Stvarnost i mašta u zagrebačkim parkovima, na trgovima i ulicama

Velike i male, tradicijske i virtualne - igračke su čarolija ovogodišnjeg zagrebačkog Adventa!

Za ljubitelje igračaka ali i modernih tehnologija, i ove su zime prava avantura igračke u proširenoj stvarnosti. Naime, na deset lokacija u Zagrebu postavljene su igračke zapakirane u poklone koje su činile djetinjstvo mnogih posjetitelja ljepšim. Njihova posebnost je što su se sve proizvodile upravo u Zagrebu

| Autor: Promo
(Foto: Lice grada)

(Foto: Lice grada)


Zagrebački parkovi, ulice i trgovi i ovog su prosinca pretvoreni u čarobni svijet Adventa u kojem se u svakoj šetnji glavnim hrvatskim gradom isprepliću stvarnost i mašta. Božićna dekoracija i rasvjeta, kultura, glazba i zabava za sve generacije, kao po nekoj formuli profesora Baltazara, posloženi su   u jedan od najljepših europskih Advenata.

U središtu ovogodišnje priče nalaze se velike i male igračke koje Zagrepčane i njihove goste dočekuju na raznim lokacijama - od Tomislavca i Zrinjevca preko Trga bana Jelačića do brojnih drugih adventskih lokacija Gornjeg i Donjeg grada. Igračke su doista jedan od simbola svakog Božića. "Rastrčale" su se ove zime Zagrebom, a vesele i najmlađe i njihove roditelje, bake i djedove te navlače širok osmijeh na lice.

Nematerijalna baština

Uz predimenzionirane igračke koje su se proizvodile upravo na području Zagreba i koje su već prepoznate kao najslađa kulisa za fotkanje ovog Adventa, jedna od posjećenijih lokacija je i Prolaz Matice hrvatskih obrtnika u Ilici u kojoj posjetitelji mogu vidjeti i doživjeti Obrtnički advent. Zamišljen je kao svojevrsni blagdanski “dnevni boravak” u kojem je prikazana kreativnost zagrebačkih obrtnika. Rezultat je maštoviti i jedinstveni doživljaj zagrebačke priče o igračkama od davnina do današnjih dana. Prostor je ukrašen drvenim tradicijskim igračkama koje su osmislili obrtnici, a čija vrijednost je prepoznata i od strane UNESCO-a jer su zaštićene i kao nematerijalna kulturna baština.

U Petrinjskoj ulici svakako treba vidjeti i doživjeti Božićnu bajku Jasmine Kosanović – Jasmina i lutkice. U svijet bajki i carstvo lutaka vraća i posjet njenoj izložbi u Etnografskom muzeju koji možda potakne posjetitelje da i sami osmisle svoju božićnu bajku.

Zagrebački Advent

Za ljubitelje igračaka, ali i modernih tehnologija, prava su avantura i ove zime igračke u proširenoj stvarnosti. Spajajući moderne tehnologije i tradiciju, ovim projektom spojile su se i virtualna stvarnost i realnost. Naime, na deset lokacija u Zagrebu postavljene su igračke zapakirane u poklone koje su činile djetinjstvo mnogih posjetitelja ljepšim. Posebnost je u tome što su se sve proizvodile upravo u Zagrebu. Uz aplikaciju Equinox XR, igračke dobivaju sasvim novu dimenziju proširene stvarnosti, a isprobati ste je imali prilike prošle godine kada je zagrebački Advent virtualno gostovao i na pulskom Trgu Portarata.

Korištenje aplikacije je vrlo jednostavno. Najprije se registrirate da biste otvorili svoju "Kutiju za igračke", a zatim krenete u obilazak adventskih lokacija. Sve pretražujete uz pomoć aplikacije na svom uređaju i otkrivate iznenađenja u obliku kutija koje otvarate dodirom na ekranu.

Mirisi i okusi blagdana

Sakupljene igračke mogu se ponijeti kao uspomena i postaviti na bilo koju lokaciju u svijetu. Dok šeću Gornjim gradom, posjetitelje će s prozora starih zgrada ove zime obasjavati Svjetlost Adventa. Projekt je to kojim se kroz prozore dekorirane u blagdanskom duhu, koji pričaju priču Grada i njegovih žitelja, želi pokrenuti tople emocije i osjećaj zajedništva svih posjetitelja.

(Foto: Lice grada)

Advent nužno asocira i na mirise i okuse tradicije na gradskim ulicama i trgovima. Zagreb Jingle Mingles blagdansko je izdanje već prepoznatljivog gastro projekta Zagreb Mingles koji predstavlja najbolje od zagrebačke gastro ponude.

Kao i uvijek, u gradu se i ovih blagdana uživa u tradicionalnim okusima i mirisima. Više od 30 ugostiteljskih objekata na prepoznatljivo uređenim terasama pripremaju slana i slatka zimska jela. Kušajte modernije inačice blagdanskih recepata, ali i tradicionalna pića poput dobrog, starog kuhanog vina ili sve popularnijeg kuhanog gina.

Zagreb vas očekuje!

Više informacija o ovogodišnjem zagrebačkom Adventu možete pronaći na www.adventzagreb.hr

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter



Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater