INCIDENT

Otac učenika upao u školu i napao čistačicu. Policija istražuje i čistačicu: "Meni je to prestrašno"

| Autor: Zadarski list
Ilusrtracija (Snimio Luka Jeličić)

Ilusrtracija (Snimio Luka Jeličić)


U jednoj osnovnoj školi kod Zadra otac učenika fizički je napao čistačicu koja njegovo dijete, koje je zakasnilo na nastavu, nije pustila u školu. Policija još uvijek provodi kriminalističko istraživanje, no osim oca, policija istražuje i postupanje čistačice, javlja Dnevnik Nove TV.

Gorana Rosandić iz Sindikata preporod je komentirala događaj u školi i otkrila koliko su česti takvi događaji.

“Nažalost, ovakvi su slučajevi sve češći. 2019. smo se borili da nastavnike proglasimo službenim osobama, a tada smo imali više od sto napada na nastavnike. Pitanje je koliko se toga dogodi, a da nikada ne dospije do medija”, pita se Gorana Rosandić.

Kome je dozvoljen ulazak u školu?

Upitana smatra li da napad roditelja ima veze s krajem školske godine i zaključivanjem ocjena, Rosandić se složila.

“Ne bi me čudilo. Međutim, Pravilnik o školovanju dopušta roditeljima da tijekom školske godine ne dolaze u školu i sve se svodi na digitalizaciju. Bojim se da udaljavanje roditelja od škole doprinosi ovome svemu”, rekla je.

Rosandić je komentirala i dopušten ulazak u škole.

“Vlada kolektivni stav da se svatko može miješati u bilo čiji posao, kako liječnika, tako i nastavnika. Tako i roditelji smatraju da imaju pravo nadzirati taj odgojno obrazovni proces.

Ulazak u škole dozvoljen je svima jer nemaju kadrovske uvjete da osiguraju da na ulazu škole stoji neka odgovorna osoba. Vidjeli smo da ministar ne daje signale da će doći do novih zapošljavanja u školama. Uz to, s obzirom na plaće u školama, i nije neka navala”, rekla je Rosandić.

Zgrožena postupanjem policije

Policija je rekla da istražuje i postupanje napadnute djelatnice na što se Rosandić zgrozila.

“Meni je to prestrašno. Postoji pravilnik o odgojnim mjerama u školama koji djecu skriva u sustav administracije, a nastavnik ili djelatnik koji se ogriješi o pravilnik, trenutno dobiva otkaz”, rekla je.

Podijelila je i svoja iskustva s roditeljima u škoama.

“Moje je iskustvo dobro. Ispada da bih zbog toga trebala biti sretna, ali poručila bih roditeljima da u školi imaju partnere i da trebaju nastavnicima vjerovati.

Kolegama poručujem da se drže usprkos stresu te da rade svoj posao profesionalno i odgovorno kao i do sada”, zaključila je Rosandić u razgovoru za Dnevnik Nove TV.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum