LIJEPA I SLIKOVITA

KAMO ZA VIKEND: Općina Bale - na pola puta između ekvatora i Sjevernog pola

| Autor: Enes SEFERAGIĆ - ENKI


Najbolje napisati kako Bale uvijek su uvijek lijepe i slikovite. Danas skoro puste, po koji domaćin ili turist, baš kako treba za ugodnu šetnju po lijepom vremenu. Nakon posjete Rovinju i aktivnostima na Zlatnom Rtu šetnja i kava u Balama samo su točka na I. Lijepa i guštoža.

Opet mi se desilo da u Balama nisam bio dugo. Mada su mi usput jer često idem u Rovinj, ovaj puta sam ipak zastao i na svoje iznenađenje otkrio neke sasvim druge Bale, nimalo slične onima kojih se sjećam. Svaki puta je tako! Prošetao sam mjestom i nisam znao gdje bih prije okrenuo objektiv fotoaparata.

(Snimio Enes Seferagić Enki)

Simpatični mali pansioni, kafići, pitoreskne uske uličice prepune interesantnih detalja, susretljivi i ljubazni mještani, sve u svemu na kraju sam ostao ugodna dva sata.

Posjetiti Bale danas je sve samo ne dosadno. Ima se što vidjeti, uživati u šetnji tihim uličicama, sjesti u jedan od kafića s lijepim pogledom ili na glavnom trgu.

(Snimio Enes Seferagić Enki)

Gradić Bale-Valle je smješten na 140 metara nadmorske visine na raskrižju cesta koje vode za Rovinj-Rovigno, Pulu i Trst, a udaljen je samo pet kilometara od mora. Izgrađen je oko srednjovjekovnog kaštela plemićkih obitelji Sardo i Bembo iz 15. stoljeća koji nikako nemojte zaobići. Doduše teško da i možete, jer dominira svojim impozantnim izgledom, a nalazi se u samom centru mjesta. U prvim se pisanim dokumentima pojavljuje kao rimsko naselje Castrum Vallis.

Bale su prirodna cjelina s obradivim poljima, pašnjacima i šumama u kojima se i danas mogu vidjeti ostaci starih građevina, rimskih cesta, cisterni, bunara, rimskih vila, uljnih preša, crkava...

(Snimio Enes Seferagić Enki)

U Balama danas možete uživati u miru i tišini, razgledati gotičko-renesansni, već spomenuti kaštel Soardo-Bembo, svratiti do tornja iz 19. stoljeća u središtu mjesta, župne crkve, zaviriti u gradsku vijećnicu s lođom iz 14. stoljeća...

Općinom Bale, odnosno njezinim najjužnijim dijelom prolazi 45. paralela, što znači na idealnom je mjestu - na pola puta između Ekvatora i Sjevernog pola.

(Snimio Enes Seferagić Enki)

Prosječna godišnja temperatura u Balama je 14 stupnjeva Celzijevih, a u prosjeku bilježe 2.400 sunčanih sati godišnje što privlači brojne turiste da svrate do ovoga mjesta.

Tišina koji vlada kamenim uličicama ovoga gradića gotovo se može čuti, zbog toga i mnogih drugih razloga valja svratiti u Bale - bisera okruženog zelenilom i morskim plavetnilom. Otkrijte i vi taj neotkriveni svijet.

(Snimio Enes Seferagić Enki)

Bale-Valle je još jedan od tipičnih istarskih gradića izgrađenih na brdu s uskim ulicama i kamenim kućama koji se ističe posebnom atmosferom.

Balama dominiraju Palača Bembo i zvonik župne crkve sv. Julijana, izgrađene potkraj 19. stoljeća, a tu je i vrlo lijepa gradska loža dok je središte mjesta zaštićeno zakonom.

U obližnjoj uvali Colone otkriveno je vrlo bogato nalazište fosila nekoliko vrsti dinosaura.

Sasvim dovoljno razloga za posjet i ugodno provedeno vrijeme.

(Snimio Enes Seferagić Enki)(Snimio Enes Seferagić Enki)(Snimio Enes Seferagić Enki)(Snimio Enes Seferagić Enki)(Snimio Enes Seferagić Enki)(Snimio Enes Seferagić Enki)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of