atraktivna ruta

FOTO / Otvorena 193 kilometara duga staza Camino južna Istra: Prolazi kroz nekoliko općina i dva grada

| Autor: Doria Mohorović


Petstotinjak rekreativaca okupilo se danas pred crkvom sv. Blaža u Vodnjanu kako bi službeno otvorili hodočasničku pješačku kružnu stazu Camino južna Istra te propješačili dio rute, započevši svoj put od Vodnjana do Fažane, odnosno 13.5 kilometara.

Među okupljenima, od kojih je nemalo njih bilo opremljeno i sa sportskim rekvizitima, moglo se vidjeti mnogo Puležana, a osim brojnih stranih i hrvatskih sudionika Adria Camino Festivala koji se trenutno održava u Puli, ruti su se priključili i turisti iz susjednih zemalja.

Nakon što su označenom stazom prošli kroz brojna slikovita mjesta, prirodne i kulturne ljepote i znamenitosti kojima obiluju istarske općine, a ujedno uživali i u predivnim pogledima na more i otoke, hodočasnici su stigli do Fažane gdje ih je dočekao program dobrodošlice i fritaja s kobasicama.

Riječ je o projektu kojeg je u suradnji s Bratovštinom sv. Jakova, certificiranim izdavačem hrvatske hodočasničke putovnice, realizirao Klaster Južna Istra u kojem su okupljene turističke zajednice Pule, Vodnjana, Fažane, Ližnjana, Medulina i Marčane. Ruta, koja se kroz nekoliko općina i dva grada proteže na 193 kilometara, može se proći u više etapa, ili, pak, u cijelosti, a za što je potrebno oko 7 dana, ovisno o tempu hodanja.

Osim pješaka, namijenjena je i biciklistima i planinarima. Staza je označena prepoznatljivom jarko žutom školjkom na plavoj podlozi. U idućoj fazi projekta, planira se suradnja s ugostiteljima, OPG-ovima i smještajnim kapacitetima koji bi po povoljnijim cijenama hodočasnicima nudili svoje usluge, istaknula je Natali Palko Zirdum, direktorica ližnjanske turističke zajednice. Objasnila je da se u sklopu otvorenja staze Camino Južna Istra, hoda dionicom od 13.5 kilometara, a da su grupe podijeljene u manje skupine s vodičima.

"Ovo je projekt napravljen iz razloga kako bi svatko, u vlastitoj organizaciji, mogao proći bilo koju stazu koja se nalazi na području Camino South Istria. Ili, naravno, proći cijelu stazu u dionicama. Ukupno je to 193 kilometara koji se mogu proći u sedam do deset dana, ili sedam do deset vikenda, kako si tko rasporedi. Online se naručuju putovnice, a onaj tko prođe cijelu stazu dobit će certifikat, takozvanu Compostelu, rekla je Palko Zirdum.

Da je odaziv lokalne zajednice, ali i stranih gostiju zaista velik za istarskim Camino iskustvom, istaknula je i Maja Bizjak, direktorica Turističke zajednice općine Marčana.

"Odaziv je iznad naših očekivanja, a trenutno brojimo oko 550 hodača. Strane goste prvenstveno čine sudionici Adria Camino Festivala, njih oko 150, a dolaze iz različitih zemalja. Nije to samo Španjolska, obzirom da put Sv. Jakova potječe iz Španjolske, već je to Francuska, Nizozemska, Poljska, Mađarska, čak i Australija. Hrvatska je destinacija koju tek moraju otkriti, a uvjerena sam da će imati što vidjeti", rekla je Bizjak, vjerujući da će Camino mreža u Hrvatskoj postati još razgranatija.

Otkrila je i da će, u sklopu rute koja prolazi kroz općinu Marčana, sudionici imati priliku posjetiti Mutvoran, Krnicu, jedan od najljepših vidikovaca kraj crkve sv. Agneze u Raklju, Filipanu, kao i samu Marčanu.

Hodočasnici će, na jednoj dionici, proći i kroz općinu Medulin gdje će, kako je pojasnio direktor medulinskog tz-a Mihael Idžaković, vidjeti najljepše kulturne, odnosno vjerske objekte i prirodne znamenitosti. "Kroz Medulin ruta prolazi kroz Park šumu Soline, kroz Kamenjak, kroz dijelove naše općine čija je jedna trećina teritorija zaštićena priroda, tako da je stvarno atraktivno za prošetati.

Ruta ide i od crkve do crkve, kao i križnim putem na Kamenjaku. Staza je dinamična i nije jednolična, a nije ni zahtjevna. Cilj nam je bio i da prezentiramo najljepše dijelove općine, a s Caminom dobivamo na svjetskoj vidljivosti jer je to poznati brend. I samim time što smo član obitelji Camino, već smo napravili marketinški iskorak da ljudi lakše saznaju za nas", rekao je Idžaković koji je i sam imao priliku pješačiti u Galiciji.

"Smatra se da većina ide na Camino radi duhovnog zova i iskustva, no ondje kažu da iz religijskih pobuda ide tek oko 30 posto ljudi. To su jako lijepe staze koje okupljaju velik broj rekreativaca koji žele samo šetati. A priroda sama po sebi kod čovjeka izaziva jedno meditativno stanje i kontemplaciju, tako da je to stvarno aktivnost u kojoj se svatko pronađe, zaključio je Idžaković.

Prvi put na Camino iskustvo odlučili su se prijatelji Marija, Slavko, Bruna i Salvatore iz Pazina i Trsta.

"Odlučili smo se priključiti jer se volimo družiti i pješačiti. Nekad smo bili strastveni planirali, ali godine su donijele svoje. Gledali smo stazu i ne čini nam se zahtjevna", rekla nam je Marija. Preko Camino Banovine, događaju su se priključili i nešto iskusniji Kristina Suppe iz Petrinje i njen partner Željko Fabac.

"Camino je jedan veliki put, no nije samo put popločanim stazama, već put kojim pronalazimo svoj unutarnji mir. Za Camino kažu, a uvjerila sam se i sama, da je to put upravo prema samome sebi.

Ja sam se priključila osobno još 2019. godine, kad je utemeljena prva hrvatska ruta Camino Krk, zahvaljujući Bratovštini sv. Jakova iz Samobora, rekla je Suppe, dodajući da je to izazvalo velik interes ljudi, ljubitelje hodočašćenja, pa su nakon Krka utemeljene i druge rute po Hrvatskoj, pa tako i Camino Banovina, čiji je član.

"Veseli me svaka nova ruta i proširenje Camino priče u Hrvatskoj. Posljednja tri dana smo u Puli na Međunarodnom Camino Adria Festivalu, s nizom izuzetno kvalitetnih radionica, predavanja, predstavljanja različitih ruta, ne samo hrvatskih već i europskih iz 15 različitih zemalja Europe", rekla je Suppe.

Nakon što je Sanja Cinkopan Korotaj, direktorica pulskog tz-a, okupljenima predstavila plan puta, projekt je pozdravio vodnjanski gradonačelnik Edi Pastrovicchio, zaželivši hodočasnicima sretan put. A prije no što su se grupe otisnule u pješačenje, vodnjanski župnik Damir Štifanić blagoslovio je njihov put.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini