NAJNOVIJE


Preminuo legendarni Chuck Berry

EPA

Američki gitarist i pjevač Chuck Berry, jedan od osnivača rock and rolla, umro je u subotu u 90. godini, objavila je policija okruga Saint Charles, u američkoj saveznoj državi Missouriju. 

Charles Edward Anderson Berry stariji pronađen je mrtav u svome domu. Smrt je proglašena u 13.26 sati po mjesnom vremenu, objavila je policija na Facebooku. 

Chuck Berry ostavlja golem glazbeni opus, od "Maybellene" do "Roll Over Beethoven" i "Johnny B. Goode" koji je utjecao na naraštaje glazbenika. 

Bio je autor velikog broja klasika rocka, a u 50-im, 60-im i 70-im je skladao desetke hitova, među kojima "Sweet Little Sixteen", "School Days" i "My Ding a Ling". 

Chuck Berry, koji je zbog spretnih i brzih kretnji nogu dobio nadimak "Lude noge", rođen je 18. listopada 1926. u Saint Louisu, u Missouriju. 

Jazz gitaru je naučio svirati u djetinjstvu i već tada se bavi sitnim kriminalom. 

G. 1955. snima prvu pjesmu, "Maybellene" koja postaje hit i obilježava početak njegovih deset uspješnih godina. 

Zatim snima "Thirty Days", "No money down" i "Roll Over Beethoven" (1956.), a zatim niže uspješnice: "School Days" i "Rock and Roll Music" 1957., "Sweet Little Sixteen", "Carol" i "Johnny B. Goode" 1958., "Little Queenie", "Memphis Tennessee" i "Back in the USA" 1959. 

Krajem 50-ih postiže planetarni uspjeh, a zahvaljujući jednostavnim i općeljudskim temama svojih pjesama - zabava, ljubav, automobili, škola - postaje junak bjelačke mladeži očarane rockom. 

Karijeru mu 1961. prekida dvogodišnji boravak u zatvoru zbog veze s prostitucijom. Po izlasku proživljava teško razdoblje a njegove standarde u glazbi preuzimaju europske grupe poput Beatlesa i Rolling Stonesa. 

Bob Dylan je zvao Berryja "Shakespearom rock'n'rolla", a John Lennon je jednom rekao "ako želite rock'n'rollu dati drugo ime, možete ga zvati Chuck Berry". 

Na svoj 90. rođendan sve je iznenadio najavivši izlazak novog albuma, prvog u zadnjih gotovo 40 godina. 

Album skromnog naziva "Chuck" snimljen je u studijima blizu Saint Louisa i trebao bi izaći ove godine. 

Nakon vijesti o smrti legende rocka, Bruce Springsteen koji ga je dobro poznavao, napisao je na Twitteru: "Chuck Berry je bio najveći rocker, gitarist i najveći tekstopisac najboljeg rock'n'rolla koji je ikad živio". 

(Hina)