NAJNOVIJE


OD 21. DO 24. LIPNJA U PULI

GOATHELL METAL FEST: U tri koncertna dana nastupa 26 bendova iz 13 zemalja


Headlineri festivala su nizozemski Sinister, kultni death metal bend koji djeluje od 1988. godine, koji nastupaju u subotu, a u petak su pak zvijezde večer ukrajinski Jinjer, osnovani 2009. godine, koji su proglašeni najboljim ukrajinskim metal bendom i uživaju svjetsku popularnost i u Pulu dolaze u sklopu svoje europske turneje

- Prvotna namjera nam je bila da organiziramo mali dvodnevni festival, na kojem bi nastupili bendovi iz regije, međutim, kad smo krenuli s organizacijom i prvim najavama, počeli su nam se javljati bendovi odasvud, a iznenadio nas je i ogroman broj ljudi i tvrtki koji su se ponudili da nam pomognu. Svi oni su zaslužni za ono što predstavljamo sljedećeg tjedna - prvi Goathell Metal Fest, koji se održava od 21. do 24. lipnja na pulskoj Vallelungi 2, a na kojem će kroz tri dana nastupiti 26 bendova iz 13 zemalja, rekao je Mladen Medić iz udruge Kairos na današnjoj konferenciji za novinare u caffe baru Actors Studio.

Headlineri festivala su nizozemski Sinister, kultni death metal bend koji djeluje od 1988. godine, koji nastupaju u subotu, a u petak su pak zvijezde večer ukrajinski Jinjer, osnovani 2009. godine, koji su proglašeni najboljim ukrajinskim metal bendom i uživaju svjetsku popularnost i u Pulu dolaze u sklopu svoje europske turneje.

Voditelj programa - istarski vampir Jure Grando

Kroz tri dana festivala nastupit će Infernal Tenebra (Hrvatska), Atrexial (Španjolska), Mechanical God Creation (Italija), Red Soil (Španjolska), Martyrium (Malta), Reapter (Italija), Minotauro (Slovenija/Italija/Hrvatska), Scarlet Aura (Rumunjska), Repulsive Vision (Velika Britanija), De La Muerte Italija), Old Night (Hrvatska), Other Eyes Wise (Velika Britanija), Voloh (Hrvatska), Mindahead (Italija), Arkana Code (Italija), My Funeral (Finska), Symmetry Of The Void (Mađarska), Chaos Engine Research (Poljska), UDS - Underdamped System (Poljska), Tranquillizer (Poljska), Despotic Bullet (Bosna i Hercegovina), Neglected (Hrvatska), Mortal Divinity (Hrvatska) i Dropthehammer (Hrvatska).

Osim bogatog koncertnog programa, festival nudi i pregršt sadržaja za posjetitelje.

- Festival je osmišljen kao cjelovita priča koja povezuje metal glazbu i supkulturu s dodirnim točkama lokalne kulturne baštine, stvarajući bogat i zanimljiv sadržaj te bajkovitu atmosferu. Metal supkultura obilježena je i elementima nadrealizma, horora i fantastične književnosti, a prožetost lokalne baštine i metal glazbe naglašena je i legendom o prvom dokumentiranom vampiru u povijesti, Jure Grandu, što će biti naziv glavne bine i tema jedne od izložba, kažu organizatori.

Tako će Jure Grando, osim što je po njemu nazvana glavna pozornica, biti i voditelj programa, a kad nije na pozornici, rado će posjetiteljima predstaviti legendu o ovom poznatom istarskom vampiru. Predstavljanje kulturne baštine Istre vrlo je naglašeno u svakom segmentu ovog festivala, pa tako i festival nosi ime po simbolu Istre - kozi (goat).

Ekološki održiv festival

Kroz četiri dana festivala moći će se razgledati dvije izložbe skulptura, te će se svojim radovima predstaviti Mario Devčić i Laura Petel, zatim će tu biti izložba o Juri Grandu, pa izložba Ksenije Mijoković o nadnaravnim bićima iz literature i pojavama vezanim za Pulu i Istru, te izložba o Puli u doba Austrougarske monarhije. Također, posjetiteljima će se nuditi zabavni sadržaji poput face & body painta i karaoka, a u dnevnom programu su najavljene i borbe gladijatora te borbe vitezova. Također, u dnevnom programu bit će organizirana virtualna šetnja Pulom pod nazivom "Vidite Pulu kroz oči rimskog cara", a održat će se i razne sportske igre i sadržaji - srednjovjekovne igre, odbojka, nogomet u balonima, sportski sadržaji na vodi? Također, bit će tu i društveno osviještena zona, gdje će se naći štandovi udruga koje brinu o napuštenim životinjama - to su udruge Ruka Šapi i Snoopy.

- Po uzoru na slovenski Metal Days, i Goathell Metal Fest stremi da bude ekološki održiv - tako na festivalu neće biti jednokratnih čaša, već će posjetitelji za malu naknadu moći kupiti plastičnu čašu za višekratnu upotrebu s logom festivala. Također, svaki posjetitelj će dobiti i vreću za smeće. Naime, poznato je da se na festivalima stvara ogromna količina smeća, a na ovaj način svi zajedno ćemo se pobrinuti da priroda i nakon festivala ostane čista, kažu organizatori.

Festival je u potpunosti organiziran u pulskoj režiji - organizatori su udruga Kairos, koju predvode Mario Devčić, Mladen Medić, Darko Rajić, Ivan Percan, Andrea Močinić i Eric Vojak, a kako je Medić istaknuo, u organizaciji su im izuzetnu pomoć pružili Grad Pula, Turistička zajednica Grada Pule i moto klub Twin Horn MC.

- Ulaznice se mogu kupiti u Activa Travelu u Puli te na Entrio prodajnim mjestima, te festivalska ulaznica za petak i subotu košta 280 kuna, dok je u četvrtak ulaz besplatan i to je naš poklon posjetiteljima. Jednodnevna ulaznica moći će se kupiti isključivo na ulazu na festivalu. Za sve posjetitelje organizirano je besplatno parkiranje i kampiranje, s time da svi koji žele kampirati moraju se prijaviti na info punktu gdje će dobiti posebnu narukvicu za ulazak u kamp. Svoja vrata festival na Vallelungi otvara u četvrtak u podne, gdje zagrijavanje počinje uz DJ program, a koncertni program u četvrtak počinje nakon utakmice, koja će moći pratiti i na festivalu. U petak i u subotu koncertni program počinje od 16 sati, dok je u nedjelju DJ program i odlazak gostiju, kaže Medić. Više informacija o festivalu može se naći na službenoj stranici festivala www.goathell.eu i Facebook stranici festivala https://www.facebook.com/GoatHellmetalfest/. (Tea TIDIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter