NAJNOVIJE


O muškosti i ženstvu, otvorenosti i zatvorenosti Istre, erosu i erotičnosti

Izložbu su najavili Vladimir Torbica, Gracijano Kešac, Darko Komšo, Tajana Ujčić, Katarina Marić, Mauro Ferlin (D. ŠTIFANIĆ)

Vladimir Torbica, pročelnik za kulturu Istarske županije, Gracijano Kešac, ravnatelj Povijesnog i pomorskog muzeja Istre, Darko Komšo, ravnatelj Arheološkog muzeja Istre i autori izložbe dizajner Mauricio Ferlin te kustosice izložbe Tajana Ujčić i Katarina Marić, predstavili su danas na konferenciji za novinare veliki izložbeni projekt nastao u Koordinaciji istarskih muzeja "Gajba i tić: pokriveno i raskrito u seksualnosti Istre", koji će biti otvoren u izložbeno-galerijskom prostoru Svetih Srca u četvrtak, 27. travnja u 20 sati.

Jedinstveni primjer

- Koordinacija muzeja Istre, nastala poticajem Istarske županije, jedinstveni je primjer okupljanja muzeja u stvaranju i produkciji velikih i značajnih izložbi. Već prva izložba, "Ki sit ki lačan", koja je nastala njihovom suradnjom, izazvala je pažnju ne samo publike u Istri i putnika koji u nju dolaze, nego i cjelokupne hrvatske javnosti. Izložba "Ki sit ki lačan" i Arheološki muzej Istre kao nositelj izložbe, te su 2012. godine dobili prestižnu nagradu za izložbeni projekt godine Hrvatskog muzejskog društva. Upravo je ovdje, u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre 2010. godine potpisana povelja o suradnji svih tih muzeja. Ovoga puta nositelji projekta su Povijesni i pomorski muzej Istre i Arheološki muzej Istre, kazao je Gracijano Kešac, dodajući da su u projektu zastupljeni i muzeji iz "geografske" Istre, odnosno iz Kopra, Pirana, Trsta i Aquileie.

Darko Komšo naglasio je svoje zadovoljstvo što je izložba nastala u koordinaciji istarskih muzeja, a posebno mu je drago što se dešava u Svetim Srcima.

- Najprije smo se posvetili hrani, izložbom "Ki sit ki lačan", a sada ljubavi, na jedan poseban način, nije to komercijalni niti vulgarni način, već jasan i razumljiv, a opet drukčiji, kazao je Komšo.

- Gajba i tić metafore su za ženski i muški spolni organ, poznate iz pučkih pjesama, taranki i botununada koje su se pjevale, a i danas se pjevaju, u onim trenucima kada fešte uz vino prelaze u svoju kulminaciju, kazala je Tajana Ujčić, koja je naglasila da se ono raskrito manifestira kroz humor i snažnu samoironiju, dok je ljubav i stvarni intimni život skriven (pokriven) kako u simbolici predmeta koje izlažu, tako i u pričama, poslovicama, poeziji, a napose u stvarnom životu".

- Izložba tematizira muškost i ženstvo, otvorenost i zatvorenost Istre, eros i erotičnost viđene s muške i ženske strane. Nije bilo lako odabrati i posložiti sve te predmete, a sam je postav bio determiniran i prostorom Svetih Srca, osim građom, kazao je Mauro Ferlin.

Izniman posao

- Artefakti izložbe protežu se od Staroga Rima do današnjih dana i većinom prate mušku i žensku liniju prihvaćanja teme spola i spolnosti. Kada imate iza sebe sve muzeje Istre, izvrsnu građu, te kada u svemu tome sudjeluju i privatne zbirke te obiteljske ostavštine, vrsne suradnike, onda je lijepo raditi i na tako zahtjevnom projektu, kazala je Katarina Marić.

Na upit o kakvim se predmetima radi, autori su kazali da ima svega, od igle na dalje.

Pročelnik Torbica izrazio je veliko zadovoljstvo što su se uključili i muzeji iz Kopra, Pirana te Trsta i Aquileie, te što je na taj način prikazana tema u cjelokupnom geografskom smislu Istre, pohvalivši autore izložbe za izniman odrađeni posao.

Pokrovitelji projekta su Ministarstvo kulture RH, Istarska županija, Grad Pula, Turistička zajednice grada Pule i Zaklada Adris, a sponzor je Croatia osiguranje. (V. BEGIĆ)