U MUTILSKOJ ULICI

OPASNOST ZA PJEŠAKE Na najuži pulski pločnik ne stane ni noga, a kamoli dječja kolica!


Hodate, hodate i odjednom - nogostupa više nema. No, dobro službeno ga ima, no on je vjerojatno najuži trotoar na svijetu, jedva nekih 30-ak centimetara. Možda bi ga se, slično kao negdje najuže ulice, moglo uvrstiti u gradske vodiče.

Šalu na stranu, nogostup u Mutilskoj ulici, odmah nakon zgrade MUP-a, opasan je jer se nalazi na prometnoj ulici kojom svakodnevno prolaze brojni pješaci. I sami smo nedavno svjedočili trenutku kada se s nogostupa na ulicu trebala preseliti vremešna bakica s hodalicom i pratnjom, pa su ih na cesti jedva zaobilazili automobili.

Nemaju izbora

Zašto ne prijeđu na drugu stranu ili se popnu uz stube koje vode paralelno, mogli bismo se upitati? Teorija je jedno, a praksa nešto sasvim drugo, a ona pokazuje slijedeće - kad se netko kreće od zgrade MUP-a uzbrdo, inercijom jednostavno nastavlja cestom. U samo pola sata, koliko smo bili tamo, na ovaj je način ulicom prošlo desetak pješaka. Ako se pak ljudi kreću prema gradu, onda se ipak spuštaju niz stepenice. No, ima i onih koji, poput bake s hodalicom, teško da se mogu služiti stepenicama pa nemaju drugog izbora nego na cestu.

Mario Udovičić živi u blizini već šest desetljeća. Hoda sa štakama i teško mu je po stepenicama pa s nogostupa svakodnevno silazi na cestu. Dok se jedna gospođa spušta stepenicama, navodeći da ne vidi problem, on joj nonšalantno odgovara da ga "ne vidi jer ga ne želi vidjeti".

Bili vrtovi

- Svaki dan idem do grada i nazad, sa štakama ne mogu po škalinima pa moram ovuda. Tako ćemo valjda dok netko nekoga ne zgazi. Puno je godina otkako je to ovako uređeno, ne sjećam se kada se radila cesta, možda '94., '95. godine, nisam siguran. Nekada ovdje nije bilo ničega, samo vrtovi. Kada se gradila cesta, jednostavno je sve od početka krivo isprojektirano. Davno sam govorio da to nije delo, čak je i bivši gradonačelnik Delbianco dolazio ovo vidjeti, no ništa se nije riješilo, veli nam Udovičić dok pored nas prolazi majka s kolicima. I ona je morala s nogostupa na cestu - ne može s kolicima po stepenicama! Jedno je teorija, a drugo život. (Piše Borka PETROVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini