ZAGREB

Obilježen Dan Japana u Hrvatskoj

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U zagrebačkom Muzeju Mimara održan je Dan Japana u RH, iznimno sadržajan događaj koji je organiziralo japansko veleposlanstvo u RH, predvođeno veleposlanicom Misako Kaji. 

Upravo je japanskoj veleposlanici, istinskoj zaljubljenici u Hrvatsku i hrvatski sport, pripala uvodna riječ, a slijedili su pozdravni govori partnera u organizaciji - čelnika Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatka Mateše i Hrvatskog paraolimpijskog odbora Ratka Kovačića. 

Sve je bilo u znaku predstojećih Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Tokiju iduće godine, pa se u središnjem Toyotinu panelu pod nazivom 'Ništa nije nemoguće', dogodio susret dviju olimpijskih generacija. Osvajači vaterpolskog olimpijskog srebra iz Tokija 1964. - Zlatko Šimenc, Ivan Trumbić, Frano Nonković i Karlo Stipanić, s vidljivom su se nostalgijom prisjetili tog događaja, a istovrsni sportski spektakl iduće godine u Tokiju najavili su evidentni olimpijac, gimnastičar Tin Srbić, te potencijalne olimpijke Kristina Tomić (taekwondo) i Ana Lenard (karate). Događaj koji će uslijediti dva tjedna kasnije na istim borilištima u japanskoj prijestolnici - Paraolimpijske igre 2020. godine, iz svog su kuta predstavili paraolimpijski kandidati za Tokio 2020. - Helena Dretar i Pavao Jozić, oboje predstavnici parastolnog tenisa, te Damir Juren iz paraboćanja.

Projekt Hrvatske kuće u Tokiju predstavio je pomoćnik glavnog tajnika za marketing HOO-a Ranko Ćetković, koji je pojasnio da će prvi put u povijesti hrvatskog olimpizma taj prostor biti u sklopu Veleposlanstva RH u Japanu, što je dosad i najjeftinije rješenje Hrvatske kuće na olimpijskim igrama.

Obilježavanje Dana Japana izazvalo je veliku pozornost hrvatskih građana. U dugim redovima ispred Muzeja Mimara čekalo se za ispisanu poruku na japanskom jeziku, fotografiranje u tradicionalnoj japanskoj nošnji, ispijanje čaja ili upoznavanje s tom tradicijom, kao i izradu ikebane i origamija, u čemu su sudjelovali najmlađi posjetitelji. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater