aktivna potraga

Korisnici na čekanju dok pazinski Dom za starije i dalje traži zaposlenike

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO  
(Snimila Gordana Čalić Šverko)

(Snimila Gordana Čalić Šverko)


Nakon izazovnog razdoblja u kojem su u novom Domu za starije osobe uklonjeni nedostaci utvrđeni prilikom očevida Istarske županije za izdavanje rješenja o ispunjavanju mjerila za pružanje socijalnih usluga, u očekivanju smo nove kontrole, a u tijeku je nabava opreme za rad.

Odabrano je i gotovo pedeset posto djelatnika čije se zapošljavanje očekuje narednih tjedana, a u tijeku su i daljnji natječaji te se aktivno traže radnici bez kojih Dom ne može započeti s prijemom korisnika.

"To nam je ključni izazov, počinje sezona i taj izazov je sada još i veći", kazala je gradonačelnica Pazina Suzana Jašić na redovnoj mjesečnoj konferenciji za medije.

U kontekstu privlačenja i zadržavanja postojećih kadrova, istaknula je kako su svima u sustavu gradske riznice povećane plaće za daljnjih 10 posto, odnosno u tijeku je potpisivanje kolektivnih ugovora za 10 posto veće plaće zaposlenih u vrtiću, kulturi, JVP-u, a radi se i na korigiranju koeficijenta i povećanju plaća i za radnike i radnice Doma za starije.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

O sufinanciranju troškova smještaja

Također, u tijeku je javno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću na prijedlog Odluke o sufinanciranju troškova usluge smještaja korisnika u Dom za starije Pazin. Odlukom se utvrđuju kriteriji i postotak sufinanciranja ekonomske cijene smještaja korisnika u Domu.

Prosječna ekonomska cijena slična je onoj Doma u Labinu te iznosi 1.732 eura, s time da varira, ovisno o tipu usluge i sobi te se kreće između 1.300 eura do 1.950 eura, koliko iznosi za četvrti tip, odnosno stupanj usluge u jednokrevetnoj sobi. Tijekom lipnja Gradsko vijeće trebalo bi usvojiti odluku kako bi građani, kroz javni poziv, mogli znati sve potrebne informacije, pa i one financijske.

Govoreći o upisima u Dječji vrtić "Olga Ban" Pazin te o sufinanciranju i dovršetku nove zgrade vrtića, naglasila je da su upravo završene prijave djece za jaslički i vrtićki program.

Obradit će se do kraja mjeseca kada će se donijeti privremena rang lista i tada će biti poznato koji broj djece stane u postojeće kapacitete jaslica i vrtića, a koji broj djece će biti primljen naknadno, nakon što novi vrtić bude završen i u funkciji.

Grad sufinancira gotovo 75 posto ekonomske cijene vrtića, a važno je naglasiti da će i dalje sufinancirati smještaj neupisane djece sa svog područja u privatnim vrtićima i obrtima za dadilje pod istim uvjetima kao i do sada.

Jašić je kazala da što se tiče zgrade novog vrtića, radovi, iako kasne zbog velikog broja kišnih dana, napreduju te bi u građevinskom dijelu trebali biti gotovi do jeseni, a potom ide opremanje. Čim se steknu pravni uvjeti, četiri vrtićke grupe preselit će se u nove prostore, a broj novih grupa ovisit će o interesu roditelja i broju prijavljene djece. Paralelno Grad priprema svu potrebnu dokumentaciju za odvajanje ustanova.

Gradonačelnica je istaknula i da se primiče kraj još jedne školske godine te približava ljetovanje, u prošle godine ponovo otvorenom i obnovljenom odmaralištu Špadići. Pripreme objekta, osoblja i drugih preduvjeta za prihvat djece su pri kraju, pa se očekuje raspis javnog poziva za prijavu djece. Program ove godine organizira Centar za kulturu i obrazovanje Pazin u suradnji s Osnovnom školom Vladimira Nazora Pazin, Gradom Pazinom i općinama Pazinštine.

U planu je sedam smjena po 33 učenika i učenica s kojima će u svakoj smijeni biti četiri odgajatelja i kuhar. Uoči 1. maja Grad je primio dobru vijest, rješenje Ministarstva poljoprivrede, Uprave za ribarstvo, kojim su odobrena sva predviđena sredstva, čak 535.000 eura za rekonstrukciju Dječjeg odmarališta u Špadićima, a što je oko 75 posto troškova priznatih projektom.

Gradonačelnica Jašić dotakla se i teme POS stanova te kazala da su svi preduvjeti za potpisivanje ugovora s APN-om izvršeni tako da u četvrtak, 9. svibnja, slijedi svečano potpisivanje ugovora o prijenosu prava vlasništva između Grada Pazina i APN-a te sklapanje predugovora o međusobnim pravima i obvezama u pogledu izgradnje.

Slijedi uređenje zemljišta, odnosno priključak parcele na komunalnu infrastrukturu i uređenje pristupne prometnice koje osigurava Grad i dok će APN paralelno izrađivati projektnu dokumentaciju i potom biti odgovoran i za realizaciju gradnje.

U dijelu komunalnih informacija Jašić je naglasila da je prije dva tjedna projekt rekonstrukcije ceste Ciburi - Mali Ježenj, vrijedan 1,6 milijuna eura bez PDV-a prijavljen na natječaj Programa ruralnog razvoja, odnosno na Natječaj za intervenciju 73.13. - Potpora javnoj infrastrukturi u ruralnim područjima.

Nedavno je otvoren i novi nogostup na Štranjgi, u duljini od 315 metara. Pored nogostupa, koji predstavlja sada sigurnu pješačku komunikaciju između Pazina i Starog Pazina, na toj dionici postavljena su i tri pješačka prijelaza, vibracione trake za smanjenje brzine, a uređena su i proširenja za parkiranje. Također, izvedeni su radovi na rekonstrukciji vodovodne mreže, čime je riješen veliki problem sa slabim pritiskom vode.

U prethodne dvije godine izgrađeni su tako nogostup na Dubravici i Vranici, odnosno uz prometnicu prema željezničkom prijelazu na Dražeju, te ovaj na Štranjgi, čime je sada cijeli grad pješački povezan sa Starim Pazinom od Dubravice i Dražeja. U narednom razdoblju planira se i druga faza radova na Štranjgi kako bi se izveo još onaj manji dio nogostupa koji bi spojio Štranjgu i Novo Naselje.

Mještani odlučuju o proračunu

Uspješno se nastavlja i s projektom "Pazi(n) proračun!" te su u sklopu jubilarnog, desetog ciklusa održane javne rasprave u mjesnim odborima Zamask, Kašćerga, Kršikla, Grdoselo, Bermu, Trviž te najzadnje, u Zabrežanima i Starom Pazinu.

Rasprave u ovom ciklusu završavaju sljedeći tjedan kada su na redu još mjesni odbori Zarečje, Lindar, Heki i Pazin. Na taj će način mještani glasanjem odlučiti koje će male komunalne akcije na njihovom području biti realizirane kroz ovogodišnji gradski proračun.

Govoreći o manifestacijama, Jašić je pozvala građane da u četvrtak, 9. svibnja, u sklopu obilježavanja Dana Europe, poprate nastup zborova srednjih škola iz mjesta České Budějovice i Kopenhagena s početkom u 11.15 sati na platou Spomen doma, a koji su posjetili Pazin u sklopu međunarodne suradnje s Pazinskim kolegijem klasične gimnazije.

Započela je prodaja ulaznica po simboličnoj cijeni od 5 eura za jubilarno, 60. izdanje MIK-a, a čije će otvorenje, odnosno prva večer, biti upravo u Pazinu, 31. svibnja u Spomen domu.

Nakon MIK-a, 4. lipnja održat će se i svečana sjednica Gradskog vijeća u povodu obilježavanja Dana Grada Pazina na kojoj će se dodijeliti zahvalnice i priznanja zaslužnim građanima. U lipnju je na redu i proslava 120 godina vrtića, a u Pazin ponovno stiže Samanj kulture. Drugo izdanje ove manifestacije u organizaciji Udruge Forma održat će se od 14. do 16. lipnja u prostorima Pazinskog kaštela.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Arhiva Glasa Istre)

Problem s nepropisno odloženim otpadom u bivšoj Istraplastici

Odgovarajući na pitanja novinara o nedavnom požaru u jednoj od hala bivše tvornice Istraplastike, gdje su brzom vatrogasnom intervencijom spriječene puno veće posljedice i zapaljenje nepropisno odloženog otpada koji se nalazi u susjednim halama, Jašić je kazala da su cijelo vrijeme u komunikaciji s uredom pučke pravobraniteljice.

- Odmah po izbijanju požara ponovno smo uputili dopise i Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, Državnom inspektoratu i Fondu za zaštitu okoliša tražeći da poduzmu korake koje su dužni poduzeti, a to ih traži i pučka pravobraniteljica. No nema ni glasa, ni traga, sada trenutno kao da se cijeli državni aparat pravi mrtav, kazala je Jašić.

Gradonačelnica je prije tri tjedna dala izjavu u kaznenom postupku koji se vodi protiv odgovornih iz osoba Natural Recycling Company, te se nada da će i taj postupak uskoro biti priveden kraju.

- Na dvije tračnice se vozi paralelno, jedna je kazneni postupak, a druga je sanacija samog otpada, kazala je Jašić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum