UMAG

Predstoji sportski vikend uz Sajam sporta i utrku "100 milja Istre": NA SAJMU SPORTA TRIDESETAK IZLAGAČA OPREME I PREPARATA

| Autor: Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ
Detalj s prošlogodišnjeg Sajma sporta u Umagu (Arhiva)

Detalj s prošlogodišnjeg Sajma sporta u Umagu (Arhiva)


Posjetiteljima će se pokazati i razni noviteti u segmentu outdoor sportske opreme i preparata, a sve izloženo na sajmu moći će se i kupiti

U Umagu su sve snage usmjerene u pripremu još jednog izdanja Sajma sporta i ultratrail utrke "100 milja Istre" koja se ovog vikenda održava na području sjevernog dijela poluotoka. Tradicionalno, mjesto održavanja ovog festivala sporta bit će sportska dvorana te vanjsko igralište Osnovne škole Marije i Line koji će od 11. do 14. travnja okupiti tisuće sportaša rekreativaca i profesionalaca te ljubitelja sporta uopće.

Promocija sporta i zdravog života

Osmo izdanje Sajma sporta te sedmo izdanje ultratrail utrke "100 milja Istre", u organizaciji Grada Umaga, Sportske zajednice grada Umaga i Sport Boxa, jučer su najavili pročelnik Upravnog odjela za opće poslove i društvene djelatnosti Grada Umaga Slaviša Šmalc, direktor utrke Alen Paliska te direktor Sajma sporta Aleksandar Petković.

Umag, kao grad domaćin jedinog sajma takvog tipa u regiji, putem ove manifestacije promovira sport i zdravi život u svojoj zajednici, ali i daleko izvan nje. Titula Europskog grada sporta 2018. naime, bila je tek dodatna motivacija i odskočna daska Umagu da se ova sportska manifestacija podigne na još višu razinu. Stoga će sav trud biti kontinuirano usmjeren prema stvaranju sve jačeg i kvalitetnijeg umaškog sportskog vikenda.

Sajam sporta će ove godine, kako su rekli, ugostiti čak tridesetak izlagača s raznim novitetima u segmentu outdoor sportske opreme i preparata, a posjetitelji će na sajmu moći sve izloženo i kupiti.

Sajam sporta svakako znatno obogaćuje organizacija ultratrail utrke "100 milja Istre", koja iz godine u godine u Umag dovodi sve veći broj sudionika ovog sve popularnijeg sporta. Čak 1.800 natjecatelja prijavilo se iz 51 države svijeta. Radi se o trkačima iz praktički svih europskih država, kao i nekih sa svih ostalih kontinenata.

1 milja za najmlađe trkače

Kao i svake godine, četiri osnovne utrke startaju u Labinu (utrka na 168 kilometara), Lovranu (na 110 kilometara), u Buzetu (na 67 kilometara) i Motovunu (41 kilometar) te završavaju na zapadnoj obali poluotoka, u Umagu. Peta, ali ne i najmanje važna utrka, odnosi se na utrku najmlađih. Tako će dvjestotinjak mališana preuzeti na startu svoje brojeve te istrčati utrku "1 milja Istre", a na cilju će sve njih dočekati zaslužene vesele medalje.

Utrka "100 milja Istre" je i ove godine dio elitnog kluba UTWT-a, svojevrsne lige prvaka u ultratrailu. Koliko je to važno dovoljno govori činjenica da se u svijetu godišnje organizira više od 13.000 trail utrka, međutim samo je 21 izabrana da po kvaliteti organizacije i ljepoti krajobraza nosi sam vrh svjetske kvalitete. Od favorita za postolje ističe se Antoine Guillone (FRA) u muškoj te Michele Yates (USA) u ženskoj konkurenciji.

Ove se godine u sklopu utrke "100 milja Istre", na Blue stazi dužine 110 kilometara, održava i treće Prvenstvo Hrvatske u trailu. Na Prvenstvu Hrvatske prijavljeno je više od 90 natjecatelja što ovo prvenstvo čini jednim od najmasovnijih seniorskih natjecanja u sklopu Hrvatskog atletskog saveza. I ove će se godine "100 milja Istre" moći pratiti zahvaljujući live video prijenosu tijekom cijelog trajanja manifestacije, a sve informacije nalaze se i na službenoj web stranici utrke www.istria100.com.

U sklopu ovogodišnjeg Sajma sporta, a u okviru 18. izdanja Olimpijskog festivala dječjih vrtića Hrvatske, kojeg organizira Hrvatski olimpijski odbor diljem Hrvatske, Sportska zajednica Grada Umaga, Dječji vrtić i jaslice "Duge" te Talijanski dječji vrtić "Girotondo" organiziraju ovu tradicionalnu sportsku manifestaciju za vrtiće iz sjeverozapadne Istre. Natjecanje će biti održano 12. travnja na školskom igralištu OŠ "Marije i Line", a u pet disciplina sudjelovat će 200 djece iz sedam dječjih vrtića iz Umaga, Brtonigle, Oprtlja, Buja i Novigrada.

Stručna predavanja usmjerena na sport

Za vrijeme trajanja Sajma sporta, Grad Umag je u suradnji s Hrvatskim olimpijskim odborom organizirao i susret tajnika lokalnih i regionalnih Sportskih zajednica Hrvatske na kojem će sudjelovati 70-ak osoba. Tijekom susreta bit će organizirana stručna predavanja na temu izmjena Uredbe o financiranju programa i projekata organizacija civilnog društva, o poreznom aspektu aktivnosti povezanih sa sportom, kao i o novom Zakonu o sportu, dok u subotu ujutro slijedi i prezentacija Središnjeg državnog ureda za sport.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini