Kuhajte s glasom istre

Recept dana: Španjolski omlet, divan spoj okusa i tekstura

| Autor: Novi list
Ilustracija (iStock)

Ilustracija (iStock)


Omlet je odlično jelo za eksperimentiranje s okusima te vam dopušta da se poigrate s namirnicama i date svojoj kulinarskoj mašti na volju!

Među bezbroj verzija koje postoje diljem svijeta, španjolski omlet se ističe jednom pravom eksplozijom okusa i jednako impresivnim izgledom. Ovo je jelo prožeto divnim teksturama i okusima paprike, luka i rajčice, te predstavlja izdašan obrok za bilo koje doba dana.

Ako volite, možete ga dodatno obogatiti pikantnim umakom od rajčice.

Sastojci

Za četiri porcije:

  • 8 jaja
  • 60 ml mlijeka
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 srednji, sitno nasjeckani luk
  • 1 srednja zelena paprika, nasjeckana na kockice
  • 1 srednja crvena paprika, nasjeckana na kockice
  • 2 velike rajčice, očišćene i narezane na kockice
  • 50 g naribanog cheddar sira
  • sol i papar po ukusu
  • svježi peršin za ukras

Za pikantni umak od rajčice:

  • 400 g konzerviranih rajčica narezanih na kockice
  • 2 češnja mljevenog češnjaka
  • pola žličice kumina u prahu
  • 1 mala jalapeño paprika, sitno nasjeckana (po želji)
  • sol i papar po ukusu

Priprema

Prije nego što krenete u pripremu omleta nasjeckajte povrće na sitno te stavite sa strane.

Potom pripremite umak tako što ćete u malom loncu zagrijati žlicu maslinovog ulja na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani češnjak i jalapeño papričicu i pirjajte oko dvije minute. Dodajte rajčice iz konzerve, kumin, sol i papar. Pustite da krčka na laganoj vatri oko 10-15 minuta ili dok se malo ne zgusne.

Potom se bacite na omlet. Prvo umutite jaja s mlijekom, solju i paprom dok se dobro ne sjedine.

Zatim zagrijte preostalo maslinovo ulje u velikoj tavi (koja može u pećnicu) na srednjoj vatri te dodajte nasjeckani luk i papriku i pirjajte dok ne omekšaju, oko 5-7 minuta.

Umiješajte rajčice narezane na kockice i kuhajte još 3-4 minute dok rajčice ne omekšaju.

Zatim ulijte smjesu od jaja preko povrća u tavi te kuhajte sve skupa na laganoj vatri dok se jaja ne slegnu na dno, oko 5 minuta.

Pospite naribani sir po vrhu, ako koristite.

Za kraj, stavite tavu bliže ka gornjem grijaču u pećnici i pecite oko  3-4 minute ili dok površina lagano ne porumeni i jaja se potpuno stvrdnu.

Omlet stavite na tanjur, narežite ga na kriške i prelijte začinjenim umakom od rajčice. Ukrasite svježim peršinom i uživajte! Dobar tek!

Izvor: Bert’s Blog

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini