ISTRA OUTDOOR

Peto izdanje Pula Marathona 23. rujna sa startom i ciljem u Areni: Tri utrke pored antičkih spomenika i Visualije

| Autor: Roberto Car, Gordana Čalić Šverko, Ivica Cerovac
Trkači pred Arenom (Arhiva Glasa Istre)

Trkači pred Arenom (Arhiva Glasa Istre)


Dugo je trebalo, na koncu je Pula ipak dobila svoj maraton. Zapravo, tri utrke u jednoj, posebnost kojih je trčanje u noćnim satima te ulazak u cilj smješten u najpoznatijoj pulskoj građevini, velebnoj Areni. Kao i dosad, staza vodi zanimljivim starim dijelom Pule, prolazeći pored antičkih spomenika. Kada se tome doda i svjetlosni spektakl Visualije, Festivala svjetla, a tijekom kojeg se instaliraju različiti specijalni svjetlosni efekti na više lokacija, doživljaj Pulskog maratona jedinstven je u svijetu.

Ovogodišnje, peto izdanje Pula marathona sublimira tri utrke, na 5km, 10km (Pulska Xica) i polumaraton, a održat će se u subotu 23. rujna. Trči se pulskim ulicama sa startom i ciljem u Areni, a organizatori su ISTRun i AK Maraton 2000. Limit za sve tri utrke je po 750 trkača.

Utrka polumaratona 21K powered by Hidra ISO kreće ispred Arene točno u 20 sati. Trkači nastavljaju do Punte, zatim udesno Ulicom 43. istarske divizije do velikog rotora u Šijani gdje skreću lijevo po nogostupu Ulicom Prekomorskih brigada. Vraćaju se na Puntu Trščanskom ulicom i nastavljaju Ulicom 119. brigade prema Mandraču do okretišta. Vraćaju se natrag i trče po Rivi. Ulaze na Forum i Anticovom ulicom dolaze do INK gdje skreću lijevo preko Giardina i Carrarinom do Gradske knjižnice prema Areni. Prvi krug ima cca 10,5 kilometara tako da svi polumaratonci nastavljaju istom trasom i drugi krug.

Prolazak Forumom uz svjetlosne instalacije (Arhiva Glasa Istre)Prolazak Forumom uz svjetlosne instalacije (Arhiva Glasa Istre)

Utrka Pulska X-ica powered by Atenza, na 10 km kreće s iste pozicije u 20.20 sati. Trkači nastavljaju do Punte, zatim udesno Ulicom 43. istarske divizije do velikog rotora u Šijani gdje skreću lijevo po nogostupu Ulicom Prekomorskih brigada. Vraćaju se Trščanskom ulicom do Punte i nastavljaju Ulicom 119. brigade prema Mandraču do okretišta. Vraćaju se natrag i trče po Rivi. Ulaze na Forum i dolaze do INK gdje skreću lijevo preko Giardina i Carrarinom do Gradske knjižnice prema Areni.

Start utrke PoKRENI 5 powered by GRAWE na 5 km je u 20.05 sati na platou ispred Arene (Trg Nimfei). Trkači također trče do Punte, ali se odmah vraćaju prema Karolini Ulicom Starih statuta. Skreće se Rivom desno Ulicom 119. brigade prema Mandraču. Okretište utrke na 5 km je u ravnini sa željezničkom stanicom. Vraćaju se do Karoline i vraćaju se u Arenu Amfiteatarskom ulicom.

Dan ranije, u petak, održat će se dječje utrke sa startom u 18.30 sati ispred Arene. Prijave su otvorene od 15. kolovoza, a djeca nastupaju bez naknade. Utrke su namijenjene djeci vrtićke dobi i djeci osnovnih škola od 1. do 6. razreda.

RASPADALICA - ROBIZONSKI KAMP I UZLETIŠTE ZA PARAGLAJDERE NA RUBU PLANINSKOG MASIVA ĆIĆARIJE

Samo nebo je granica u ekskluzivnom mjestu za aktivan odmor u prirodi

(Snimila Gordana Čalić Šverko)Idealno uzletište za paraglajdere (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Niti milimetar nije odstupio od standarda kojeg si je postavio kada je prije dvadeset i pet godina kupio teren od 40.000 četvornih metara na Raspadalici, uz sam rub planinskog masiva Ćićarije, gdje je 2006. godine registrirao istoimeni Robinzonski kamp. Speleologu, alpinisti, letaču, biciklisti..., Neviju Ladavcu, ali i njegovoj poslovnoj i životnoj partnerici Ani Popović, misija je bila sačuvati Raspadalicu kao pomalo tajnovitu lokaciju koju gosti smatraju svojim ekskluzivnim mjestom za aktivan odmor u prirodi, namijenjenu primarno outdoor ekipi, letačima, penjačima, biciklistima i ljubiteljima outdoor sportova.

Čak i kada je popunjen, Robinzonski kamp u bespućima Ćićarije, naizgled je gotovo prazan. Dnevni limit je trideset gostiju. Ladavac je najsretniji kada ih je između petnaest i dvadeset. U suprotnom gubi se taj osjeća mira, šarma boravka u netaknutoj prirodi. Kamp godišnje ostvari oko 1.680 noćenja, u prosjeku četiri noćenja po osobi, većinom zahvaljujući letačima jer najprepoznatljiviji je po uzletištu za paraglajdere, na 550 metara visokoj strmoj litici iznad Buzeta.

- Kao pioniri robinzonskog kampiranja u Hrvatskoj u resornom smo ministarstvu u nekoliko navrata inicirali da se takva vrsta ponude stavi u zakonski okvir. Nije bilo pitanje samo kampiranja već i vođenja na penjanje, letenje, što također nije bilo zakonski definirano. Kasnije je Zakon o pružanju usluga u turizmu definirao i turističke usluge aktivnog i pustolovnog turizma. Odlazio sam u Alpe i vidio da takvi centri tamo funkcioniraju, pa zašto ne bi i kod nas mogli, prenosi Ladavac svoju poduzetničku nit vodilju.

Letači i penjači

U Robinzonskom kampu na Ćićariji nema struje, nema pitke vode iz javnog vodoopskrbnog sustava, daleko je od civilizacije. Pravi odmor za dušu i tijelo, odredište outdoor pustolova novog doba. No zadnjih godina, pogotovo nakon korone, na Raspadalicu su počeli dolaziti kamperi.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

- Orijentirali smo se na outdoor ekipu, a preko društvenih mreža i aplikacija počeli su nam stizati gosti koji tu ne pripadaju. Morali smo napraviti rez i odlučiti, hoćemo li izgubiti outdoor goste i krenuti s novom vrstom klijentele s kojom ne znamo što raditi pa smo ove godine dignuli cijene za pedeset posto kako bi za 50 posto smanjili broj noćenja. Prvo nam funkcionira dobro, a drugo baš i ne jer nismo uspjeli smanjiti broj noćenja. Već smo do sada prešli brojku koju smo si zacrtali, komentira Ladavac.

Ljepota Ćićarije, netaknuta priroda, mir, tišina, motivirali su ovog vizionara da se prije dva i pol desetljeća upusti u razvoj outdoor turizma. U okolici je nekoliko penjališta. Tu je još i mogućnost vožnje mountain bikeom, planinarenja, istraživanje trekking staza.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)Robinzonski kamp u bespućima Ćićarije (Snimila Gordana Čalić Šverko)

- U početku je postojao samo start za paraglajdere, pa smo opremili prvo penjalište na Raspadalici, pa trasirali dvanaest biciklističkih staza, pješačke su već postojale, i s time smo krenuli. Potencijali su i dalje neslućeni. Letenje, penjanje, bicikliranje, trekking..., samo nebo je granica. Sve je više ljubitelja flore i faune, dolaze ciljano slikati leptire ili ljekovito bilje, orhideje. Kod nas je dobrodošao svatko tko ima neku zanimaciju u prirodi, naglasiti će Ladavac.

Gosti Robinzonskog kampa većinom su letači, a odmah za njima su penjači.

Letenje na Ćićariji ne može se uspoređivati s letenjem u Alpama, kaže Ladavac, i dodaje da je Raspadalica dječji vrtić u odnosu na Alpe, ali s druge strane njena je prednost ta što se može letjeti i tijekom zime za razliku od Alpa gdje se kada padne snijeg sa svim outdoor sportovima, osim skijanja, pauzira. Ta prednost marketinški još nije u cijelosti iskorištena da se poklonike outdoor sportova privuče na sjever Istre gdje se letjeti, ili penjati, može i usred zime, i to bez ikakvih problema.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)Nevio Ladavac (Snimila Gordana Čalić Šverko)

- Imamo tu sreću što se termički može letjeti usred zime, a u Alpama samo na dinamičkom vjetru, termike nema, jedino što je problem ako se digneš previsoko onda je stvarno hladno. Letači koji lete u Alpama malo s podsmijehom gledaju na Raspadalicu, a kada probaju ovdašnju termiku onda kažu - pa nije to ni tako jednostavno, prenosi Ladavac.

»Hike and fly«

Dodaje da je sjever Istre podložan novim trendovima, »hike and fly« međunarodnim rutama za pješačenje i letenje. Letači polijeću s Raspadalice te dijelom prelete, dijelom propješače, do Švicarske ili Njemačke. Polete, slete i do drugog uzletišta pješače, sa sobom nose šator i vreću za spavanje. Zadnjih je godina to postalo jako popularno.

Letači koji dolaze na sjever Istre nisu samo rekreativci. Puno je natjecatelja, a u zadnje vrijeme i poduzetnika, pogotovo iz Njemačke i Austrije gdje se jako razvio flug safari za one koji nemaju toliko vremena da bi letjeli u vlastitoj režiji, već za njih to organiziraju škole letenja koje dogovore sve, transport, smještaj, uzletište, a oni samo dođu i lete.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)Robinzonski kamp Raspadalica na Ćićariji (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Najčešći gosti u kampu su Nijemci, čak njih 60 posto. Prva organizirana outdoor grupa koja je ikada posjetila Buzeštinu i tu noćila sedam noći, bili su upravo letači iz Njemačke koji su prije dvadeset i pet godina prvi puta došli na Raspadalicu.

- Outdoor je na sjeveru Istre bio u puno većem obimu razvijen prije desetak godina nego je to danas. Buzetu se desio turizam bez da je ikada imao kontrolu nad time, zahvaljujući grupi entuzijasta, penjača, letača, biciklista, motorista, automobilista... Sve je međutim stalo na tome, a infrastrukturu treba stalno postavljati, održavati, obnavljati, postavljati nove penjačke smjerove, kositi travu uz biciklističke staze, promijeniti tabele koje su nestale, upozorava naš sugovornik.

Odradili 15-ak državnih i međunarodnih prvenstava

Do sada su na Raspadalici odradili petnaestak državnih prvenstva, Svjetski paraglajding kup, Europsko prvenstvo u zmajarenju. Natjecanja super dođu kao promocija, no problem je, kaže Ladavac, što je Hrvatska kontrola zračne plovidbe smanjila dozvoljenu visinu, a drugo, što za bilo koje outdoor natjecanje treba imati gorsku službu u dežurstvu. Ukoliko se ne prijavi 60 pilota organizator je zbog velikih troškova u minusu, tako da na Raspadalici, dok im se financijski ne izađe u susret, natjecanja više neće moći održavati.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

U zadnje vrijeme sve je više penjača. Na Buzeštini puno je penjališta s opremljenim penjačkim smjerovima. Zadnjih godina ima i puno biciklista nakon što su uz podršku županijskog odjela za turizam, kroz projekt kandidiran u suradnji s Općinom Lanišće, na zapadnom dijelu Ćićarije uređene tri zahtjevnije bike staze. Sada se može konkurirati za organizaciju državnog prvenstva u MTB-u jer se te tri staze mogu spojiti u jednu kružnu.

GREEN VOLLEY - PRVI VIKEND RUJNA REZERVIRAN JE ZA 28. IZDANJE TURNIRA NA FRATARSKOM OTOKU

Igranje odbojke na sedam terena omiljene destinacije Puljana

(Arhiva Glasa Istre)(Arhiva Glasa Istre)

Prvi vikend u rujnu i ove je godine rezerviran za turnir u mješovitoj odbojci »Green Volley - Fratarski otok«. On je zaživio 1994. na inicijativu Društva za sportsku rekreaciju Uljanik, koje je organiziralo 26 izdanja, nakon čega je turnir u drugi plan potisnula korona. Uslijedile su dvije godine bez odbojke na omiljenoj destinaciji mnogih Puljana, a onda je lani turnir opet pokrenula udruga Istra Sport Spirit.

- Nakon što je 2020. korona bila na vrhuncu, htjeli smo turnir opet pokrenuti iduće godine. Preko ljeta se situacija polako počela vraćati u normalu, dosta se događanja održalo te smo otvorili prijave, no onda je Stožer opet sve zabranio i morali smo otkazati turnir - prisjetila se Nika Todorović, predsjednica Istra Sport Spirita. - Sve smo pomakli za godinu dana, a u oživljavanju turnira su nam puno pomogli »uljanikovci«. Došli su i predali nam torbu punu plastificiranih papirića na kojima je bilo ucrtano doslovno sve, gdje se nalazi koja rupa, koji stup ide na koji teren, kako se povlače crte... Šalabahteri samo takvi, a usto su nam i pojasnili kako ćemo sve odraditi te smo u četvrtak ujutro digli terene, u petak navečer povukli crte i u subotu ujutro turnir je mogao početi.

Todorović je jedna od najzaslužnijih što se okupila skupina sportskih zanesenjaka koja nije dozvolila da se turnir ugasi.

- Prvi kojeg sam zvala bio je Igor Kumar, za čiji sam Sikurit igrala na Fratarskom otoku od svoje 12. godine. On je rekao da će pomoći u pronalaženju sponzora i postavljanju terena, ali da ga ne miješam u logistiku. To sam preuzela na sebe, priključili smo Ivanu Sokolov s kojom smo dobili potporu Grada, skupili po putu još neke zaljubljenike u turnir i na kraju ga uspjeli izgurati. Odradili smo »krvav« posao, ja s »trbuhom do zuba« ali u konačnici je sve ispalo dobro i nismo imali niti jednu primjedbu - istaknula je Todorović. - Lani su nastupile 24 ekipe, dok ih se ove godine zasad prijavilo 28, a maksimum je 32. Na samom turniru nismo puno toga mijenjali, jer je toliko godina gurao pa i nije bilo potrebe. Sustav natjecanja ostao je isti, kao i fešte, jedino što su nakon korone prestali dolaziti Talijani te ćemo imati samo hrvatske i slovenske ekipe. Postavljeno će biti sedam terena i nadamo se da će nas vrijeme poslužiti.

(Arhiva Glasa Istre)(Arhiva Glasa Istre)

Zaštitni znak turnira dugo je godina bio rovinjski Asics, koji je između 1994. i 2009. na njemu sedam puta slavio. Taj je doseg nadmašio pulski Sikurit, koji je 2019. godine osvojio svoj osmi naslov.

- Prvi put sam zaigrao na Fratarskom s 18 godina na drugom izdanju turnira i igrao za razne ekipe dok 2006. nisam oformio Sikurit. Te sam godine paralelno s turnirom organizirao momačku na Fratarskom, što se osjetilo na igri i rezultatu, pa smo s osvajanjem naslova krenuli 2007. i 12 godina kasnije prestigli Asics - naglasio je Igor Kumar. - Iskreno, mislim da su te brojke više opterećivale njih nego nas. Stalno su pokušavali složiti ekipu da nas dobiju, a posebni pritisak bio je na Sandra Veniera, koji je kao Rovinjež igrao za Puljane. Lani smo nastupili u »šarolikom« sastavu i završili tek deseti, no ove godine se opet okupila stara ekipa i ako nas ozljede zaobiđu, mogli bismo daleko dogurati.

Tine Urnaut osvojio turnir 2005. godine na svoj 17. rođendan

Na Fratarskom otoku mogla su se tijekom svih ovih godina susresti i neka svjetski poznata imena ovog sporta, poput Tineta Urnauta, aktualnog kapetana slovenske odbojkaške reprezentacije. Urnaut je na turniru nastupio 2005. godine još kao golobradi mladić, no već se onda mogla vidjeti kvaliteta i potencijal kojima raspolaže. Njegovi Rajseri česti su gosti ovog tradicionalnog sportskog druženja koje se održava početkom rujna, a te su godine prvi i jedini put otišli do kraja na turniru. Napravili su to upravo na Urnautov pogon, koji je tijekom boravka na Fratarskom otoku proslavio svoj 17. rođendan te kao jedan od poklona dobio i priznanje za najboljeg igrača turnira.

KALENDAR

Rujan

10. rujna - Srdela Run Rovinj / Sportsko-gastronomska manifestacija

21.-23. rujna - Istria MTB stage race / Poreč, Rabac, Labin / Etapna timska MTB utrka

22.-23. rujna - Pula maraton / Pula / Noćna utrka

30. rujna - Cro Race / Rabac-Labin / 5. etapa biciklističke utrke

30. rujna - Lim Bay Challenge / Vrsar / Avanturistička utrka

30. rujna - MTB biciklijada / Kanfanar / Rekreativna biciklijada

Listopad

1. listopada - Enduro grozni / Grožnjan / Biciklistička utrka

7. listopada - Istria300 - Ride your Limits! / Poreč / Biciklistička utrka

7.-8. listopada - Weekend bike and gourmet tour / Rekreativna biciklistička vožnja / Rovinj, Bale, Svetvinčenat, Kanfanar

13.-15. listopada - Sport Fest Poreč / Poreč / Sajam sporta

15. listopada - Plava Laguna IRONMAN 70.3 Poreč Istria Croatia / Poreč / Triatlon utrka

21. listopada - Fešta mladega vina / Svetvinčenat / Rekreativna biciklijada:

Studeni

5. studenog - Oio Vivo Run / Vodnjan / Sportsko-gastronomska manifestacija

11. studenog - Rekreativna biciklijada sv. Martina / Vrsar / MTB utrka

Prosinac

17. prosinca - Pješački pohod Parenzanom / Buje / Pješačenje

Prilog realiziran u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom.Logo HTZ

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter



Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater