premijer

Plenković: Koalicija s DP-om ne bi ugrozila hrvatski položaj u EU-u

| Autor: Hina
Andrej Plenković (Snimio Luka Batelic/Pixsell)

Andrej Plenković (Snimio Luka Batelic/Pixsell)


Moguća koalicija HDZ-a s Domovinskim pokretom neće ugroziti hrvatsku politiku prema EU-u i njezin položaj unutar nje, rekao je u ponedjeljak u Bruxellesu hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.

"Ne, to neće biti ugroženo. Hrvatska je u skoro 11 godina članstva stabilna, demokratska zemlja", rekao je Plenković, koji je u Bruxellesu sudjelovao na godišnjoj konferenciji o budućem proračunu EU-a i sastao se s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom.

"Imali smo taj pokušaj Milanovića, notornog kršitelja ustava, čovjeka koji ima antieuropske stavove, vodi prorusku politiku kada je riječ o agresiji Rusije na Ukrajinu i nažalost remeti taj logični politički odabir hrvatskog naroda i hrvatskih institucija, ali zato smo mi tu da držimo Hrvatsku na pravoj strani povijesti čvrsto usidrenu u europske vrijednosti", rekao je Plenković.

Plenković se odmah nakon sastanka s Michelom vraća u Zagreb gdje će poslijepodne sudjelovati u pregovorima s DP-om o stvaranju nove parlamentarne većine. "Cilj je nastaviti razgovore, približiti stajališta i ići korak dalje prema stvaranju parlamentarne većine", rekao je Plenković.

Rekao je da je sadašnja situacija sličnija onoj iz 2016. kada je za slaganje parlamentarne većine trebalo više od mjesec dana, nego one iz 2020. kada je nova većina složena u "roku od dva sata".

Ponovio je da je HDZ treći put dobio većinsko povjerenje hrvatskog naroda, a da jedan broj političkih aktera nastavlja s “nerijetko neargumentiranom mržnjom" prema HDZ-u.

"Još jednom poručujem da oni koji su poraženi na izborima, a to su prije svega predsjednik SDP-a Peđa Grbin i njegov stric Milanović, obojica su već trebali dati ostavku", rekao je Plenković, istaknuvši da će ubuduće na sve napade na HDZ biti odgovoreno s čvrstim argumentima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum