Ilustracija (iStock)
Šurlice se odlično slažu s različitim umacima.
Ova tjestenina, kao jedan od simbola kvarnerske kuhinje, najpoznatiji je predstavnik krčke tjestenine.
Uz šurlice stiže i nezaboravan dašak otočke gastronomije, a kod njihovog je kuhanja važno koristiti dovoljno vode da bi se tjestenina ravnomjerno zagrijala i pritom u vodu nemojte stavljati ulje da bi tjestenina kasnije mogla upiti više umaka.
Sastojci:
Priprema:
U tavi zagrijte ulje i maslac pa prepržite kapulu na niskoj temperaturi dok ne postane mekana i prozirna. Zatim dodajte sitno sjeckane gljive i kuhajte petnaestak minuta na laganoj vatri. Kada su gljive skuhane, dodajte češnjak. Uz povremeno miješanje, nakon nekoliko minuta možete dodati i vino te nastaviti s miješanjem dok tekućina ne ispari.
Sada je vrijeme da dodate vrhnje za kuhanje koje ćete miješati dok ne prokuha i zatim dodati limunov sok i parmezan. Po želji dodajte sol, papar ili vegetu.
Skuhajte šurlice i ostavite sa strane malo vode u kojoj se tjestenina kuhala. Šurlice stavite u tavu gdje kuhate umak i dodajte vodu u kojoj su se kuhale da se gustoća smjese malo "razbije". Dobro promiješajte i za kraj ubacite malo peršina.