ZELENI JOŽE

Vižinada do Portugala: Osnovci proučavali floru i faunu školskog jezera

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO  
(Foto Gordana Čalić Šverko)

(Foto Gordana Čalić Šverko)


U sklopu Erasmus+ programa "Zeleni Jože" koji za cilj ima potaknuti učenike da svoju školu i život obogate održivim životnim navikama, šestoro učenika Osnovne škole Jože Šurana Višnjan Područne škole Vižinada proveli su šest dana u Portugalu.

Učenici petog, šestog i sedmog razreda, Martina Brkić, Pavao Dominik Potočnjak, Leon Rosić, Lamija Alda Horvat, Elisa Bertoša te Ronald Šifner, bili su gosti škole Agrupamento da Escolas Gondifelos te su s tamošnjim učenicima provodili razne edukativne radionice ekološke tematike.

(Foto Gordana Čalić Šverko)(Foto Gordana Čalić Šverko)

Predstavili istarske pjesme

Proučavali su floru i faunu školskog jezerca, učili kako formirati i održavati školsko jezerce, izrađivali hranilicu za ptice od recikliranog materijala, posjetili veliku mliječnu farmu krava i osmišljavali vlastite zdrave napitke. Domaćini su ih poveli i u obilazak školskog vrta te velikog lokalnog gradskog vrta u gradu Vila Nova da Famalicao.

Istarski osnovci sudjelovali su na književnom susretu zajedno s učenicima i učiteljima portugalske škole te još jedne gostujuće škole iz Španjolske gdje su na oduševljenje prisutnih predstavili pjesme "Krasna zemljo, Istro mila" i "Na hrastu je naranča rodila".

(Foto Gordana Čalić Šverko)(Foto Gordana Čalić Šverko)

Budući da su bili smješteni nedaleko grada Porto, posjetili su ovaj lijepi grad na obali Atlantskog oceana te vidjeli njegove atrakcije: Palaču Bolsa, Torre de Clerigos, Ponte de Dom Luis, stanicu Sao Bento, katedralu Se do Porto, no najviše su ih oduševili veliki oceanski valovi i duga pješčana plaža gdje su proveli mnogo vremena.

Edukativna vožnja "World of discoveries" i akvarium "Sea life" također će im ostati u lijepom sjećanju.

U pratnji učenika bile su dvije učiteljice, voditeljica projekta, učiteljica engleskog jezika i voditeljica Područne škole Vižinada Loredana Koraca i Tina Pajdaš koje su učenike pohvalile za spremnost na učenje i nova iskustva te za složnost i pristojno ponašanje tijekom putovanja.

(Foto Gordana Čalić Šverko)(Foto Gordana Čalić Šverko)

Oduševljeni gostoprimstvom

Mala osnovnoškolska delegacija iz Vižinade bila je oduševljena gostoprimstvom i pažnjom domaćina. Učenici su se brzo sprijateljili s vršnjacima te su se rado, osim engleskog, koristili i portugalskim jezikom.

- Baš nam je bilo jako lipo u ten Portugalu, rekao je jedan od učenika. - Puno smo se navadili, otkrio je.

Zahvaljujući projektu "Zeleni Jože", Osnovna škola Jože Šurana Višnjan, matična škola i područne škole Vižinada i Kaštelir, sudjeluju u svom prvom Erasmus+ programu. Cilj je razviti kompetencije nastavnika i omogućiti stjecanje znanja za inovativno i kvalitetno izvođenje nastave koja bi implementirala zelene prakse u školi, a učenike osvijestiti o važnosti očuvanja prirode te im omogućiti upoznavanje novih, zdravijih navika i aktivno učenje o ekologiji i održivom razvoju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum