ZAGREB

Fantela, Pejčić, Srbić i Kvesić ne bi mijenjali trenere

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


prvi dan Godišnjeg kongresa trenera u organizaciji HOO-a obilježila su predavanje slovenskog judo stručnjaka Marijana Fabijana, tri radionice te izvrstan panel troje hrvatskih olimpijaca za Tokio jedriličara Šime Fantele, streljačice Snježane Pejčić i gimnastičara Tina Srbića uz sportaša koji bi to trebao postati karataša Ivana Kvesića.

Nakon što je izložio vlastita iskustva iz trofejnog olimpijskog puta od Atene 2004. do Rija 2016. pred stotinjak nazočnih trenera i onih koji to žele postati, a među njima je bilo i nekoliko iz HOO-ove kategorije vrhunskih trenera (Lino Červar, Edo Fantela, Leo Pijetraj…), Marijan Fabijan je vodio i vrlo zanimljivu radionicu iz borilačkih sportova. Druge dvije radionice - na temu selekcijskih kriterija i procesa - kreirali su bivša uspješna atletičarka Ljiljana Ćulibrk (pojedinačni sportovi) i talijanski odbojkaški stručnjak Emanuele Zanini, trenutačno na klupi hrvatskih seniora.

I dok se Zanini bavio selekcijom kao univerzalnim procesom u sportu, navodeći najčešće odlične primjere iz Italije, Ćulibrk se zadržala u okvirima atletike i u granicama RH. Apostrofirajući važnost selekcije u dječjem uzrastu, spomenula je kako se riječ selekcija u najnovijoj Nacionalnoj strategiji sporta spominje samo pet puta. Njezina završna poruka priziva kvantitetu u bavljenju sportom djece i mladeži, ali i kvalitetu, kada se traži sportski rezultat. Za to je pak nužna dobra selekcija.

Panel rasprava na temu "Od talenta do olimpijca", u kojoj su opušteno i vrlo iskreno o odnosima s trenerima i iskustvima iz vlastitih karijera pričali Šime Fantela, Snježana Pejčić, Tin Srbić i Ivan Kvesić, bila je iznimno zanimljiva i poučna, na trenutke i s elementima zabavnog showa. Zajedničko je svima da nitko ne bi mijenjao sadašnjeg trenera, ali i zaključak da trenerima nije lako s njima (sportašima), makar bili ujedno i roditelji, kao u slučaju Fantela. 

Drugi dan kongresa započet će panelom (od 10.00 do 11.30) o organizaciji i upravljanju sportskim sustavima. Sudjeluju: Zlatko Mateša, Sanda Čorak, Perica Bukić, Tomislav Grahovac, Ante Baković, Stevica Tkalčec i Branimir Bašić. Radionice su na rasporedu od 12.00 do 13.30, a vodit će ih: trener GNK Dinamo Nenad Bjelica (ekipni sportovi), proslavljeni tenisač, sada trener, Goran Ivanišević (pojedinačni sportovi) i profesor Hrvoje Sertić (borilački sportovi).

O standardima, normativima, i planiranju rada sportskih trenera govorit će na završnom jednosatnom panelu (od 13.30 do 14.30) Dragan Milanović, Dario Škegro i Miroslav Hrženjak. I završni dan Godišnjeg kongresa trenera može se pratiti putem streaminga Sportske televizije (SPTV), dostupnog na službenoj stranici HOO-a www.hoo.hr. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom