NAJNOVIJE


SURADNJA PULSKOG FET-A S IZRAELCIMA

MEĐUNARODNIM VIRTUALNIM INKUBATOROM studenti razvijaju poduzetničke idejeU virtualnome svijetu granice ne postoje, pa su tako tijekom svibnja i početkom lipnja izraelski i hrvatski studenti u interdisciplinarnim međunarodnim timovima kreirali, razrađivali i na kraju predstavljali svoje inovativne proizvode i usluge mentorima u Puli, Rishon LeTzionu, Roterdamu i New Yorku, a da se nisu morali maknuti iz svojih učionica

U suradnji s partnerima iz College of Managemet Academic Studies (COMAS) iz izraelskoga grada Rishon LeTziona, s kojima Fakultet ekonomije i turizma ?Dr. Mijo Mirković? već niz godina surađuje na projektima i razmjenjuje studente i nastavnike, pokrenut je Međunarodni virtualni inkubator.

FET već ima Studentski poduzetnički inkubator (SPIN), otvoren za sve studente Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, a Međunarodni virtualni inkubator (IVI) će pružiti dodatne mogućnosti studentima i njihovim mentorima širom svijeta da razvijaju svoje poduzetničke, inovativne ideje i projekte. U virtualnome svijetu granice ne postoje, pa su tako tijekom svibnja i početkom lipnja izraelski i hrvatski studenti u interdisciplinarnim međunarodnim timovima kreirali, razrađivali i na kraju predstavljali svoje inovativne proizvode i usluge mentorima u Puli, Rishon LeTzionu, Roterdamu i New Yorku, a da se nisu morali maknuti iz svojih učionica.

Za studente 1. godine diplomskih studija Menadžment i Poduzetništvo i Financijski menadžment, koji slušaju kolegije Poduzetništvo i gospodarstvo i Strateško računovodstvo bila je ovo nova i uzbudljiva prilika da se okušaju u međunarodnom komuniciranju na engleskome jeziku, upoznaju druge kulture, iskoriste sve svoje resurse i znanja te unaprijede kompetencije koje će prepoznati budući poslodavci. Seminarska je nastava ovim projektom dobila posve drugačije značenje. Umjesto pisanja eseja, seminarskih radova i citiranja drugih autora, studenti su se morali snalaziti u novim okolnostima, dijelom s nepoznatim osobama, u različitim, neplaniranim, ponekad nepredvidivim situacijama i brzo donositi odluke. Projekt Međunarodni virtualni inkubator odvijao se tijekom mjesec dana u četiri ''hackathona'' (hack + marathon), petkom od 10 do 16 sati. U Puli su studentima, osim profesorice Violete Šugar, pomagale asistentice Roberta Kontošić Pamić i Adriana Galant, dok su u Rishon LeTzionu to bili profesorica i dopredsjednica COMAS-a Dafna Kariv i njezini asistenti Tal Berman i Revital Altberger.

Prvi je hackathon bio namijenjen upoznavanju. Studenti su se kroz različite metode igara i testova međusobno upoznavali i otkrivali one poduzetničke osobine koje će im kasnije pomoći u sastavljanju timova. Kako nam je rekla izvanredna profesorica Violeta Šugar, na projektu je bilo zanimljivo i zabavno, a za neke možda i stresno, jer su morali iskoračiti iz svoje sigurne zone, a rezultat je bio dvominutni video na temu ?Tko sam ja kao poduzetnik?.

Tijekom drugoga hackathona različite su se osobnosti trebale spojiti u timove prema zajedničkom odabiru tema, poput umjetne inteligencije, 3D printinga, autonomnih vozila i dronova do izražaja je su došle kreativnost, snalažljivost, komunikativnost, sklonost timskome radu, fleksibilnost i sposobnost rješavanja problema.

Sve je to bilo usmjereno konačnom rezultatu, a to je ideja, odnosno inovativan proizvod ili usluga.

Na trećem su hackathonu timovi razrađivali ideju, definirali su klijenta svojih proizvoda i pripremali priču, odnosno izlaganje pred međunarodnim mentorima na tzv. Demo Dayu tjedan dana kasnije.

U Puli su timove mentorirali doc. dr. sc. Sven Maričić i dr. sc. Nikola Tanković, stručnjaci za visoku tehnologiju, profesori na Sveučilištu u Puli i mentori u SPIN-u. Putem video chata timovi su naizmjenično komunicirali i s mentorima u Rishon LeTzionu, Roterdamu i New Yorku. Oni su zajedničkim snagama studente savjetovali kako da što bolje, kvalitetnije i cjelovitije predstave svoje ideje potencijalnim investitorima ili partnerima. Na kraju su pohvalili zanimljive ideje o rješavanju nekih od velikih aktualnih problema, kao što su minirana područja, koja bi se mogla razminirati korištenjem dronova ili sigurnosni sustavi protiv krađe vozila, sustavi alarmiranja u slučaju opasnosti od sudara, 3D printeri za obnavljanje koraljnih grebena ili poljoprivredni dronovi.

Ovakav projekt i komunikacija između Hrvatske, Izraela, Nizozemske i SAD-a ne bi bili mogući bez logistike i suradnje informatičkih stručnjaka COMAS-a, koji su kreirali mrežne stranice projekta i sučelje za izravnu audiovizualnu komunikaciju timova te informatičkog stručnjaka Fakulteta ekonomije i turizma, Daria Kukuljana.

Projekt Međunarodnog virtualnog inkubatora nastavit će se, a u planu je i širenje mreže partnerstva. (Chiara BILIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of
Webcams provided by webcams.travel add a webcam