Srebrnopruga napuhača

Najopasnija riba na svijetu stigla do juga Istre, upecana na 19 metara dubine u Medulinskom zaljevu

| Autor: Doria Mohorović
Anton Vidovič ulovio je srebrnoprugu napuhaču (Privatna arhiva)

Anton Vidovič ulovio je srebrnoprugu napuhaču (Privatna arhiva)


Jedna od najotrovnijih riba na svijetu, srebrnopruga napuhača (lagocephalus sceleratus), ulovljena je u nedjelju kraj otoka Ceja u Medulinskom zaljevu. Slovenski državljanin Anton Vidovič ulovio ju je na 19 metara dubine, nakon što mu je prije toga progutala nekoliko udica. Jedinku je preuzeo Neven Iveša, biolog i profesor Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.

Puhanje i škrgutanje

Kako nam je ispričao Vidovič, htio je iskoristiti lijepo vrijeme kako bi s barke ulovio koju oradu ili ribona za ručak, a na udici ga je dočekalo iznenađenje - otrovna riba krastača.

- Prva mi je pobjegla s udice. Dok ju nisam izvukao, mislio sam da je morska mačka, ali sam primijetio da nema peraju. Počela je odjednom puhati i škrgutati zubima. Pretražili smo po internetu i vidjeli o kojoj se opasnoj ribi radi - prepričava nam Vidovič, dodajući da se je riba imala kakvih 40 centimera dužine.

(Privatna arhiva)(Privatna arhiva)

Kaže i da ne zna koliko je jedinki riba bilo, no da su istovremeno s dva štapa pojedene udice, pa je pretpostavka da ih ima više. Riječ je o ribi koja sadrži toksin tetrodotoksin koji zaustavlja rad srca, a svega nekoliko miligrama mesa ribe krastače može ubiti čovjeka. Prema tvrdnjama znanstvenika, ova riba sadrži otrov 1.250 puta jači od cijanida, a usto je najgora noćna mora ribara budući da mreže i udice trga kao od šale. Prema dostupnim podacima, ova riba može narasti do 90 centimetara i težiti do devet kilograma, a karakteristično je da ima sposobnost napuhivanja, pa svoje tijelo u prijetećem trenutku može napuhati i nekoliko puta veće od svoje veličine. Ima poprilično jaku čeljust s oštrim zubima, stoga je potrebno mnogo opreza tijekom rukovanja s njome.

Invazivni karakter

Kako objašnjavaju iz pulskog Aquariuma, riječ je o vrsti invazivnog karaktera koja se ubraja u tzv. lesepsijske migrante, vrste koje iz Crvenog mora, kroz Sueski kanal, prodiru u Sredozemlje.

- Izvorno ove ribe žive u tropskim predjelima Indijskog i Tihog oceana. Zbog svoje grabežljivosti i nedostatka prirodnih neprijatelja, ova riba negativno utječe na biološku raznolikost te predstavlja prijetnju ribarstvu jer oštećuje ribarske mreže da bi se dočepale ulova, trga mamce i udice - ističu iz Aquariuma.

Zanimljivo je da se u Japanu ova riba ubraja u prave kulinarske delicije, a restorani ju poslužuju kao sezonsko, zimsko jelo »fugu«. No, za pripremanje ove ribe potrebno je imati certifikat koji izdaje japanska Vlada. Unatoč strogim uvjetima pripreme i visokom obrazovanju kuhara, i dalje se u Japanu godišnje otruje više desetaka ljudi. Trovanje ovom ribom prvi je 1774. godine zabilježio kapetan James Cook, čija se se posada otrovala nakon njene konzumacije.

Srebrnopruga napuhača nalazi se na popisu invazivnih vrsta u Republici Hrvatskoj, a prvi put je zabilježena u južnom dijelu Jadrana 2012. godine. Prije dvije godine pronađena je kraj otočića Košara pored Pašmana.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater