istra outdoor

Za vikend u Puli 31. izdanje međunarodne jedriličarske regate Sveti Nikola: Prijavljeno preko 580 jedriličara u 4 klase, po prvi puta nastupaju i jedriličari iz Afrike

Jedriličarska regata Sveti Nikola - memorijal Vladimir Barbić je najmnogobrojnija regata u Hrvatskoj, koju organizira jedriličarski klub Vega. Radi se o jednoj od najjačih i najposjećenijih regata za juniorske, kadetske i olimpijske klase u ovom dijelu Europe, a koja je ujedno kvalifikacijska regata za hrvatske, ali i za svjetske jedriličarske ljestvice u olimpijskim klasama

| Autor: Erik LUKŠIĆ
Detalj s prošlogodišnje regate (Snimio Hrvoje Damjanović)

Detalj s prošlogodišnje regate (Snimio Hrvoje Damjanović)


Od petka do nedjelje u pulskom akvatoriju održava se međunarodna jedriličarska regata Sveti Nikola - memorijal Vladimir Barbić. To je najmnogobrojnija regata u Hrvatskoj, koju početkom prosinca tradicionalno organizira jedriličarski klub Vega. Radi se o jednoj od najjačih i najposjećenijih regata za juniorske, kadetske i olimpijske klase u ovom dijelu Europe, a koja je ujedno kvalifikacijska regata za hrvatske, ali i za svjetske jedriličarske ljestvice u olimpijskim klasama. Regata se održava pod pokroviteljstvom Grada Pule.

- Ove godine u predprijavama imamo 580 jedriličara, a rekordne 2019. godine nastupilo ih je 576. Ne očekujemo rekord, jer se uvijek dogodi da se neki u zadnji tren razbole i odustanu, ali nadamo se da ćemo biti blizu 2017. godine kad je nastupilo 529 jedriličara. Nakon jedriličara iz Europe, Južne Amerike (Argentina 2003.), Sjeverne Amerike (SAD 2019.), Australije (2019.), ovaj put, zahvaljujući Dariju Klibi koji ima s njima trenerski angažman, stižu nam i jedriličari iz Egipta, tako da možemo reći da još samo nedostaju predstavnici Azije da bismo imali cijeli svijet u Puli. Uz Egipat, po prvi put će u Puli zajedriti i jedriličari iz Estonije. Drago nam je da su se, nakon nekoliko godina, vratili i jedriličari iz Ukrajine. Radi se o nekoliko ekipa koji od početka godine jedre po regatama u Europi i postižu zavidne rezultate, rekla nam je Gea Damjanović iz Organizacijskog odbora JK Vege.

Jedrit će se u pulskom akvatoriju, ispred šetališta Lungomare i Zlatnih stijena. Start prvog jedrenja je danas u 10 sati, što znači da će jedriličari krenuti na more iz Valsalina već u 9 sati, kad se očekuje podizanje zastave "delta" kojom se signalizira početak isplovljavanja. Predviđeno je ukupno 9 jedrenja, odnosno svaki dan po 3 jedrenja (plova) od kojih svako traje približno sat vremena. Na kraju svakog dana suci zbrajaju pojedinačna jedrenja te objavljuju ukupne rezultate.

Tijekom tri dana jedrenja očekuje se preko 500 jedriličara iz Hrvatske, Austrije, Češke, Finske, Njemačke, Mađarske, Italije, Egipta, Crne Gore, Poljske, Slovenije, Srbije, Grčke, Estonije, Slovačke i Ukrajine.

- Ponosni smo što nakon prošlogodišnje pauze ponovno imamo mogućnost na lutriji nakon regate dodijeliti novu jedrilicu klase Optimist, i novi jarbol s produžetkom kormila za klasu ILCA najsretnijem klubu. Zahvalio bih se ovim putem Gradu Puli na pokroviteljstvu, kao i svim sponzorima, rekao je Refko Ganić, predsjednik JK Vege.

Regata završava u nedjelju, a podjela nagrada najuspješnijima održat će se u prostorijama Jedriličarskog kluba Vega na pulskom Mornaru u 17 sati. Od prošle godine regata nosi i naziv memorijal Vladimir Barbić, u spomen na predsjednika, dugogodišnjeg člana kluba i jednog od začetnika ove regate. Njemu u čast proglašavaju se klupski pobjednici regate. Prošle godine naslov u klasi Optimist otišao je u Finsku, a u klasi ILCA pobjednik je bio domaćin, jedriličarski klub Vega.

Lipo je u Istri, teći, isti, piti...

Hedonističko rekreativno natjecateljsko druženje je izvorno istarska manifestacija

BEERUN - Trčanje i … (Snimio Milivoj Mijošek)BEERUN - Trčanje i … (Snimio Milivoj Mijošek)

Dok se Ministarstvo turizma već podosta godina trudi oplemeniti posezonu, jedna mala, izvorno istarska manifestacija pod skromnim, minimalističkim nazivom "Teći, isti, piti" polako završava svoje sedmo izdanje. Krenula je iz Vodnjana 2016. kada je premijerno trčana 1. ŠpaletaRun s ciljem promocije lokalnog OPG-a Buršić u sklopu manifestacije Vodnjanska špaleta. Tijekom narednih godina organizirane su utrke s ciljem promocije ostalih proizvođača izvornih istarskih delicija južne Istre.

Dogovoreno pet novih utrka

Nit vodilja bila je sljubiti trčanje u pitoresknim krajolicima vinograda i maslinika te degustaciju lokalnih jela i pića. U početku su utrke primarno održane unutar okolice Pule, dok je zadnjih nekoliko godina karavana gastronomada potiho izašla izvan okvira bivše Općine Pula i iskoračila do Rovinja i Kanfanara na Štrika Feratu te do Baderne gdje se organizira humanitarna utrka BAKALARun u sklopu obilježavanja ružičastog mjeseca u suradnji s udrugom GEA. Unutar ovih sedam godina se manifestacija "Teći, isti, piti" razvila u prepoznatljivo hedonističko rekreativno natjecateljsko druženje gdje su uvijek zastupljene dvije utrke; kraća za rekreativce i duža za istinske natjecatelje.

ŠPALETA RUN - Degustacija na stanciji Buršić (Snimio Duško Marušić Čiči)ŠPALETA RUN - Degustacija na stanciji Buršić (Snimio Duško Marušić Čiči)

U cilju, naravno, nema razlika jer su svi dobrodošli i podjednako uživaju u domaćim specijalitetima. Istarskim se trkači(ca)ma tijekom godina pridružuju gastronomadi iz ostatka Hrvatske, a u zadnje je vrijeme prisutan povećan broj inozemnih sudionika. Iako su brojevi trenutno ispod stotinjak sudionika po utrci, sljedeće godine, organizator ISTRun, u suradnji s lokalnim OPG-ovima i istarskim turističkim zajednicama, želi napraviti iskorak. Konačni rezultat je, osim načelnog objedinjavanja dosadašnjih utrka pod zajedničkim nazivom, udružiti sve utrke u jedinstven proizvod ISTRun Eat Drink tijekom 2023. godine. Planira se napraviti rebrending i nastupiti prema inozemnom tržištu putem društvenih mreža (Facebook, Instagram, Tik Tok) i posjetiti nekoliko utrka u okruženju (Trst, Izola, Ljubljana, Rijeka, Zagreb) te povezati se s mnogim trkačkim klubovima u Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji, Italiji. Također je u planu poslati objedinjenu najavu svih utrka na portale koji prate trkačku zajednicu u neposrednom okruženju kako bi i na taj način proširili potencijalnu bazu trkač(ic)a na gastronomskim utrkama.

BEERUN - Ispijanje piva (Snimio Milivoj Mijošek)BEERUN - Ispijanje piva (Snimio Milivoj Mijošek)

U dogovoru s ponosnim partnerima ovog novog projekta TZ Rovinj-Rovigno, TZ Svetvinčenat, TZ Vodnjan-Dignano i TZ Kanfanar, dogovoreno je pet utrka u gradovima Vodnjan i Rovinj te dvjema općinama, Svetvinčenat i Kanfanar. Karavana će u svojoj osmoj sezoni započeti na istom mjestu gdje je krenula u svojem izvornom obliku, sa Stancije Buršić, na Uskršnji ponedjeljak 10. travnja 2023. godine. Domaćin Milan Buršić će nas ugostiti na utrci Špaleta Run nakon koje će se degustirati špaleta i pršut uz domaće vino malvaziju i teran. Sljedeća je postaja na revitaliziranoj pruzi Štrika Ferata, pod pokroviteljstvom Turističke zajednice i Općine Kanfanar, koja je za vrijeme Austrougarske monarhije spajala Rovinj s Kanfanarom. Upravo je pruga imala sudbonosni utjecaj na cjelokupan opus vinara Daniela Bastijančića i njegovu vinariju Luniku koji je nazive svojih vina povezao čudesnom ljubavnom pričom o Englezu i Istrijanki koja se dogodila i buknula na njegovom proputovanju vlakom od Kanfanara do Rovinja. Svaka etiketa dio je tog vinsko-željezničkog mozaika, a imena vina logično, poput karika, povezuju cijelu priču. Prima volta, Viaggio lungo, Mifior, Stazion, Tender, Regalo, Carbun, Sorpresa, Ritorno, Machinista! Stoga je i utrka koja povezuje vino i trčanje morala imati jednako zvučan naziv RUN4TERAN jer promovira ponajbolju sortu crnog vina na istarskom poluotoku.

Trčanje unutar najvećeg maslinika

Treća je postaja za gastronomade odabrana u suradnji s Turističkom zajednicom i Općinom Svetvinčenat u povodu Dana Općine i tradicionalnim obilježavanjem najdužeg dana u godini. Višednevna fešta će ove godine biti upotpunjena utrkom BEERun u suradnji s prvim hrvatskim ekološkim proizvođačem bire Kampanjolom, s ciljem unutar srednjovjekovnog kaštela Morosin-Grimani. Ovo je ujedno i jedina utrka koja se organizira u pravoj ljetnoj sezoni, budući je smisao cjelokupne ISTRun Eat Drink manifestacije produžiti sezonu tijekom proljeća i jeseni.

Upravo se četvrta utrka iz serijala približila jesenskom terminu, točnije 10. rujna na rovinjskom dijelu Štrika Ferate. Utrka se savršeno pozicionirala u vrijeme obilježavanje Dana Grada Rovinja i obljetnice utemeljenja Hrvatskog olimpijskog odbora i uz potporu Turističke zajednice i Grada Rovinj- Rovigno, Mirne Rovinj i lokalnih OPG-ova.

Završetak enogastronomske karavane je maslinik Oio Vivo u kojem će nam domaćini Oleum Maris omogućiti trčanje unutar najvećeg maslinika u ovom dijelu Istre i poput ostalih domaćina, osigurati nagrade za najbolje trkačice i trkače, ali i za sudionike rekreativnih utrka. Novost u sljedećoj godini jesu i majice s novim logom na poleđini koju će dobiti oni sudionici koji se unaprijed registriraju na sve utrke. Sve će informacije biti dostupne uskoro na eatdrink.istrun.hr i facebook/ISTRunEatDrink.

ŠPALETA RUN - Trkački dioŠPALETA RUN - Trkački dio

 

Utrke

10. travnja: Špaleta RUN (Vodnjan)

27. svibnja: RUN4Teran (Brajkovići)

24. lipnja: BEERun (Svetvinčenat)

10. rujna: Srdela RUN (Rovinj)

26. studenog: Oio Vivo Run (Vodnjan)

Rabac je ugostio 2. kolo MTB zimske lige Istre i Kvarnera

Enrico de Gallo slavio u glavnoj utrci

Rabac je ugostio 2. kolo MTB zimske lige Istre i Kvarnera

Enrico de Gallo slavio u glavnoj utrci

Najmlađi iščekuju start utrkeNajmlađi iščekuju start utrke

Drugo kolo 15. sezone održalo se podno Labina, u Rapcu kod Bike centra Rabac pod organizacijskom palicom biciklističkog kluba Albona 1921 i Bike centra Rabac. Uz nešto bure ali prilično sunčano vrijeme organizatori su bili više nego zadovoljni, iako su bili spremni i na sve otežane uvjete u drugim mogućim scenarijima. Kako je bilo i najavljeno po satnici dječje utrke su se počele održavati već od 12 sati pa je i glavna utrka startala točno u 12 sati i 26 minuta, u svom već dobro znanom terminu. Nešto mlađi natjecatelji, kategorija U13 i U15 startali su s razmakom od 3 minute nakon glavne utrke.

Natjecanje se odigralo u 4 zasebne utrke i 17 starosnih kategorija gdje se pojavilo ukupno 128 natjecatelja, što je nešto manji broj koji nije iznenadio zbog lošije vremenske prognoze. Kružna staza kojom se vozila glavna utrka dužine kruga od 4.700 m bila je i više nego dovoljno duga da se natjecatelji rastegnu te da ne bude prevelike gužve za sve one koji su došli uživati u zanimljivoj vožnji stazama Bike parka Rabac. Za najmlađe natjecatelje (kategorija U7) bila je razvučena staza kružnog oblika kruga dužine 350 m gdje su najmlađi odmjerili snage u 5 krugova dugoj vožnji. Nešto stariji natjecatelji (kategorije U9 i U11) vozili su "krug" dužine 550 m te se krug moralo zavrtiti čak 6 puta.

Kod najmlađih natjecatelja u kategoriji U7 kod curica i dječaka prva su mjesta zauzeli Romana Brnelić (BK Grobnik) i Žan Pregl (SD Strahovica) kojemu je ovo već druga pobjeda u ovoj sezoni. Pobjedu kategorije U11 slavio je Loris Mokrovčak (BK Grobnik), dok je to kod djevojčica učinila Lena Orbanić (BK Žminj). Kod kategorije U9 pobijedili su Stefani Štrucelj (BK Grobnik), kod djevojčica te Ted Ravnihar (KK Završnica) kod dječaka. Najbrži natjecatelj utrke uzrasta U13 za dječake bio je Gal Klun (Pogi Team UAE Generali) dok je u kategoriji U15 kod dječaka pobjedu slavio Nejc Petač. Kod djevojčica kategorije U15 najbrža je bila Pina Šiler (KK Završnica).

Atraktivna vožnja u RapcuAtraktivna vožnja u Rapcu

Pobjednik glavne utrke bio je Enrico de Gallo koji je ujedno i prvi natjecatelj kategorije U17. Drugi je u cilj ušao Denis Vogrig (A.S.D. Valchiaro) prvi u svojoj U40 kategoriji te kao treći Eric Stipić, ujedno i prvi u juniorskoj kategoriji (U19). Kod žena u glavnoj utrci pobijedila je Antonela Juretić (BK Grobnik), prva u kategoriji 30+ kod žena.

Nakon završetka glavne utrke i okrijepe uslijedilo je i proglašenje najbržih natjecatelja koji su redom na postolju ukrašeni prigodnim medaljama, praktičnim maramama i biciklističkim kacigama.

Sljedeće kolo je na rasporedu u nedjelju u Žminju na utrci pod nazivom XC Žminjska boška. Domaćini će na tom području, kao i prethodnih godina, biti BK Žminj.

Foto

Pokrovitelj priloga:

Foto

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter



Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of