NAŠ ČOVIK U ZAGREBU

NAKON 20 GODINA OBNOVE OTVARA SE KAŠTEL MOROSINI-GRIMANI, a veliku ulogu u ostvarenju ovog impresivnog projekta imao je Anton Kliman

| Autor: Robert FRANK
(Dejan ŠTIFANIĆ)

(Dejan ŠTIFANIĆ)


Novac iz državnog proračuna bio je direktan poticaj da se jedinice lokalne samouprave preko njih vežu na europska sredstva i fondove. "Macan je to i učinio. Ja sam mu pomogao, a on je dobro nastavio i znalački odradio posao obnove Kaštela do kraja. Od srca mu na tome čestitam, zadovoljan što sam i ja pripomogao tom projektu," kaže Kliman

Za dva dana, u utorak, u Savičentu dolazi predsjednik države Zoran Milanović. Realno, njegov posjet nije slučajan, već ima i određeno izborno značenje. Dolaskom u Savičentu Milanović će, naime, neformalno podržati, sasvim razumljivo iz socijaldemokratske perspektive, tamošnjeg načelnika, SDP-ovca Dadu Macana, inače 11. na listi Restart koalicije. Službeno, u utorak se, nakon 20 godina radova na njemu, svečano otvara renovirani Kaštel Morosini-Grimani. Veliki je to uspjeh male općine na čijem je čelu već desetljeće i pol vrijedan i Savičenti posvećen načelnik Macan.

Malo je poznato, ustvari nitko osim nekoliko ljudi dosad nije znao da je važnu, u jednom trenutku i presudnu ulogu u obnovi Kaštela Morosini-Grimani, imao tadašnji ministar turizma Anton Kliman. U Kaštel, koji se u novom ruhu službeno otvara samo pet dana prije parlamentarnih izbora, uloženo je oko 10 milijuna kuna. Dio novca, u možda i kritičnom dijelu obnove, pregovorima s kolegama u tadašnjoj Vladi, osigurao je upravo Kliman. Podsjetimo, radi se o Vladi Tihomira Oreškovića, iza koje je politički stajao Tomislav Karamarko. Kliman je bio ministar turizma, opravdano percipiran „kao naš čovik u Zagrebu“, dok je ministar kulture bio Zlatko Hasanbegović.

Iako je tada bila na snazi politika štednje i rezanja troškova, kao i preispitivanja financiranja dotacija u kulturi, i Savičenta s Kaštelom i Istra u tome su prošli jako dobro, puno bolje nego sve HDZ-ove utvrde po državi. Anton Kliman prisjeća se tog vremena u Vladi, kao i lobiranja kod svojih kolega da projekti u Istri nikako ne smiju stati.

Zajednički interes

„Jednog dana u mojoj kancelariji u Zagrebu, dok sam bio ministar turizma, pojavio se s konkretnim problemom načelnik Savičente Dado Macan, kojeg cijenim i kao načelnika i kao čovjeka. Imao je informaciju da će Ministarstvo kulture, radi ušteda i stanja samog proračuna, usporiti financiranje obnove Kaštela. Prijetila je situacija da će projekt upasti u probleme. Obzirom da sam u Zagrebu imao barem jedan dan u tjednu rezerviran za istarske ljude, neovisno o strankama i ideologijama, dakle vrijeme za razne vrste pomoći našim ljudima, naravno da sam se odlučio angažirati. Smatram da je međusobno pomaganje i borba za opću korist, za što nužno ne moramo imati iste stavove niti pripadati istim ideologijama, imperativ svakog političara. To je, kao i moje opredjeljenje da se u Zagrebu borim za svaki projekt u Istri, bez obzira o tome tko gdje vlada, presudilo da se uključim u projekt. Obavio sam određene razgovore s kolegama u Vladi da se ta potencijalno krizna situacija s Kaštelom prevlada. Bio sam svjestan važnosti njegove obnove. Konačno, Kaštel nije ni HDZ-ov, ni SDP-ov, ni IDS-ov. Nije Klimanov, nije Macanov, nije ni Miletićev. Kaštel je naš, zajednički“, kaže Kliman. Uspjeli smo rekonstruirati kako je Ministarstvo kulture u toj Vladi, koju je vodio Tihomir Orešković, ipak pronašlo sredstva za Kaštel.

Anton Kliman (Milivoj MIJOŠEK)

Ministar kulture tada je bio Zlatko Hasanbegović za kojeg je postojala predrasuda ili opravdani strah, ovisno o kutu gledanja, kako će iz političkih i desničarskih stavova kazniti lijevu, regionalnu i socijaldemokratsku Istru i Savičentu, uskraćujući joj sredstva za obnovu Kaštela. No, dogodilo se ipak dijametralno suprotno. Anton Kliman je sudjelovao u donošenju odluke, odnosno lobirao je da Istarska županija nakon Splitsko-dalmatinske od Uprave za kulturnu baštinu Ministarstva kulture dobije najviše sredstava za zaštitu kulturne baštine! I to direktno iz državnog proračuna. Uspio je u tome i ta su sredstva, u tom trenutku, bila direktan poticaj da se jedinice lokalne samouprave preko njih vežu na europska sredstva i fondove.

Uspješan Macan

„Macan je to i učinio. Ja sam mu pomogao, a on je dobro nastavio i znalački odradio posao obnove Kaštela do kraja. Od srca mu na tome čestitam, zadovoljan što sam i ja pripomogao tom projektu. Konačno, Macan je načelnik Savičente iz koje su rodom i moj otac i moja majka. I moji su korijeni odavde. Kakav bih bio čovjek da onda ne iskoristim, a naravno da se ne radi o zloupotrebi, političku poziciju kojom mogu pomoći svojoj Savičenti i Istri. Kao ministar sam, naravno, s kolegama u Vladi na dnevnoj razini razgovarao o problemima Istre i traženju rješenja za njih. Upravo razgovorima uspio sam, suprotno mnogim očekivanjima, dogovoriti daljnje financiranje Kaštela“, kaže Kliman.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini