NAJNOVIJE


Najviše nominacija albumu "Familija" Olivera i Gibonnija

Gibonni i Oliver u pulskoj Areni (N. LAZAREVIĆ)

Na svečanoj ceremoniji u zagrebačkom klubu Matis objavljeni su finalisti 24. izdanja Glazbene nagrade Porin. Biračko tijelo je u prvom krugu glasovanja odabralo po tri izvođača i skladbe, odnosno njih pet u kategorijama za album i pjesmu godine, a favorite su birali u 33 kategorije.

Prema glasovima struke najviše nominacija osvojio je album "Familija" Olivera i Gibonnija. Od 12 nominacija, njih pet Oliver i Gibonni osvojili su za album godine, album pop glazbe, najbolju vokalnu suradnju za pjesmu Sreća, produkciju i snimku, dok je u pojedinačnoj konkurenciji Oliver Dragojević osvojio četiri nominacije za skladbu Gdje to piše?, a Gibonni tri za skladbu Udica.

Slijedi Matija Dedić s pet nominacija koliko je u kategorijama klasične glazbe osvojio i Cantus ansambl za album "Cantus live(s) - 15 godina Cantus ansambla". Po četiri nominacije dobili su Detour, Elemental, Mia Dimšić, Zagrebačka  filharmonija i dirigent Pavle Dešpalj te Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a.

Riječki rokeri Let 3 imaju tri nominacije, a njihov album "Angela Merkel ...." nominiran je i u kategoriji za album godine gdje su mu konkurencija Detour, Oliver & Gibonni, Elemental i Sara Renar. Renar je ujedno osvojila dvije nominacije za album "Tišina", a isto toliko dobili su Massimo, Igor Geržina, Parni Valjak, Damir Kedžo i Antonela Doko, koja je između ostalog nominirana za najbolju žensku vokalnu izvedbu kao i za najboljeg novog izvođača gdje joj konkuriraju Mario Petreković i Zrinka Posavec.

U kategoriji najboljeg albuma zabavne glazbe nominacije su dobili Tereza Kesovija, Hrvoje Hegedušić i Jelena Rozga, a Jacques Houdek ove je godine nominiran za najbolji album tamburaške glazbe "Tko je, srce, u te dirn'o?".

Na svečanoj dodjeli finaliste glazbene nagrade je objavilo tridesetak prezentera, među kojima su bili mnogi glazbenici, radijski i televizijski voditelji, a pobjednici u svakoj od 33 kategorije bit će poznati na finalnoj dodjeli 17. ožujka u splitskoj Spaladium Areni. Tko će osvojiti Porinovu statuu odlučit će glasačko tijelo u drugom krugu glasovanja kada će morati izabrati najbolje od najboljih.

"The Show Must Go On" 2Cellosa nominirana za najbolju snimku

Planetarno poznati i popularni pulsko-dubrovački violončelistički dvojac 2Cellos koji čine Stjepan Hauser i Luka Šulić norminiran je u kategoriji 21, za najbolju snimku. Riječ je o pjesmi "The Show Must Go On". Album "Tišina" Sare Renar koji je producirao Puljanin Edi Cukerić nominiran je za album godine te za najbolji album alternativne i klupske glazbe. (GI)