ovaj vikend

Croatia Go Open u Poreču: Misaoni sport koji se na dalekom istoku igra već 4 tisuće godina

| Autor: Glas Istre


Ovaj vikend se u porečkom hotelu Materada održava najveći hrvatski turnir u drevnoj misaonoj igri Go. U dva dana i pet kola će snage odmjeriti pedesetak igrača iz Hrvatske i susjednih zemalja. Turnir se održava u organizaciji Hrvatskog Go Saveza i porečke udruge Capybara.

Poseban gost na turniru je jedan od najjačih europskih igrača, Elian Grigoriu (majstor 6. dan). Elian će održati predavanja i analize partija za sve sudionike turnira.

Za sve one koji se tek žele upoznati s goom, članovi porečke udruge Capybara će održati radionice u pauzama između turnirskih partija.

Go je misaoni sport koji se na dalekom istoku igra već 4 tisuće godina, a po Europi se počeo širiti početkom dvadesetog stoljeća. Prvi grad u Europi u kojem se go organizirano igrao je bila upravo Pula, kad su je tijekom 19. stoljeća moreplovci donijeli iz Japana. U spomen na austrougarskog časnika koji je go otkrio na svojim putovanjima po dalekom istoku, porečka je udruga Capybara prošle godine organizirala Memorijal Artura Jonaka von Freyenwalda.

Link na prošlogodišnji Croatian open (2023, u Stubičkim toplicama): https://www.youtube.com/watch?v=XcATxpf5GSI

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum