impact with light

Jeste li vidjeli sinoć ljubičasto svjetlo na nebu? Evo što je to bilo

| Autor: Glas Istre
(Foto Rami Saarikorpi)

(Foto Rami Saarikorpi)


Pulsko nebo sinoć je bilo "ukrašeno" ljubičastim svjetlom, uslijed čega su se mnogi građani zapitali o čemu se točno radi.

Snop koji je obasjao nebo bio je privremena svjetlosna instalacija "Impact with Light" finskog umjetnika Karija Kole. Umjetnik je napravio instalaciju kako bi se obilježio UNSECO-ov Međunarodni dan svjetla i Međunarodni dan zajedničkog života u miru Ujedinjenih naroda.

(Foto Teodor Korodi)(Foto Rami Saarikorpi)

"Impact with Light" poslužio je kao izjava o važnosti umjetnosti i kulture u promicanju mira i blagostanja. Finski umjetnik je pionir na polju umjetnosti svjetla - 2018. godine je osvijetlio Stonehenge povodom Dana svjetske baštine, a 2020. je stvorio masivan svjetlosni prikaz preko planina Connemara u Irskoj. Na pulskoj Visualiji prvi put je gostovao 2015. te je od tada sanjao o postavljanju instalacije upravo u Areni.

(Foto Rami Saarikorpi)(Foto Rami Saarikorpi)

"Zabrinut sam zbog kaosa kamo svijet. Stvaranje nečeg lijepog, ni zbog čega drugog osim iz ljubavi prema umjetnosti, daje mi nadu u pozitivnu promjenu. To je podsjetnik na ono što možemo postići. Želim inspirirati sve da počnu stvarati, da slijede svoje snove i daju vlastiti doprinos ljepoti u svijetu", poručio je Kola.

(Foto Teodor Korodi)(Foto Kari Kola i Marko Bolković)

Instalacija je rezultat suradnje Karija Kole, SGM Light, Visualia Festivala i Arheološkog muzeja Istre u Puli.

Direktor Visualije Marko Bolković naveo je kako obzirom da Visualia ove godine slavi jubilarni deseti rođendan, odlučili su s obilježavanjem krenuti nešto ranije, pa je tako Svjetski dan svjetla poslužio kao idealna prilika.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum