NAJNOVIJE


MELODIJE ISTRE I KVARNERA POČINJU I ZAVRŠAVAJU U ISTRI

Raspjevana karavana MIK-a kreće iz Pule


Direktor festivala Andrej Baša kaže da će publika moći čuti 18 novih skladbi, nastupa čak osam debitanata, tri klape, na MIK se iz Amerike vraća Gina Picinić * Festival pauzira u subotu 16. lipnja i pet dana kasnije zbog utakmica hrvatske reprezentacije na Svjetskom nogometnom prvenstvu

 

Raspjevana karavana Melodija Istre i Kvarnera 2018, jedinog putujućeg festivala u Hrvatskoj, krenut će u petak iz Pule (s početkom u 20 sati na Forumu), a dva dana poslije MIK će posjetiti Rijeku (u nedjelju 17. lipnja), pa Krk 18., Opatiju 19. i Kastav 20. lipnja, da bi ovogodišnje izdanje MIK-a svoj put završilo idućeg petka i subote 22. i 23. lipnja u Poreču, gdje će se održati generalna proba i veliko finale. MIK ovaj put kreće i završava u Istri, a karavana će zastati i pauzirati 16. i 21. lipnja zbog utakmica koje će tih dana hrvatska reprezentacija igrati na Svjetskom nogometnom prvenstvu protiv Nigerije i Messijeve Argentine.

Razni glazbeni žanrovi

U svoju 54. godinu MIK ulazi znatno pomlađen, a to potvrđuje veliko zanimanje mladih za ovaj jedinstveni festival. Kako je najavio direktor festivala Andrej Baša, publika će moći čuti i vidjeti 18 novih skladbi, a posebno ga veseli veliki broj mladih izvrsnih izvođača koji su potvrda da je MIK itekako zanimljiv festival mladima, ali i da festival ima sjajnu budućnost. Ove će godine na festivalu nastupiti čak osam debitanata, na MIK se iz Amerike vraća Gina Picinić, nastupit će čak tri klape, a zastupljeni su doista razni glazbeni žanrovi.

I ove će godine voditeljski dvojac biti Robert Ferlin i Mario Lipovšek Battifiaca, sve izvođače pratit će obnovljeni festivalski orkestar kojemu će ritam davati provjerena sekcija Tonči Grabušić i Damjan Grbac, a orkestar čine i izvrsni mladi glazbenici Mateo Žmak, Zvonimir Radišić i Mario Novaković te ekipa pratećih vokala koja je prošle postala uspješni dio mikovske karavane: Nataša Tonković, Marina Mrazovac, Anamarija Martinčić i Jure Kaurloto. Promocija festivala i tradicije našeg podneblja i ove će se godine nastaviti TV i radijskim emisijama u produkciji festivala, a koje će biti emitirane na brojnim medijima diljem Hrvatske.

Popularnost i vedrina

Melodije Istre i Kvarnera (MIK) je festival temeljen na etno glazbi kraja u kojem se odvija i to glazbi kojoj je osnova takozvana "istarska ljestvica", jedno od možda najinteresantnijih glazbenih pojava u svijetu. Pjesme dodiruju elemente tog toliko karakterističnog melosa na pitak i dopadljiv način, a koliko je festival MIK popularan medu svojom publikom najbolje pokazuju prepuni koncerti za vrijeme održavanja festivala. No, nije samo etno glazba karakteristika ovog festivala. Tekstovi pjesama pisani su većinom na "čakavici", a pojavljuje se i talijanski dijalektalni jezik kojim govori ovdašnja talijanska nacionalna manjina. Pjesme odišu toplinom i vedrinom ovog podneblja i svake godine brojne pjesme mogu se čuti na svakom uglu, radiju ili u kući. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter