šesto izdanje

Izložba luksuznih automobila i povijesnih vozila, predavanja i radionice samo su dio tradicionalne manifestacije "Umag u maju"

| Autor: Zvonimir Guzić
Ilustracija (Arhiva Glasa Istre)

Ilustracija (Arhiva Glasa Istre)


Konferencijom za medije najavljena je tradicionalna manifestacija "Umag u maju" koja će i ovog svibnja ponuditi bogat i raznovrstan program građanima Umaga i njihovim gostima. Ustanova Festum Umag nositelj je organizacije niza kulturno-zabavnih eventa, uz suorganizatore Grad Umag, Turističku zajednicu grada Umaga, Udruženje obrtnika Bujštine te mnoge druge umaške udruge. Svi oni potrudili su se da mjesec Grada Umaga i njegovog zaštitnika svetog Pelegrina bude pun događanja u kojima će moći uživati svi posjetitelji.

"Svibanj je mjesec u kojem Umag obilježava Dan grada Umaga 6. svibnja i dan svoga zaštitnika Sv. Pelegrina 23. svibnja, tako da je manifestacija "Umag u maju" inspirirana tim feštama došla do svog šestog izdanja i polako postaje tradicionalna. Središnji događaj manifestacije svakako je 6. svibnja i Dan grada Umaga kad će se održati tradicionalna Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Umaga tijekom koje će biti uručene godišnje nagrade, zahvalnice gradonačelnika i nagrade za životno djelo. Nakon svečanosti sve građane očekuje bogata gastroponuda u organizaciji Grada Umaga, za koju će se pobrinuti vrsni umaški kuhari i slastičari, članovi Udruženja obrtnika Bujštine", govorila je Larisa Gašparini (Udruga Festum) o događajima u prvoj polovici svibnja.

Navela je još niz zanimljivih zbivanja od kojih treba spomenuti izložbu luksuznih automobila "XS Carnight Palms and respect" na Trgu slobode 2. svibnja, zatim izložbu Bruna Paladina koja će svečano biti otvorena 8. svibnja u MMC galeriji Grada Umaga i trajat će sve do 6. lipnja, tu je i tradicionalna 15. Međunarodna izložba povijesnih vozila u organizaciji Oldtimer kluba "Eppur si muove" Umag koja će biti u subotu, 11. svibnja na Trgu slobode.

(Snimio: Zvonimir Guzić)(Snimio: Zvonimir Guzić)

Iz Ustanove Festum, drugu polovicu programa "Umag u maju", predstavila je Iva Jakac Brajković.

"Drugi dio mjeseca neće biti ništa manje zanimljiv od prve polovice. Proslava "svetog Pelegrina" 23. svibnja glavno je obilježje u ovom dijelu mjeseca, a kreće već 17. svibnja zanimljivim predavanjem Kristine Gergota Sotončić "Što se krije ispod crkve svetog Pelegrina" u Muzeju grada Umaga. U srijedu, 22. svibnja imamo i radionice u okviru proslave zaštitnika Umaga, a istu večer u umaškom muzeju je i otvorenje izložbe likovnog natječaja "Stope svetog Pelegrina". Svečanom koncelebriranom svetom misom u Župnoj crkvi zaključit će se taj dio manifestacije posvećen zaštitniku grada Umaga. Odmah nakon toga očekuje nas svjetski poznat Sea Star Festival koji će i ove godine dovesti mnogobrojne posjetitelje u naš grad", rekla je Jakac Brajković.

Iz drugog dijela programa treba izdvojiti i motivacijsku večer "dobrog duha" Umaga Vlatka Možara u subotu, 18. svibnja, XXV "Forum Tomizza" međunarodni pogranični književni susret koji je na programu 24. svibnja. Krajem mjeseca, točnije 28. svibnja je i kulturno-sportski događaj "Susret društava crnogoraca IŽ-a i PGŽ-a".

U sklopu manifestacije "Umag u maju" svake subote bit će i akcija "Shopping&Coffee" koja u brojnim umaškim trgovinama nudi posebne popuste, a pri svakoj kupnji dobit će se i bon kojim se može popiti kava u jednom od umaških ugostiteljskih objekata uvrštenih u program.


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini