ČAROLIJA ADVENTA

ZAGREBAČKI ADVENT I U NEIZVJESNOJ 2020. GODINI PALI SVJETLO NADE I OPTIMIZMA: Ulična svjetlosna čarolija i kulturna događanja vraćaju osmijehe i blagdansko raspoloženje na lica građana i posjetitelja

Sukladno preporukama i odlukama nadležnih tijela, ovogodišnji Advent Zagreb se održava u nešto drugačijem ozračju. Turistička zajednica grada Zagreba pripremila je prigodne programe kojima nastoji očuvati duh najboljeg božićnog sajma u Europi, naravno, u skladu sa svim propisanim mjerama

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
Čarolija zagrebačkog Adventa

Čarolija zagrebačkog Adventa


Čarolija Adventa i ove zime, kada je to potrebnije više no ikad, obasjava srca ljudi svjetlošću radosti, ljubavi, nade i optimizma.

Advent Zagreb je već godinama jedan od najljepših i najboljih božičnih sajmova u Europi te najpoznatije zagrebačko događanje koje se s nestrpljenjem iščekuje. Vrijeme je to za uživanje s obitelji i prijateljima u posebnom blagdanskom ozračju kada se grad pretvara u veliku svjetlu pozornicu stvorenu za zimsko druženje po ulicama, trgovima i parkovima.

Godina 2020. poremetila je uobičajene planove i uvela neka nova pravila, ali nije ugasila adventski duh. Naprotiv, Zagreb je zablistao okićen i romantičan, a poznate lokacije u centru grada krase prigodne i maštovite blagdanske instalacije koje podižu raspoloženje svakom prolazniku.

Kulturna događanja

Sukladno preporukama i odlukama nadležnih tijela, ovogodišnji Advent Zagreb se održava u nešto drugačijem ozračju i to u periodu od 28. studenog, kada je tradicionalno upaljena prva adventska svijeća, pa sve do 1. siječnja. Turistička zajednica grada Zagreba pripremila je prigodne programe kojima nastoji očuvati duh najboljeg božićnog sajma u Europi, naravno, u skladu sa svim propisanim mjerama.

Poseban naglasak stavljen je na kulturna događanja koja će Zagrepčane i njihove goste na najljepši mogući način uvesti u blagdansko raspoloženje i iščekivanje Božića. Velik dio adventskog programa, a koji će se održavati na raznim lokacijama u gradu, istovremeno će se prenositi i putem interneta pružajući tako široj publici mogućnost sudjelovanja i uživanjau čaroliji Adventa iz udobnosti i sigurnosti vlastitog doma.

Svjetlost Adventa

- Svake godine trudimo se naš Advent oplemeniti novitetima te smo odlučili da i ova, po svim parametrima izvanredna godina, ipak neće biti iznimka. Tako smo pripremili projekt Svjetlost Adventa gdje smo s 10 institucija na Gornjem gradu inicirali ukrašavanje njihovih prozora u blagdanskom duhu te pozvali stanare i sve ostale da postanu dio ove inicijative. Naime, ovim projektom želimo pokrenuti jednu toplu priču, donijeti pozitivne emocije, kreirati osjećaj zajedništva i, u konačnici, potaknuti naše sugrađane da se uključe i time daju svoj doprinos Adventu, izjavila je dr. sc. Martina Bienenfeld, direktorica TZGZ.

Interaktivna izložba proširene stvarnosti - Virtualni božićni prozori, nastala je spajanjem tradicionalne i tople adventske priče s modernim tehnologijama, a donosi dašak božićnog ugođaja koristeći animirane motive ovogodišnjeg Adventa. Izložba je postavljena na 20 lokacija u gradu koje će oživjeti kroz AR tehnologiju na pametnim telefonima građana i posjetitelja, a gostovanje izložbe u Splitu, Rijeci, Puli i Osijeku prenjet će dio čarolije zagrebačkog Adventa i u druge dijelove Hrvatske.

Poljubac pod imelom

U blagdansku čaroliju uvest će vas prigodno okićeni Trg kralja Tomislava, posebni sjaj tisuća bijelih lampica koje obasjavaju park Zrinjevac, a na Trgu Republike Hrvatske, u okrilju Hrvatskog narodnog kazališta, na tren možete zaviriti i u čarobni svijet Orašara. Na Gornjem gradu u Parku Bele IV, na Vranyczanyjevoj poljani i na Strossmayerovom šetalištu možete uživati u toplini uprizorenog zagrebačkog doma s kojeg se pruža najljepši pogled na osvjetljen grad.

Foto kutak na platou Gradec je, kao i proteklih godina, idealno mjesto za stvaranje dragocjenih uspomena i blagdanskih fotografija, a za kraj ne propustite zagrliti i poljubiti voljenu osobu ispod imele te osmijehom ispratiti ovu izazovnu godinu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter



Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater