SERVISNE INFORMACIJE

U SKLOPU 100 MILJA ISTRE održavaju se četiri utrke za odrasle i jedna dječja utrka

| Autor: Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ
Sto milja Istre

Sto milja Istre


Najduža je, naravno, utrka na 100 milja, odnosno 168 kilometara, takozvana crvena, odnosno "Red" utrka. Trkači u ovoj kategoriji startat će prvi, već u petak 12. travnja u 16 sati, i to iz Labina. Time limit za završetak utrke im je 46 sati. U nedjelju, 14. travnja, u podne starta i mala utrka od milje, dok u 13 sati počinje ceremonija podjele nagrada

U sklopu ultratraila "100 milja Istre" održat će se četiri utrke za odrasle natjecatelje koje se razlikuju po udaljenostima te jedna dječja utrka na jednu milju, odnosno na 1,6 kilometara. Sve su staze označene zastavicama, a postavljeno ih je više od 7.000 duž svih staza - na svakih 40 metara po jedna. Osim toga, postavljene su i oznake smjerova, kao i crveno-bijele trake. U urbanim sredinama smjerokaz je zelene boje posprejan po cesti svakih 50 metara koji upućuje na smjer kretanja.

Četiri utrke - četiri dužine

Najduža je, naravno, utrka na 100 milja, odnosno 168 kilometara, takozvana crvena, odnosno "Red" utrka. Trkači u ovoj kategoriji startat će prvi, već u petak 12. travnja u 16 sati i to iz Labina. Time limit za završetak utrke im je 46 sati.

Potom će startati plava ili "Blue" utrka na 110 kilometara. Također startaju u petak, ali iz Lovrana u 22 sata i imaju maksimalno 30 sati za završetak utrke. Valja napomenuti da je "Blue" utrka na ovogodišnjem izdanju 100 milja Istre ujedno i 3. Prvenstvo Hrvatske u trailu pod ingerencijom Hrvatskog atletskog saveza. Zelena ili "Green" utrka proteže se na 67 kilometara.

Natjecatelji u ovoj kategoriji startaju u subotu u podne iz Buzeta i imaju 15 sati za ulazak u cilj. Najkraća je žuta ili "Yellow" staza na 41 kilometar. Prijavljeni trkači startat će u subotu u 9 sati iz Motovuna i moraju u cilj utrčati unutar 8 sati.

Dječja utrka održat će se u subotu u Umagu.

Sudjelovanje na utrci dozvoljeno je svima rođenima 1999. godine ili starijima. Sudionici rođeni između 1999. i 2001. godine mogu se prijaviti, ali samo uz roditeljski pristanak i sudjelovati na žutoj ili zelenoj utrci.

Stanice s prvom pomoći

Ono što svi sudionici moraju znati jest da je ovo ujedno i utrka izdržljivosti, fizičke i mentalne. Jedan od problema može biti vrijeme zbog mikroklimatskih uvjeta. Tako natjecatelji moraju znati kako se nositi s mrakom, vjetrom, hladnoćom, maglom, kišom pa čak i mogućim snijegom. Također, bilo kakve mentalne ili fizičke tegobe, uzrokovane fizičkim naporom, probavnim smetnjama, bolovima u mišićima, slabijom prehranom… mogu biti problem za trkače, ali ujedno, oni moraju biti spremni na to i znati si pomoći i prevladati ih. Ili se dovući do iduće točke na kojoj će im biti pružena pomoć. Takve će lokacije s prvom pomoći biti locirane u Plomin luci, Prodolu, Poklonu, Brgucu, Trsteniku, Buzetu, Humu, Butonigi, Motovunu, Oprtlju, Grožnjanu, Bujama i Vrhu.

U Umagu će se tijekom sva četiri dana održavati sportski izložbeni dio. U četvrtak će tako sajam bit otvoren od 14 do 20 sati, u petak od 6 do 21 sat, u subotu od 6 do 19 sati te u nedjelju od 9 do 14 sati. U podne u nedjelju starta i mala utrka od milje, dok u 13 sati počinje ceremonija podjele nagrada.

Obavezna oprema

Što trkači moraju u svakom trenutku imati sa sobom, ovisi i o dužini utrke koju su odabrali. Mobitel, bidon s vodom te zalihe od najmanje litre vode, potom astrofolija (termalna folija), zviždaljka, zalihe hrane te osnovni kit za prvu pomoć obvezni su za svih. Svjetiljka je također obvezna za svih osim za trkače po žutoj stazi. Vodootporna vjetrovka s kapuljačom je obvezna za svih, a poželjna za "žute" trkače. Duge trkače hlače i duge čarape koje u cijelosti pokrivaju noge obvezne su za crvenu i plavu, a preporučljive za zelenu i žutu stazu. Dodatna topla odjeća preporučuje se za trkače crvene i plave, a dobro bi došla i trkačima na zelenoj i žutoj stazi. I konačno, svima se preporučuje da uzmu bandanu (maramu), toplu kapu, tople i vodootporne rukavice te vodootporne hlače.

Također, na zahtjev policije, natjecatelji moraju imati osobnu iskaznicu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of