kadrovi

Kampanja Županije urodila plodom: Javilo se 27 medicinskih sestara i tehničara te devetero liječnika

| Autor: Milan Pavlović
(Arhiva Glasa Istre)

(Arhiva Glasa Istre)


Problem nedostatka radne snage već duže vrijeme prisutan je u brojnim djelatnostima. Manjak se, tamo gdje je to moguće, pokušava nadopuniti uvozom radne snage, a tamo gdje nije kreativnim rješenjima poput onih za kojima je u osiguravanju kadra za rad u zdravstvenim ustanovama nedavno posegnula i Istarska županija.

Naime, manjak zdravstvenog kadra u zdravstvu i socijalnoj skrbi gorući je problem prisutan na razini cijele Europske unije, a Istarska se županija s njim aktivno uhvatila u koštac i donijela niz konkretnih mjera koje su uokvirene u program za zadržavanje i privlačenje ljudskih resursa u javnim zdravstvenim i socijalnim ustanovama Istarske županije.

Kakvi su prvi rezultati i efekti tog plana pitali smo pročelnicu županijskog Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb dr. Gordanu Antić.

Polivalentan plan

- Program mjera za zadržavanje i privlačenje deficitarnog kadra u našim javnim zdravstvenim i socijalnim ustanovama je izrađen kako bismo se pokušali što efikasnije uloviti u koštac s problemom koji je sve izraženiji. Stoga je naš plan polivalentan. Svima poznata kampanja s billboardima koja promovira život i rad u Istri je urodila plodom tako da nam se do sada javilo 27 medicinskih sestara i medicinskih tehničara svih profila te devetero liječnika. Neki od njih već su zaposleni u našim ustanovama, dok ostali još razmišljaju o našoj ponudi i o preseljenju. Realizacijom plana postali smo svjesniji određenih izazova koje je nužno riješiti kako bi lakše došli do pozitivnog odgovora i dogovora, a to su prije svega kvalitetno rješavanje stambenog pitanja. Upravo zato u programu mjera sada najviše dolazi do izražaja dio vezan uz infrastrukturu nužnu za organizaciju života na novoj lokaciji te ćemo u tom pravcu morati osmisliti nove organizacijske metode, kazala nam je dr. Antić.

(Arhiva Glasa Istre)(Arhiva Glasa Istre)

Jedan od uspješnih kreativnih modela, dodala je, jest Burza zdravstvenih radnika kojom se pokušava privremeno kompenzirati, odnosno ublažiti nedostatak kadra. Tako liječnici i medicinsko osoblje iz jedne ustanove, u slobodno vrijeme i uz stimulativne uvjete, rade u drugim ustanovama.

- To se značajno primjenjuje. Za sezonu će, u sklopu Istarskih domova zdravlja, biti otvoreno sedam turističkih ambulanti u kojima ćemo nedostatak kadra većim dijelom kompenzirati upravo kroz Burzu. Naime, natječaj za slobodna radna mjesta je objavljen, ali nema zainteresiranih jer zdravstvenih radnika jednostavno nema na tržištu rada nema. Toga moramo biti svjesni, naglasila je dr. Antić.

Značajna pomoć u tom dijelu funkcioniranja sustava svakako su i specijalizanti kojih, doznajemo od dr. Antić, u Istarskim domovima zdravlja trenutno ima 18. Radi se o liječnicima koji su prvu godinu na specijalizaciji kojoj se nešto aktivnije pristupilo lani kako bi se osigurao dovoljan broj liječnika za ambulante primarne zdravstvene zaštite.

- U jeku ozbiljne kampanje privatizacije u zdravstvu jasno nam je da ćemo onoliko dugo koliko primarnu zdravstvenu zaštitu budemo očuvali kao javnu, odnosno koliko je budemo imali jaku, imati osnovnu zdravstvenu zaštitu koju građani neće morati dodatno plaćati, kaže dr. Gordana Antić.

(Arhiva Glasa Istre)(Arhiva Glasa Istre)

Kad je o turističkoj sezoni koja je pred vratima i turističkim ambulantama riječ, podsjetila je da privatni sektor već godinama nadopunjava taj sustav pa bi Istarski domovi zdravlja u sezoni imali otvorene tek četiri takve ambulante. Ove godine stupio je na snagu novi Pravilnik o turističkim ambulantama koji IDZ-u prvi put dozvoljava ugovaranje turističke ambulante. U sklopu jednog EU projekta odobrena su sredstva i za njihovo opremanje.

Administratori

- Nećemo moći dobiti plaće za zaposlenike, ali ćemo moći naplatiti usluge koje tamo činimo, a do sada je to bila praktički privatna ambulanta u sklopu Doma zdravlja za koju nismo mogli ništa naplatiti od HZZO-a. Sada će se pružene usluge moći naplatiti preko europske zdravstvene iskaznice, a sredstva za plaće djelatnika moramo osigurati, pojasnila je naša sugovornica.

(Arhiva Glasa Istre)(Arhiva Glasa Istre)

Jedan od programa koji se realizira je i zapošljavanje osoba s invaliditetom u Istarskim domovima zdravlja. Tri osobe već su počele raditi, dok se jedna priprema.

- Oni rade četiri sata dnevno i velika su pomoć u našim obiteljskim ambulantama. Odgovaraju na telefonske pozive pacijenata, zaprimaju narudžbe za produženje terapije i termine kod liječnika te obavljaju druge administrativne poslove. Uglavnom, radi se o komunikaciji s pacijentima treće životne dobi koji se ne koriste internetom te im je jednostavnije komunicirati putem telefona. U najavi je projekt Administrator. Čekamo rebalans županijskog proračuna kako bi osigurali sredstva za njegovo provođenje. Podsjetit će da je nekad davno standard bio da jednu ambulantu čine liječnik i dvije medicinske sestre, od kojih bi jedna bila administrator, dok danas jedna osoba teško može obavljati sve poslove; administrirati i javljati na pozive. U tom dijelu pomogli administratori. Podsjetila bih da se puno toga danas može obaviti i putem usluge e-građani i Portala zdravlja. Stoga namjeravamo uskoro organizirati dodatnu edukaciju kako bi se više koristio i taj kanal komunikacije s liječnicima, apostrofira dr. Gordana Antić.

Jedna od aktivnosti kojom se želi podići kvaliteta rada u IDZ su i nova vozila za patronažu. Nedavno je, naime, putem javnog natječaja obnovljen derutni vozni park, pa sada sestre za odlazak u kućne posjete imaju daleko kvalitetnije i sigurnije uvjete rada.

Više novca

- U više navrata isticali smo da nam je proračun za zdravstvo ove godine veći 422 posto. Radno mjesto u zdravstvenim ustanovama moramo na razne načine učiniti poželjnima svima onima koji su već u sustavu kako bi ih zadržali, ali i onima koje želimo dovesti. Zaživjela je i mjera financijskog bonusa vjernosti koji je isplaćen zaposlenicima koji rade u sustavu više od pet i deset godina te onima koji su odradili najmanje devet mjeseci u prošloj godini. Jedna od mjera je sufinanciranje troškova stanovanja za 100 zaposlenika u naših devet ustanova i 50 zaposlenika Opće bolnice Pula, kao i financijski bonus dobrodošlice koji mogu dobiti novi zaposlenici, kazala je resorna pročelnica.

U pripremi je i javni poziv za sufinanciranje kupnje prve kuće ili stana uz poticaje koji u neto iznosu iznose 20 tisuća eura, te se u Istarskoj županiji nadaju da će i ti poticaji doprinijeti zadržavanju kadra u županijskim javnim ustanovama u zdravstvu na što ih bonusi i obavezuju.

(Arhiva Glasa Istre)(Arhiva Glasa Istre)

Podsjetimo da se unutar Upravnog odjela za gospodarstvo provodi program ISTRAMEDIC putem kojeg se sufinancira kamata na stambene kredite za deficitarni zdravstven kadar, a novina u ovogodišnjem proračunu je i tri milijuna eura koji su osigurani u Upravnom odjelu za prostorno uređenje i gradnju za rekonstrukciju dijela zgrade, koja se nalazi u sklopu nekadašnje Mornaričke bolnice. Tamo se planira urediti 24 stana, a jedan od projekata su i takozvane kartice pogodnosti kojom se djelatnicima u zdravstvu nude razni proizvodi i usluge po nešto povoljnijoj cijeni od tržišne.

Odjel kojem se dr. Antić nalazi na čelu zadužen je i za niz investicija u domove za starije i nemoćne u Puli, Rovinju, Raši i Novigradu. U Puli se dovršavaju radovi na depandansi te bi korisnici koji se trenutno nalaze u zgradi hospicija sredinom ljeta trebali biti preseljeni u taj prostor.

Prije nekoliko dana potpisani su ugovori te uskoro kreće i rekonstrukcija glavne zgrade doma Alfreda Štiglića te bi unutar dvije godine trebao biti dovršen i taj projekt. U Raši je u dom ugrađen lift, prostor je osuvremenjen, a osmišljava se i njegovo proširenje, dok se u Novigradu pokreće projekt energetske obnove i temeljite rekonstrukcije doma. 

*Sadržaj realiziran u suradnji s Istarskom županijom

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter



Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater