Ilustracija (iStock)
Omlet je odlično jelo za eksperimentiranje s okusima te vam dopušta da se poigrate s namirnicama i date svojoj kulinarskoj mašti na volju!
Među bezbroj verzija koje postoje diljem svijeta, španjolski omlet se ističe jednom pravom eksplozijom okusa i jednako impresivnim izgledom. Ovo je jelo prožeto divnim teksturama i okusima paprike, luka i rajčice, te predstavlja izdašan obrok za bilo koje doba dana.
Ako volite, možete ga dodatno obogatiti pikantnim umakom od rajčice.
Za četiri porcije:
Za pikantni umak od rajčice:
Prije nego što krenete u pripremu omleta nasjeckajte povrće na sitno te stavite sa strane.
Potom pripremite umak tako što ćete u malom loncu zagrijati žlicu maslinovog ulja na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani češnjak i jalapeño papričicu i pirjajte oko dvije minute. Dodajte rajčice iz konzerve, kumin, sol i papar. Pustite da krčka na laganoj vatri oko 10-15 minuta ili dok se malo ne zgusne.
Potom se bacite na omlet. Prvo umutite jaja s mlijekom, solju i paprom dok se dobro ne sjedine.
Zatim zagrijte preostalo maslinovo ulje u velikoj tavi (koja može u pećnicu) na srednjoj vatri te dodajte nasjeckani luk i papriku i pirjajte dok ne omekšaju, oko 5-7 minuta.
Umiješajte rajčice narezane na kockice i kuhajte još 3-4 minute dok rajčice ne omekšaju.
Zatim ulijte smjesu od jaja preko povrća u tavi te kuhajte sve skupa na laganoj vatri dok se jaja ne slegnu na dno, oko 5 minuta.
Pospite naribani sir po vrhu, ako koristite.
Za kraj, stavite tavu bliže ka gornjem grijaču u pećnici i pecite oko 3-4 minute ili dok površina lagano ne porumeni i jaja se potpuno stvrdnu.
Omlet stavite na tanjur, narežite ga na kriške i prelijte začinjenim umakom od rajčice. Ukrasite svježim peršinom i uživajte! Dobar tek!
Izvor: Bert’s Blog