oprezno s karticama

Još dvije žrtve učestale online prevare: Umažanka kupovala cipele, a Porečanka čekala paket. Obje ostale bez novca i bez naručenog

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Umaška policija zaprimila je prijavu 48-godišnjakinje koja je na internetskom oglasniku oglasila prodaju ženskih cipela, nakon čega ju je putem društvene aplikacije kontaktirala nepoznata osoba i poslala oštećenoj poveznicu kao dokaz o plaćanju. Oštećena je ulaskom u poveznicu, kako bi primila dogovoren novčani iznos, unijela broj bankovne kartice i CVV broj s poleđine svoje bankovne kartice, nakon čega je shvatila da joj je s računa skinuto više stotina eura.

Porečka policija pak istražuje slučaj u kojem je 27-godišnjakinja putem internetske stranice naručila proizvode da bi joj nakon nekoliko dana stigla poruka da je dostava paketa obustavljena jer nedostaje kućni broj, dok joj je u nastavku poruke stajala poveznica koja ju je odvela na lažnu stranicu dostavne službe gdje je pisalo da treba dodatno uplatiti manji novčani iznos što je i učinila i pritom upisala osobne podatke i podatke sa svoje kartice.

Kako joj je s računa u dva navrata skinut novčani iznos od više stotina eura, shvatila je da je prevarena te je događaj prijavio policiji.

Policija poduzima mjere i radnje na utvrđivanju okolnosti ovih događaja i pronalasku počinitelja kaznenog djela prijevare.

Kako bi se spriječili ovakvi i slični događaji, Policijska uprava istarska savjetuje građane da budu oprezni kako ne bi postali žrtve kaznenih djela. Podatke o bankovnim karticama, PIN broju i CVV broju, kao i svoje osobne podatke, građani ne bi trebali ustupati nepoznatim osobama. Podsjećamo da je dovoljno dostaviti broj bankovnog računa (IBAN) da bi Vam netko uplatio novac, ne trebate dostavljati druge podatke.

O zlouporabi bankovnih kartica građani bi trebali odmah obavijestiti banku koja im je izdala karticu, a u slučaju da su oštećeni kaznenim djelom ili posumnjaju u mogućnost počinjenja kaznenog djela, potrebno je obavijestiti policiju na broj 192.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater