izvanredan samit

Čelnici EU-a okupit će se na samitu o gospodarskim temama i geopolitičkim pitanjima

| Autor: Hina
Ilustracija (Snimio Karl-Josef Hildenbrand/DPA)

Ilustracija (Snimio Karl-Josef Hildenbrand/DPA)


Čelnici država članica Europske unije okupit će se u srijedu u Bruxellesu na dvodnevnom izvanrednom samitu na kojem će glavna tema biti budućnost jedinstvenog tržišta i globalna gospodarska konkurentnost te niz aktualnih vanjskopolitičkih tema.

Samit počinje u srijedu navečer, a prije toga čelnike država članica primit će u kraljevskoj palači belgijski kralj Filip.

Hrvatski premijer Andrej Plenković zbog izbora neće biti na samitu u srijedu, ali se njegov dolazak očekuje u četvrtak.

“U središtu samita bit će jačanje naše konkurentnosti. Moramo kolektivno premostiti jaz u pogledu rasta i inovacija između nas i globalnih partnera te zaštiti našu gospodarsku, industrijsku i tehnološku bazu”, napisao je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel u pozivnom pismu šefovima država ili vlada.

Bivši talijanski premijer Enrico Letta u četvrtak će, drugi dan samita, predstaviti čelnicima svoje izvješće o budućnosti europskog jedinstvenog tržišta. Čelnici EU-a zadužili su Lettu da pripremi to izvješće u lipnju prošle godine.

Kako se doznaje, Letta će predložiti da EU donese nešto slično američkom Zakonu za smanjenje inflacije (IRA).

Taj američki zakon, među ostalim, predviđa velike porezne olakšice i subvencije za poticanje domaće proizvodnje, naročito električnih vozila i solarnih panela.

Letta će također predložiti uspostavu europskog sustava državnih potpora kako bi se izbjegla fragmentacija jedinstvenog tržišta i smanjila opasnost od utrke u subvencijama između država članica.

Michel ističe da su investicije u strateške sektore ključne za gospodarsku konkurentnost EU-a, a njih treba osigurati kombinacijom privatnog i javnog kapitala te drukčijim pristupom u pogledu državnih potpora. Europska poduzeća nailaze na velike poteškoće u pogledu pristupa kapitalu koji im je potreban za rast i inovacije, stoga je imperativ napraviti veliki napredak u stvaranju unije tržišta kapitala.

Letta će se, prema zasad poznatim informacijama, zauzeti za dovršetak jedinstvenog tržišta u području telekomunikacija, energije i financija te za zajedničku industrijsku politiku na razini EU-a umjesto 27 nacionalnih politika.

U svom izvješću na 150 stranica, Letta kaže da Europljani drže na štednim polozima 33 tisuće milijardi eura te da taj kapital treba iskoristiti za financiranje strateških potreba EU-a, naročito u zelenoj i digitalnoj tranziciji.

Samit će započeti radnom večerom u srijedu navečer. Nakon obraćanja predsjednice Europskog parlamenta Roberte Metsole, čelnicima će se video-vezom obratiti ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij. Nakon toga uslijedit će rasprava o Ukrajini, odnosima s Turskom te o stanju na Bliskom istoku.

Nakon iranskog napada na Izrael, očekuje se da će čelnici EU-a pozvati sve strane na Bliskom istoku na suzdržanost kako bi se izbjegla daljnja eskalacija.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of