razgovor s korlevićem u cmik-u

"Žene su sposobnije od muškaraca. Kad sustav postane kompliciran, muškarci se samo maknu"

| Autor: Zvonimir Guzić
(Snimio: Zvonimir Guzić)

(Snimio: Zvonimir Guzić)


Zadnja srijeda u mjesecu donijela je razgovor s profesorom Koradom Korlevićem u novigradskom Centru za manifestacije i kulturu. Već pomalo tradicionalno druženje "Srijedom sa Koradom" koje je započelo još prošle godine privlači sve više ljubitelja ovog "talk showa" kojeg uspješno moderira ravnatelj CMIK-a Kristijan Nemet.

U interakciji publika može sudjelovati postavljanjem pitanja unaprijed putem društvenih medija kulturne ustanove ili na samog događaju kad se pred kraj mogu postavljati pitanja gostu uživo. Ni ovaj put nije falilo zanimljivih tema i još interesantnijih odgovora uvijek lucidnog Korlevića.

Na samom je početku Nemet čestitao gostu na osvojenoj Večernjakovoj digitalnoj ruži za emisiju "Explora" koju na Radio Puli vodi i uređuje Elvis Mileta, a Korado Korlević odgovara na pitanja slušatelja. Zanimljiva je bila šaljiva opaska voditelja da je ovo novigradsko "Srijedom s Koradom" u biti "Explora" za siromašne.

U uvodnom dijelu tema je bila obrazovanje i Waldorfska škola.

"U takvim školama se razvija emocionalna inteligencija, uči se interakcija s ljudima, gdje nema vršnjačkog nasilja koje se dešava u ovim "normalnim" školama i pitanje je koliko takva ustanova može mlade pripremiti za izlazak u onaj drugi "grubi" svijet gdje vrijede neka druga pravila od onih koja se uče tamo. Ne postoje idealne škole koje mogu djecu pripremiti za budućnost, jer ni sva djeca nisu ista, teško je u tako mladoj dobi prepoznati afinitete i raditi na njihovom razvoju", rekao je Korlević.

Sljedeća tema bila je vrijeme i čovjekov utjecaj na njega. Nemet je svog gosta pitao tto misli o HAARP-u te mogu li se vremenske (ne)prilike izmanipulirati HAARP-om?

"HAARP je sustav antena koji služi za istraživanje ionosfere, a glavni je cilj komunikacija. Traži se način kako komunicirati recimo s podmornicom na 300 metara dubine, postoje dugi radiovalovi koji mogu ići do te dubine, ali za to im je potrebna antena koju od ionosfere napravi HAARP."

Na opasku moderatora može li se tim postupkom mijenjati i vrijeme, Korado je rekao da se vrijeme može mijenjati na više načina; ili mijenjanjem reljefa ili promjenom strujanja zraka i zasijavanjem oblaka. "Sve je to preskupo da bi moglo biti u masovnoj upotrebi, koristi se srebrni jodid u koji ide desetine tona srebra da bi se došlo do zasijavanja oblaka i određivalo gdje će padati kiša, a gdje neće", istaknuo je Korlević. Nemet je tada spomenuo Olimpijske igre u Pekingu gdje su kineske vlasti geoinženjeringom osigurale lijepo vrijeme za otvorenje igara, na što je dobio odgovor da su vjerojatno imali dosta novaca kad su uspjeli to napraviti.

"Veći je problem gašenje golfske struje, što će dovesti do pada kišnih razdoblja i jednog sušnog perioda. Do 2030. godine očekuje se da bi moglo doći do pada oborina za 16% što je puno", rekao je Korlević. Dotaknuo se i solarnih oluja koje su dosta intenzivne ove godine jer se nalazimo baš na vrhuncu jedanaest godišnjeg ciklusa kad je aktivnost sunca najjača. Dolazi do indukcije milijuna volti i sve ono što koristi rastegnute žice poput dalekovoda, plinovoda, raznih uređaja imat će problema.

S opasnošću od sunca došlo se na opasnost od šećera.

"Šećer se sastoji od fruktoze i glukoze. Glukoza nam treba za život, ali naš organizam ne može preraditi fruktozu već je jetra pretvara u mast i onda imamo masnu jetru. Takav problem sa šećerom pokušava se riješiti umjetnim sladilima koji također nisu savršeni."

"Je li aspartam, jedan od umjetnih šećera, kancerogen?", prekinuo je pitanjem voditelj gosta.

"Pa imamo molekule koje su opasne. Znate li koja je molekula najopasnija? Voda. Broj mrtvih koji se utope u vodi je ogroman i po tome je molekula vode najsmrtonosnija. Kad god se gledaju statistike uvijek možete pronaći nešto opasno, tako je i s aspartamom." poentirao je Korlević.

Nakon bloka o kometima i astronomiji, došlo se do pitanja publike koja su postavljena na društvenim mrežama.

Kome pripada budućnost čovjeku ili stroju? - bilo je jedno od njih.

"Sve zavisi do koliko daleko u budućnost gledamo, ali gledajući trenutno svijet pripada lijenčinama. Oni neće umrijeti od gladi jer dobivaju socijalnu pomoć, Caritas, nešto Crveni križ i mogu cijeli život provesti koristeći beneficije i uživati. Budućnost će pripasti onima koji ju stvaraju, jer netko mora proizvesti hranu, proizvode, zabavu i zdravlje za one koji ne žele raditi." - u svom je ironičnom stilu odgovorio Korlević, a onda nastavio u ozbiljnom tonu.

"Sve je stvar izbora, netko će tehnologiju koristiti za pomlađivanje, produženje života, dok će drugi reći to ti je nemoralno, nenormalno i protivprirodno. Svatko ima pravo na svoje mišljenje, ali činjenica je da će se kroz deset godina starenje usporiti.

Starost je bolest po službenom tumačenje i zna se da peptidi usporavaju proces starenja. Problem je pronaći terapiju i kako peptide iskoristiti na pravi način i produžiti životni vijek."

Uslijedilo je pitanje o ženama, za koje Korado ističe da će postati dominantna vrsta.

"Žene su sposobnije od muškaraca. Kad sustav postane kompliciran, muškarci se samo maknu i nastaju situacije gdje su onda žene zastupljenije od muškaraca s nekih 70% naprama 30%. To se davno dogodilo recimo u školstvu, u zdravstvu se upravo događa, a doći do toga i u svim ostalim porama društva jer kad zagusti muškarci jednostavno nestanu. Gdje god treba raditi, muškarci bježe u zabavu i ugodu. Žene su emocionalno stabilnije. Jako je teško zamisliti recimo ženu svjetskog prvaka u Formuli 1 jer one razmišljaju racionalno i svjesne su opasnosti, dok muškarci idu za nekim stvarima i po cijenu života. Zato su žene majke, jer imaju veći zaštitnički poriv prema životu", obrazložio je svoj stav o ženama gost.

Nakon pitanja o prijestupnim godinama i vrsti kalendara, Korlević je zaključio da nešto bolje od gregorijanskog kalendara trenutno nemamo i da će nam on vjerojatno služiti još nekoliko stotina godina, naglasivši da postoje čak i prijestupna stoljeća po ovom načinu mjerenja vremena.

Bilo je govora i o zagađenju zvukom gdje najviše stradaju životinje. Od mnogobrojnih ptica koje od buke automobila ne mogu komunicirati do stotina delfina kojima su sonari u ratnoj zoni Crnog mora uništili sluh nakon čega su uginuli.

Nakon 90 minuta večer je završila gromoglasnim pljeskom, a svi prisutni pozvani su na novo druženje s Koradom Korlevićem, i to zadnju srijedu u mjesecu travnju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini