uoči večerašnje utakmice sa senegalom

Ivica Obrvan, izbornik ženske rukometne reprezentacije: Imamo kvalitetnu reprezentaciju

| Autor: Igor Duvnjak
Ćamila Mičijević (Snimio Milivoj Mijošek)

Ćamila Mičijević (Snimio Milivoj Mijošek)


Najbolje hrvatske rukometašice korak po korak su izlazile iz sjene ka svijetlima reflektora velike pozornice, Svjetskog prvenstva na kojem ih večeras očekuje njihova premijera u utakmici sa Senegalom. Izbornik Ivica Obrvan je na dvadeset sveo konačni popis igračica na koje će u Goteborgu, dobro znanoj švedskoj luci, nastojati u skupini peškati čim više bodova. U jeseni su značajnih promjena u stručnom vodstvu, za nama je odlazak dugogodišnjeg izbornika Nenada Šoštarića i inauguriranje novog izbornika, jednog od tolikih slavnih metkovskih imena koja su ostavila duboki trag u rukometu, sve te promjene su se događale brzo, praktički u predvečerje SP-a.

- Ovaj moj dolazak u ženski rukomet nakon što sam u onom muškom bio više od dvadeset godina je bio po prvi put od kada sam ove godine preuzeo Podravku - kaže Ivica Obrvan, čovjek sa zavidnim sportskim pedigreom iza kojega je uzbudljiv put igrača i trenera kojim se svakako može pohvaliti.

Upoznavanje

Riječ je o reprezentativcu iz onih ratnih »devedesetih« kada je Hrvatska počela s dugotrajnim periodom ovajanja odličja na velikoj sceni, o zlatu na Mediteranskim igrama 1993. godine i godinu potom bronce na Europskom prvenstvu, uz to je u momčadi Zagreba prvaka Europe 1992. i 1993. godine te finalista LP-a dvije godine potom. Toliki su klubovi koje je vodio u trenerskoj karijeri, između ostaloga i top momčad Metkovića s kojim je kao igrač i trener 2000. osvojio Kup EHF-a. Mora raditi brzometno obzirom na kratko vrijeme od kada je preuzeo reprezentaciju i nastupa na SP-u.

Obrana je temelj - Ivica Obrvan (Snimio Milivoj Mijošek)Obrana je temelj - Ivica Obrvan (Snimio Milivoj Mijošek)

- Svakako mi je pritom odluka bila jednostavnija samim time što sam svakodnevno radio s igračicama u klubu. Ovo sada se dogodilo spletom okolnosti, odlaskom Nenada Šoštarića u Zagreb. Ostalo je upražnjeno mjesto izbornika hrvatske reprezentacije. Uslijedio je kontakt HRS-a i razmišljanje čelnih ljudi kluba i to, neću reći odluka nego rješenje, da ja preuzmem izborničku funkciju u kratkom periodu prije okupljanja. Bili smo zajedno pet-šest radnih dana. S najvećim dijelom cura, osim onih koje imam svakodnevno na raspolaganju u Koprivnici, upoznao sam se tek na pripremama - govori Obrvan.

U stvaranju igre nije težio revolucionarnim promjenama nastojeći delikatno obaviti bitnu fazu stvaranja igre.

- U tih nešto više od desetak treninga pokušali smo da ne pretumbamo nešto previše kako ne bi sa svim time došlo do kontraefekta. Upoznali smo se malo, cure su upoznale mene i moj način rada. Pred nama je zahtjevno Svjetsko prvenstvo, ovo je neuobičajena situacija, ali dogodila se meni i ja se na nju moram prilagoditi.

I novi izbornik je svjestan važnosti obrane, činjenice da je ona u rukometu obavezni preduvjet za »zidanje« rezultata.

Među osam

- U našoj reprezentaciji su obrana i vratarke temelj cijele priče. Naravno da se ne može i bez polukontre te bez napada, ali ako nemate dobru, ili vrlo dobru, obranu koja vam ulijeva sigurnost, onda je to problem. Obrana je baza, u ovom je trenutku solidna, no jako nam nedostaje Ana Debelić koja ne igra, rodila je. S njom bi to srce naše obrane, u kombinaciji s ovim ostalim curama, bilo izuzetno snažnije. Međutim, ovo je viša sila te moramo pronači unutrašnje rezerve, što vjerujem da i hoćemo. U napadačkom dijelu moja je ideja da neke stvari, koje smo imali od ranije, sada nadopunimo s nekoliko novih povezanih akcija koje će ponuditi da se iskaže individualna kvaliteta igračica. Da one prepoznaju svoju ideju, šut, fintu, asistenciju. Nedostajao je određeni broj dana da se sve to »uglazbi« odnosno da se bar bolje posloži - ističe izbornik Hrvatske.

Obrvan pritom razmišlja o »kemijanju« počev od večerašnje utakmice sa Senegalom, o nastojanju doziranja vremena u igri nekih igračica i o eventulanom njihovom odmaranju.

- Neću podcijenjivati nikoga, pogotovo Senegal, koji je vrlo dobra reprezentacija pa će to biti ozbiljna utakmica. Ali, mislim da će nam ovaj susret te onaj s Kinom, prva dva u rasporedu, dobro doći pred duele sa zvučnijim ekipama kao što su Švedska, Crna Gora, Mađarska, susrete koji su odlučujući za našu želju i ambiciju a to je da pokušamo biti među osam najboljih na ovom Svjetskom prvenstvu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini