TRAGIČNA NESREĆA

HGSS objavio slike s mjesta nesreće, među ozlijeđenima u padu Cessne i legendarna padobranka

| Autor: Portal Novi list
(Foto: Padobranski klub Croatia; HGSS)

(Foto: Padobranski klub Croatia; HGSS)


Sportski zrakoplov Cessna 182D Skylane, registarskih oznaka HA-TUB, srušio se u subotu poslijepodne blizu Lučkog, pri čemu je jedna osoba poginula, a tri su ozlijeđene. U avionu je bilo ukupno pet osoba, a svi su hrvaski državljani.

N1 televizija neslužbeno doznaje da je poginuo instruktor padobranstva. Sve su ozlijeđene osobe zbrinute i prema prvim saznanjima nisu životno ugrožene. Kako Jutarnji neslužbeno doznaje od izvora u Vladi, među putnicima Cessne bio je i jedan pripadnik Oružanih snaga RH.

Riječ je o vojniku koji se privatno bavi padobranstvom, a on je među ozlijeđenima.

Ozlijeđena legendarna padobranka

24sata pak javljaju kako je jedna od ozlijeđenih u nesreći i legendarna padobranka Veselka Klobučarić-Pirc, predsjednica Padobranskog kluba Croatia. Viceprvakinja Europe u skokovima na cilj helikopterom je transportirana u KB Dubrava.

24sata razgovarao je s njenim suprugom Zdravkom koji je rekao kako Klobučarić-Pirc ima prijelom noge, a sumnjaju i na ozljedu kralježnice.

“Poletjeli su i trebali odraditi skok sa 1500 metara, jer su trenirali za predstojeće državno prvenstvo”, rekao je njen suprug za 24sata.

Klobučarić-Pirc nastavnica je padobranstva, skače od 1985. godine i od tad je s padobranom skočila čak 4.708 puta.

Višestruka je državna prvakinja Hrvatske i osvajačica brojnih medalja sa europskih i svjetskih kupova, s ostvarenim visokim plasmanima na europskim, svjetskim prvenstvima i mondialima u skokovima na cilj te disciplini paraski, stoji na web stranici Zrakoplovnog centra Croatia.

Bila je članica Državne reprezentacije bivše Jugoslavije od 1990. do 1991. godine – klasične discipline i paraski. Viceprvakinja je bivše Jugoslavije u skokovima na cilj 1990. godine. Članica je Državne reprezentacije RH od 1992. do 2012. godine te viceprvakinja Europe u disciplini skokova na cilj.

Vrhunska je sportašica Hrvatske I kategorije HOO-a, dobitnica pet statua Orao za najboljeg padobranca/padobranku godine u RH. Dobitnica je nagrade za životno djelo Dr. Oton Kučera za trajni doprinos u promicanju tehničke kulture Zagreba, 2006. godine. Članica je ekipe PK Croatia i nacionalna sutkinja za discipline: skokovi na cilj/pojedinačni figurativni skokovi.

HGSS objavio fotografije

HGSS je objavio fotografije spašavanja unesrećenih s mjesta nesreće.

Sat i pol vremena trajalo je lociranje palog zrakoplova, a Marin Lukas, pročelnik stanice HGSS-a Zagreb, rekao je medijima da je riječ o padu zrakoplova koji je služio za transport padobranaca na skokove.

Foto HGSS

“Jedna je soba poginula, tri su ozlijeđene dok je jedan putnik prošao bez ozljeda”, rekao je Lukas.

Ekipa HGSS Stanica Samobor stigla je na teren u 17:18 sati. Na lokaciji su bili prisutni policija, vatrogasci DVD-a Stupnik i djelatnici hitne pomoći. Zrakoplov je pronađen na lokaciji Stupnički Obrež, ulica Micani u šumi.

Foto HGSS

HGSS-ovac Pavelić Damir bio je među prvima na mjestu pada zrakoplova.

“Nismo isprva znali gdje je zrakoplov pao, pa smo počeli pretraživati teren. U međuvremenu smo dobili točne koordinate i uputili se tamo. To je ravničarska gusta šuma; avion je propao kroz krošnje i bilo ga je teško uočiti iz zraka.

Foto HGSS

Avion je uništen, okrenuo se naopačke

Prilično je uništen, okrenuo se naopačke. Naše su kolege već zbrinjavale unesrećene koji su stigli prije nas. Srećom, nisu bili teško ozlijeđeni, više su pretrpjeli udarce, traume i šok. Potom je krenuo transport unesrećenih.

Foto HGSS

Zbog šumovitog terena morali smo ih nositi u nosilima i transportirati do hitne”rekao je Pavelić za RTL.

Prema njegovim riječima, teren za HGSS-ovce i nije bilo toliko zahtjevan jer je ravan.

Foto HGSS

HGSS je zajedno s djelatnicima hitne medicinske pomoći sudjelovao u trijaži ozlijeđenih, pružanju prve pomoći i pripremi unesrećenih za transport.

Na lokaciji su pronađene četiri ozlijeđene osobe i jedna smrtno stradala osoba. Zajedničkim snagama svih službi, unesrećeni su transportirani do vozila hitne medicinske službe (HMS). Na intervenciji su još sudjelovali helikopter HMS-a i helikopter MUP-a.

Foto HGSS

Zajedničkim radom službi omogućeno je brzo pružanje pomoći unesrećenima i njihov brzi transport do najbližih medicinskih ustanova.

“HGSS izražava sućut obitelji poginulog. Ovaj događaj podsjetnik je na važnost koordiniranog djelovanja svih službi u kriznim situacijama. Ovakvi scenariji redovito se uvježbavaju kako bi HGSS, kao i ostale žurne službe, bili spremni za ovakve i slične intervencije”, priopćili su iz HGSS-a.

Foto HGSS

Isti avion se srušio i 2021.

Na mjesto nesreće stigli su i predstavnici agencije za istraživanje nesreća u zrakoplovnom, željezničkom i pomorskom prometu pa će i oni sastaviti svoje izvješće o uzrocima ove nesreće.

Foto HGSS

Iskusni padobranac za Jutarnji je ispričao kako je iz tog zrakoplova skakao padobranom prije tjedan dana i tada je sve bilo u redu. Avion ima mađarske oznake, a kompanija koja je vlasnik zrakoplova registrirana je na adresi u Budimpešti.

“Čuo sam za pad i da je poginula jedna osoba, a više njih ozlijeđeno. To je zasad sve što znam i nemam predodžbu što je moglo poći po zlu i zbog čega se srušio. Riječ je o zrakoplovu koji je prilagođen za iskakanje padobranaca i ima i stepenicu za iskakanj”, ispričao je za Jutarnji iskusni padobranac.

Foto Agencija za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu

Isti je zrakoplov prije tri godine pao kod Poreča. Cessna 182D Skylane registarskih oznaka HA-TUB okrenula se na krov pri prisilnom slijetanju na području zvanom Skagacer, blizu Poreča. Cessna je i tada prevozila padobrance, ali oni su, srećom, uspješno iskočili kad je tada 42-godišnji pilot, hrvatski državljanin, uočio kvar motora na visini od 200 metara, dok se pripremao za slijetanje.

Avion se pri tlu okrenuo na krov. Nitko nije ozlijeđen, ali je avion oštećen. O svemu smo opširnije izvijestili OVDJE.

Brza i koordinirana reakcija svih službi nakon pada zrakoplova

"Prije svega želio bih izraziti žaljenje zbog današnjeg nesretnog događaja u kojem su ozlijeđene četiri osobe, a jedna je nažalost smrtno stradala. Ovim putem izražavam sućut obitelji poginule osobe, a ozlijeđenima želim brz i uspješan oporavak,"izjavio je ministar zdravstva izv. prof. dr. sc. Vili Beroš dr. med. povodom pada sportskog zrakoplova u blizini Zagreba.                                                                            

Sve službe (policija, vatrogasci, hitna medicinska služba, civilna zaštita te HGSS) promptno su reagirale sukladno proceduri za operativno djelovanje sudionika sustava potrage i spašavanja u slučaju zrakoplovne nesreće.

Tri osobe, s procijenjenim lakšim ozljedama, vozilima hitne medicinske službe prevezene su u KBC Zagreb te KBC Sestre milosrdnice gdje su zbrinute i nisu životno ugrožene. Jedna je osoba, sa sumnjom na pretrpljenu ozljedu kralježnice, prevezena sukladno medicinskim indikacijama i protokolu helikopterom hitne medicinske službe u KB Dubrava.

Ova današnja nesreća pokazala je iznimnu brzu koordiniranu reakciju svih dionika te usklađenost operativnog djelovanja svih sastavnica sustava potrage i spašavanja na kopnu tijekom provedbe ove akcije.

“Koordiniranom akcijom hitnih medicinskih službi i zdravstvenih ustanova u Zagrebu, te visokim stupnjem angažiranosti i profesionalnosti, pravodobno su zbrinuti pacijenti ozlijeđeni u današnjem padu sportskog zrakoplova. Zahvala svim službama, a posebno hvala svima u javnozdravstvenom sustavu koji su i ovom prigodom pokazali visok stupanj profesionalnosti u spašavanju života naših građana,” zaključio je ministar Beroš.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater