VELIKI DAN ZA HRVATSKU

VIDEO / Rafalei u hrvatski zračni prostor ulaze iznad sjevernog Jadrana: "Čut ćete ih, javit će se"

| Autor: Novi list
(Snimio: Marko Lukunic/Pixsell)

(Snimio: Marko Lukunic/Pixsell)


Nakon povijesnog preleta od vojne baze kod Bordeauxa do Zagreba, danas oko 12:30 u Hrvatsku stiže prvih šest od 12 borbenih zrakoplova Rafale, koje je Hrvatska kupila od Francuske za otprilike 1,15 milijardi eura.

Brigadni general Davor Tretinjak, načelnik Sektora za naoružanje i opremu Ministarstva obrane, najavio je u programu HRT-a kako će let trajati oko sat i 40 minuta.

"Rafalei će ući u hrvatski zračni prostor iznad sjevernog Jadrana. Čut ćete ih, javit će se", najavio je.

Ističe kako se borbeni zrakoplov Rafale smatra jednim od najboljih borbenih aviona današnjice.

"Rafale je dvomotorni avion koji ima napredne senzore, napredne elektroničke sustave. Može nositi teret 9,5 tona, odnosno 24,5 tona. Poznato vam je da je on jedan od rijetkih aviona koji može sam sebe napuniti u zraku, odnosno druge avione. Ima super krstarenje, može ići brzinom od 1,4 maha bez dodatnog izgaranja goriva, što mu povećava dolet, smanjuje potrošnju goriva. I obično ćete u literaturi naći da on nije multirol (višenamjenski), nego da je omnirol (svenamjenski), pojasnio je Tretinjak, navodeći da je proces obuke pilota trajao skoro 18 mjeseci.

Identitet ljudi koji su bili u Francuskoj na obuci dosad se tajio.

"Ovo je veliki dan za Republiku Hrvatsku, jer dolaskom pola flote Rafalea ona zadržava suverenost hrvatskog neba, ali i postaje jedan regionalni čimbenik u zaštiti zračnog prostora u sklopu NATO-a, kazao je državni tajnik Ministarstva obrane Branko Hrg gostujući u emisiji HR-a "U mreži Prvog".

"Ono što nas veseli je da smo dobili avion koji je game changer, koji mijenja totalno igru u bilo kojem pogledu. Mi postajemo s Rafaleom respektabilna sila u zaštiti zračnog prostora i dajemo mogućnost svim ostalima da vide ono što mi imamo, ne skrivamo ništa, ali jasno dajemo do znanja da smo trenutno u ovoj situaciji s Rafaleom, s njegovim mogućnostima, s ljudima koji su educirani za korištenje te platforme sila u regiji, a i kao NATO saveznik respektabilni koji možemo doprinijeti globalnoj obrani", rekao je brigadir Stanko Hrženjak iz Odjela za sigurnost letenja HRZ-a.

Svečanost na Plesu

Svečanost prihvata prve skupine višenamjenskih borbenih aviona održat će se u vojarni "Pukovnik Marko Živković" na Plesu, gdje su na kompleksu ukupne površine oko 20 tisuća metara četvornih, izgrađene nove zgrade za simulatore i eskadrilu, hangar za održavanje, zgrade za održavanje motora, skladište pričuvnih dijelova te hangar za smještaj aviona. Vrijednost cijelog kompleksa procijenjena je na oko 37 milijuna eura.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater