OBAVIO TRANSAKCIJE

Povjerovao da je dobio novac od kriptovaluta pa neznancu omogućio pristup mobilnim uređajima i aplikacijama

| Autor: Šarlota BRNČIĆ
Ilustracija (iStock)

Ilustracija (iStock)


Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad 44-godišnjakom zbog sumnje da je počinio kazneno djelo “Računalna prijevara” na štetu 61-godišnjaka te kazneno djelo “Pranje novca”.

Sumnja se da je osumnjičeni, zajedno s drugom zasad nepoznatom osobom ili više njih, 23. veljače oštećenog 61-godišnjaka doveo u zabludu na način da mu je rekao da je dobio novčani iznos od kriptovaluta u iznosu od gotovo 8.000 eura te ga uputio da na svoj mobilni telefon instalira aplikaciju namijenjenu povezivanju računala i mobilnih telefona s drugim takvim uređajima.

Oštećeni je postupio po uputi 44-godišnjaka, a potom je dostavljanjem informacija osumnjičenom omogućio kontrolu nad svojim mobilnim uređajima i aplikacijama da bi potom zasad nepoznati počinitelj neovlašteno pristupio internet bankarstvu oštećenog i izvršio osam transakcija prijenosa novca s bankovnog računa oštećenog na bankovni račun osumnjičenog 44-godišnjaka, a koji je svoj bankovni račun ustupio na raspolaganje zasad nepoznatim počiniteljima radi transfera sredstava stečenih kaznenim djelom.

Odmah po zaprimanju novčanih sredstava na svoj bankovni račun, sumnja se, osumnjičeni je sam ili zajedno s drugim zasad nepoznatim počiniteljem, s ciljem prikrivanja stvarnog izvora novca i izbjegavanja oduzimanja imovinske koristi stečene kaznenim djelom, sav novac doznačio drugim zasad nepoznatim primateljima, čime je 61-godišnjak oštećen za novčani iznos od 2.300 eura.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja protiv osumnjičenog je podneseno posebno izvješće nadležnom državnom odvjetništvu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum