DONESENA ODLUKA

Pulski gradonačelnik Filip Zoričić prijavio novinara Glasa Istre HND-u, ali nije dobio ono što je želio

| Autor: Marina VUKŠIĆ
Filip Zoričić / Marcello Rosanda

Filip Zoričić / Marcello Rosanda


Gradonačelnik Pule Filip Zoričić nije dobio zadovoljštinu Hrvatskog novinarskog društva Novinarskog vijeća nakon što je prije nekoliko mjeseci prijavio novinara Glasa Istre Marcella Rosandu zbog teksta objavljenog 17. svibnja 2022. u Glasu Istre.

Novinarsko vijeće časti je na sjednici održanoj 22. rujna u Novinarskom domu, na kojoj su bili Hrvoje Šimičević, Jerko Bakotin, Gordan Panić, Ante Pavić, Jurica Pavičić, Ivana Radaljac Krušlin, Mašenjka Bačić i Damir Pijaca, razmatralo prijavu Filipa Zoričića protiv Marcella Rosande te utvrdilo da Rosanda nije prekršio novinarski kodeks.

Rosanda je u dotičnom tekstu pisao o ravnatelju pulske Gimnazije Nikoli Vujačiću i njegovoj ulozi u predizbornoj kampanji bivšeg kolege, prethodnika na mjestu ravnatelja i sadašnjeg gradonačelnika Pule Filipa Zoričića i njegove nezavisne liste. Jer, došli smo u posjed faksimila iz kojeg je vidljivo da je Vujačić prije posljednjih lokalnih izbora, dok još nije bio ravnatelj Gimnazije, sudjelovao u izradi web stranice Nezavisne liste Filipa Zoričića. Ni Vujačić ni Zoričić to nisu htjeli komentirati, niti su ikada javnosti pojasnili o čemu se radi.

Dakle, detalji Vujačićevog angažmana na izborima ostat će tajni i javnosti skroz nepoznati. No, ipak je poznato da je Vujačić slavio Zoričićevu pobjedu u Klubu Uljanik, a ubrzo ga je, slučajno ili ne, nakon što je Zoričić preselio na mjesto gradonačelnika, naslijedio i postao ravnateljem Gimnazije.

Ono što je zasmetalo Zoričića u toj priči i tom tekstu je usputno objavljivanje njegove kućne adrese i OIB-a (na preslici dokumenta) pa je novinara prijavio HND-u.

"Novinarsko vijeće časti je sa sedam glasova "za" i jednim "protiv" zaključilo da nisu prekršena univerzalna novinarska etička načela. Prijavljeni novinar uistinu je u pravu kada tvrdi da su sporni podaci - OIB i adresa prijavitelja - objavljeni isključivo u čitljivom tekstu na fotografiji dokumenta kojim je ilustriran tekst. Budući da su oprema i vizual teksta domena urednika, gradonačelnik Pule Filip Zoričić trebao je prijaviti urednika Glasa Istre. No čak i da je prijavio urednika, objavljivanje adrese i OIB-a ne bi bilo kršenje novinarskog kodeksa. Adrese i OIB političara, odnosno kandidata na lokalnoj razini, javni su podaci. Oni se nalaze na kandidacijskoj listi i svakom su dostupni. Stoga njihovo objavljivanje nije kršenje novinarskog kodeksa", zaključuje Novinarsko vijeće časti Hrvatskog novinarskog društva.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum