NAJNOVIJE


INVESTICIJA:

AMBICIOZNI PLANOVI ŽMINJSKOG PODUZETNIKA Rudan od "kuće duhova" na Učki planira napraviti turističku ljepoticu


Planiramo kroz par mjeseci krenuti s prikupljanjem potrebne dokumentacije, a objekt će se u potpunosti srušiti i možda pomaknuti za nekih 50-tak metara prema jugu, radi boljeg pogleda. Plan je izgraditi moderan i reprezentativan turistički objekt koji će pratiti trendove, jer sadašnje zdanje je skroz zastarjelo i devastirano, kaže Graciano Rudan, vlasnik i direktor tvrtke Rudan

 

Kuća duhova, uspavana ljepotica koja nikako da se probudi, tako su godinama mediji pisali o zapuštenom i devastiranom bivšem INA-inom odmaralištu na Učki koje je konačno dobilo nove vlasnike. Nakon par mjeseci pregovora, žminjska tvrtka Rudan, specijalizirana za usluge vezane uz energetsku učinkovitost i uštedu energenata, za 5,2 milijuna kuna kupila je od pazinske tvrtke Vladimir Gortan (posljednji vlasnici) ovo bivše učkarsko zdanje, nekad omiljeno među brojnim obiteljima, planinarima i zaljubljenicima u prirodu.

Cijeli kompleks nalazi se na 860 metara nadmorske visine na teritoriju Parka prirode Učka, a iako na izuzetno atraktivnoj lokaciji, u prekrasnoj i netaknutoj prirodi, gotovo dva desetljeća bio je van funkcije. Oronuli objekt bivši vlasnici pokušavali su prodati više od desetljeća, a pred nekoliko godina odmaralište su, skupa s prostranim terenima za sport i rekreaciju, prodavali za dva milijuna eura.

Lječilište

Na lokaciji se nalaze objekt koji raspolaže s 27 soba odnosno 70 kreveta te dva restorana za 150 gostiju, grill terasama, aperitiv barom, klubom, kavanom s kaminom, velikom konferencijskom dvoranom, trim dvoranom i saunom.

Prema kupoprodajnom ugovoru, tvrtka Rudan postala je vlasnik nekretnine koju čine biodisk livada, Sportsko-rekreativni centar Učka, kuća s dvorištem, dvorište, trafostanica, četiri šumske parcele, livada i natkriveno boćalište.

"Želimo cijelom kompleksu vratiti nekadašnji sjaj", potvrdio nam je Graciano Rudan, vlasnik i direktor tvrtke Rudan.

"Radi se o 60 tisuća kvadratnih metara, a sve se prostire na području Parka prirode Učka. Planiramo kroz par mjeseci krenuti s prikupljanjem potrebne dokumentacije, a objekt će se u potpunosti srušiti i možda pomaknuti za nekih 50-tak metara prema jugu, radi boljeg pogleda. Plan je izgraditi moderan i reprezentativan turistički objekt koji će pratiti trendove, jer sadašnje zdanje je skroz zastarjelo i devastirano", kazao je Rudan.

Budući da se na tom mjestu, kada je objekt sagrađen 1925. godine, zbog čistog planinskog zraka nalazilo lječilište za plućne bolesnike, novi vlasnici razmišljaju u smjeru da se i sami okrenu zdravstvenom turizmu. Detalje još ne otkrivaju jer, kako kažu, prerano je u ovoj fazi o tome govoriti, no potvrđuju da će budući kompleks biti građen po principima energetske učinkovitosti, i bit će potpuno samoodrživ. (PIŠE Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU

 


Podijeli: Facebook Twiter