NAJNOVIJE


POLA MILIJUNA FOTOGRAFIJA DANIJELA BARTOLIĆA

Istra je predivna, ali iz zraka je magična


Pet godina rada s dronom, preko 300 sati leta i pola milijuna okinutih fotografija dali su za pravo Danijelu Bartoliću da sa stopostotnom sigurnošću potvrdi ono što većina zna samo s tla - Istra je predivna, ali iz zraka je magična.

- Nakon sati i sati snimanja Pule i Istre još uvijek naiđem na kadar koji nisam vidio, a Pula je mali grad, veli nam Bartolić. On zajedno sa svojom partnericom Marijanom Banko već dvije godine ima tvrtku NuNu production koja pruža visokokvalitetne usluge iz područja foto i video produkcije.

Posla preko glave

Nakon što je nekoliko godina radio kao fotograf, 2014. godine nabavio je prvog drona, model Phantom 2, koji je nosio na sebi GoPro kamericu. Bilo je to, ističe, najbolje što se onda moglo dići u zrak, a da ne potrošite jednu prosječnu godišnju plaću na letjelicu. Odonda je tehnologija jako uznapredovala i danas apsolutni primat na ovom tržištu ima tvrtka DJI, koja zapravo nema ozbiljne konkurencije.

- Let prvim dronom, kao uostalom i sama fotografija par godina prije toga, krenuo je kao hobi da bi mi na kraju postao posao, veli Danijel. Najprije je, priča nam, radio samo fotografije iz zraka, a nakon što je sreo Marijanu, u cijelu su priču odlučili unijeti i video-produkciju. Marijana je jedna od tek nekolicine ženskih dron-operatera u Hrvatskoj. Budući da je kao fotograf stekao razna poznanstva i upoznao brojne ljude, glas o njegovim fotografijama, koje su doista veličanstvene, ubrzo se pročuo i počeli su pristizati angažmani brojnih poslovnih partnera - od turističkih zajednica do renomiranih turističkih tvrtki te raznih privatnika i iznajmljivača. Danas snima s tri drona od kojih je najskuplji i najbolji Inspire 2, trenutno najnapredniji video dron u Istri.

Od posla se ovih dana ne može obraniti, a novac, kako kaže, u cijeloj priči nije glavni motiv.

- Bitno je naći ono čime se zaista volite baviti i uživate u tome, te se posvetiti tome u najvećoj mjeri koju vam trenutni posao i obveze dozvoljavaju. Jedno istraživanje pokazalo je da je potrebno oko deset tisuća uloženih sati da biste usavršili bilo koju vještinu koja vas zanima te postali stvarno dobri u njoj. U našem slučaju, tek kada smo prestali razmišljati o tome kako zaraditi s onim što volimo raditi i krenuli to ozbiljno raditi, novac je počeo sam dolaziti, otvoreno govori Danijel. (Borka PETROVIĆ, snimio Danijel BARTOLIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike