NAJAVLJENO ŠESTO IZDANJE "ISTRIJANSKEH PINCI POD ČEREPNJON NA UGNJIŠĆE"

Peći će se pinca za Guinnessov rekord


"Ne želimo da se Uskrs pretvori u amerikaniziranu potrošačku manifestaciju, već želimo sačuvati naše stare običaje", poručio je žminjski načelnik Željko Plavčić najavljujući šesto izdanje priredbe "Istrijanske pinci pod čerepnjon na ugnjišće" koje će se održati u nedjelju uoči Uskrsa, odnosno na Uličnicu, 25. ožujka, u agroturizmu Paladnjaki.

Sve što je pripremljeno za ovo preduskrsno druženje u Paladnjakima na najbolji način slijedi upravo ovu Plavčićevu misao. Program, koji u ovom najstarijem istarskom agroturizmu počinje od 14 sati, najavili su direktorica žminjske Turističke zajednice Lenka Šajina, te dvoje inicijatora ove manifestacije, Mirando Mužina i Zdenka Jakus.

Ocjenjivanje pinci, kolača i jaja

Druženje uz uskrsne običaje, uskrsnu hranu, pouku, zabavu i vesela natjecanja trebalo bi na Uličnicu u Paladnjakima potrajati od 14 do 21 sat. Središnji program manifestacije je demonstracija kako se pripremaju, mijese i peku izvorne istarske pince, što će pred uzvanicima uživo pokazivati žminjske domaćice, članice žminjske Udruge umirovljenika, posebni gosti i najmlađi Žminjci. Uz nekoliko timova koji će mijesiti i peći klasične pince, Zdenka Jakus najavila je da će pred publikom u Paladnjakima umijesiti i ispeći pincu za Guinessov rekord, koja bi po njezinoj procjeni trebala težiti 45 kilograma.

- Ovo sam djelomično isprobala i trebalo bi uspjeti. Težinu sam procijenila na osnovu iskustva da se od jedne kile brašna, izmiješanog s ostalim sastojcima, dobije pinca teška dvije kile. Usprkos veličini, vrijeme pečenja je isto, oko 50 minuta, a peći ću ju pod čeripnjon promjera 75 centimetara, najavila je Zdenka Jakus.

U sklopu ove manifestacije održat će se i tradicionalno ocjenjivanje pinci, uskrsnih kolača i najljepše oslikanih jaja, pa će pobjednici u sve tri kategorije biti i lijepo nagrađeni. Kako su minulih godina pince i kolači za ocjenjivanje i izložbu (a nakon ocjenjivanja i za kušanje) stizali iz cijele Istre, Mirando Mužina pozvao je sve koji žele svoje uskrsne slastice javno pokazati i odmjeriti s drugima, da se odazovu i ovaj put: sve što treba je donijeti gotove pince i kolače u Paladnjake neposredno pred početak manifestacije, u vremenu od 12 do 14 sati.

Predstavljena knjižica "Vazmene užanci"

U Paladnjakima će se gostima ponuditi i kompletno "Vazmeno ručienje", s mladim lukom, kuhanom plećkom, jajima, i svim drugim uobičajenim sastojcima, istarski OPG-ovi izložit će na kušanje i prodaju svoje proizvode, planira se i tradicionalno natjecanje u pičenju jaja, a bit će i dobre zabave, glazbe i plesa. Lenka Šajina podsjetila je kako je manifestacija "Istrijanske pinci pod čerepnjon na ugnjišće" jedna od tri tradicionalne pučke fešte za koje je žminjska Turistička zajednica lani dobila nagradu "Simply the best" za najbolje manifestacije inspirirane lokalnom tradicijom, što je poticaj da joj se i ove godine posveti posebna pažnja.

Odmah nakon konferencije za novinare dvorana Čakavske kuće ispunila se djecom iz žminjske škole i vrtića, te ostalim novim uzvanicima kojima je predstavljena knjižica "Vazmene užanci", autorice Mirjane Margetić iz pazinskog Etnografskog muzeja Istre. Riječju i slikom ova knjižica donosi pregled uskrsnih običaja na Žminjštini, te recepte za pince i druge uskrsne slastice prikupljene upravo od sudionica minulih izdanja "Istrijanskeh pinci pod čerepnjon na ugnjišće". (Davor ŠIŠOVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater