krim istraga u tijeku

Istarski vodovod pod hakerskim napadom

| Autor: Gordana Čalić Šverko
(Arhiva Glasa Istre)

(Arhiva Glasa Istre)


Istarski vodovod pod hakerskim je napadom, a sve je krenulo u četvrtak. Da je Istarski vodovod sa sjedištem u Buzetu doživio 11. travnja u jutarnjim satima hakerski napad na računalne servere tvrtke, potvrdio je direktor Mladen Nežić.

- U suradnji s nadležnim institucijama nastavljamo raditi na otklanjanju posljedica napada. Napad je prijavljen Zavodu za sigurnost informacijskih sustava, podnesena je i kaznena prijava policiji, a u rješavanje problema uključena je i Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA). Najvažnije za naše potrošače je što time nije ugrožena opskrba vodom, gdje smo vlastitim angažmanom naših djelatnika osigurali nadzor nad sustavom proizvodnje i distribucije vode, izjavio je Nežić. 

U Policijskoj upravi istarskoj naveli su da policijski službenici provode kriminalističko istraživanje zbog sumnje da je na štetu jedne pravne osobe s područja Istarske županije počinjeno kazneno djelo protiv računalnih sustava, programa i podataka. - Nismo u mogućnosti potvrditi o kojoj pravnoj osobi je riječ, kao ni iznositi druge podatke, s obzirom da su izvidi tajni, prenio je Alen Pačić, policijski službenik za odnose s javnošću Policijske uprave istarske.  

- Nije "napadnuta distribucija", što je dobro jer njome upravlja sustav koji opskrbljuje nekoliko stotina tisuća ljudi, ali jesu "financije", no ide, ili je već išla isplata plaća djelatnicima. Treba imati puno povjerenje u institucije kao i policiju i službe specijalizirane za tu vrstu ugroze. Živimo u vremenima kada netko iz Hong Konga može ugroziti nečiji sustav i toga će u vremenu pred nama biti sve više, a interni sustav kao i onaj vanjski mora doći do počinitelja i zapriječiti ih odgovarajućim sankcijama, izjavio je predsjednik Skupštine Istarskog vodovoda Buzet, buzetski gradonačelnik Damir Kajin.

Prije nekoliko mjeseci, pod hakerskim su se napadom našle i Hrvatske vode. Hakerski napad na računalne servere Hrvatskih voda izvršen je početkom listopada prošle godine, zbog čega je podnesena kaznena prijava policiji. Tada se nije moglo pristupiti ni web stranicama Hrvatskih voda, kao što je to sada slučaj i s web stranicama Istarskog vodovoda.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater