MOSTAR

Međunarodne banke u CESEE regiji optimistične oko nastavka oporavka

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Međunarodne banke u središnjoj, istočnoj i jugoistočnoj Europi (CESEE) optimistične su oko nastavka oporavka bankarskoga sektora i gospodarstva zbog rasta kreditiranja u uvjetima i dalje prisutne pandemije koronavirusa, koja nosi određene rizike, objavila je Europska investicijska banka (EIB).

Izdanje istraživanja za jesen 2021. godine ukazuje na optimistična očekivanja za bankarski sustav u regiji CESEE, iako ponegdje uz neizvjesnost koja sporo nestaje te izvjesne rizike od negativnih kretanja.

Unatoč snažnom utjecaju pandemije, potražnja za kreditima se oporavila, a na strani ponude sredstava za financiranje polako se uočavaju blaži uvjeti, stoji u EIB-ovu istraživanju za jesen koje je dostavljeno medijima.

Glavna ekonomistica EIB-a Debora Revoltella pojasnila ja kako istraživanje pokazuje da su međunarodna i potpora država regije bili ključni za kontinuitet poslovanja bankarskih grupa u regiji CESEE nakon prvotnog naglog zastoja uslijed šoka zbog covida-19 u 2020. godini.

"Održavanje te snažne javne posvećenosti sada je ključno kako bi se tvrtkama olakšao pristup financijskim sredstvima i omogućile investicije u zelenu i digitalnu tranziciju. Banke u regiji imaju snažnog partnera na kojeg se mogu osloniti – Grupaciju EIB-a, na čiju potporu mogu računati u financiranju lokalnih gospodarstava”, dodala je Revoltella.

Prema EIB-ovu istraživanju, od bankarskih grupacija koje posluju u regiji CESEE, čak 40 posto namjerava proširiti svoje poslovanje.

Voditelj službe za makroekonomski scenarij Luca Gattini ocijenio je ipak kako potpuni oporavak bankarskoga sektora u toj regiji ovisi o nastavku mjera regulatora i država.

„Ali i dalje postoje neke neizvjesnosti i rizici negativnih kretanja. Poduzećima još nije olakšan pristup bankarskom financiranju. Regulatorne mjere i mjere politike će morati nastaviti pružati potporu, naročito kako bi se ubrzale prijeko potrebne investicije u klimatsko djelovanje i digitalizaciju”, ocijenio je dužnosnik Europske investicijske banke.

U izvješću te banke dodaje se kako filijale i lokalne banke u središnjoj, istočnoj i jugoistočnoj Europi bilježe rast potražnje za kreditima.

“Nakon oštrih padova u 2020. i početkom 2021. godine, potpora potražnji koju su osigurali investicijski krediti ponovo je postala pozitivna. Taj preokret ukazuje na poboljšanje stvarnih ekonomskih uvjeta za poduzeća”, navodi je u izvješću EIB-a.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini