NAJNOVIJE


MONOGRAFIJA "GROŽNJAN - GRAD UMJETNIKA - 50 GODINA"

Precizan kronološki prikaz polustoljetnih kulturnih događanja u gradu


Velikog posla na pripremanju monografije prihvatio se skulptor i likovni kritičar, dugogodišnji voditelj programa Galerije Fonticus i stanovnik Grada umjetnika Eugen Borkovsky. Na 300 stranica monografije su tekstovi i slikovni materijal koji prikazuje razvoj Grada umjetnika od 1965. do 2015./16. godine

Nakon velikog i zaista opsežnog posla, kojega mogu procijeniti samo oni koji su se okušali u sličnim projektima, u grožnjanskoj koncertnoj dvorani u subotu navečer, u okviru obilježavanja Dana općine, bit će predstavljena monografija "Grožnjan - Grad umjetnika - 50 godina". Jubilej Grada umjetnika obilježen je likovnim projektima u 2015. i 2016. godini, a ova publikacija na jednom mjestu objedinjuje glavna kulturna događanja u pola stoljeća, od 1965. godine kada je pomalo umirući tipični istarski gradić na brdu službeno proglašen Gradom umjetnika.

Velikog posla na pripremanju monografije prihvatio se skulptor i likovni kritičar, dugogodišnji voditelj programa Galerije Fonticus i stanovnik Grada umjetnika Eugen Borkovsky. Na 300 stranica monografije su tekstovi i slikovni materijal koji prikazuje razvoj Grada umjetnika od 1965. do 2015./16. godine, a objedinjeno je nekoliko publikacija o Grožnjanu, naročito materijal kojeg je prikupio i objavio Rok Zelenko u dva izdanja - "Grožnjan: Istarski grad umjetnika" i "Slovenci u Gradu umjetnika 1965 - 1995.", te Eugen Borkovsky u knjizi "Grožnjan 1965. - 2005."

- Ova knjiga pokušava nanizati što više podataka koji svjedoče razdoblju od proteklih pola stoljeća. Naglasak je na likovnoj struci, ali i na drugim medijima, uvjetima, načinima i situacijama događaja koji ujedinjeni čine kronologiju. Želio sam biti objektivan i objaviti sva događanja o kojima sam naslijedio informaciju ili u kojima sam osobno sudjelovao, rekao je o ovom vrijednom izdanju autor Eugen Borkovsky koji je rad na monografiji započeo 2014. godine.

- Napravljena su dva pripremna, dokumentaristička, likovna projekta uz bogati informativno - kataloški materijal. Jedan je radio Rok Zelenko, sa velikim dijelom podataka od 1965. do 1995., a drugi sam radio ja sa velikim dijelom podataka od 1995. do 2015. godine. Svi autori, galeristi, sudionici zamoljeni su da, u tada izdane publikacije, upišu, dopišu, poprave, isprave navode u te dvije kroki kronologije. Neki su se autori, umjetnici, kolege, svjedoci, dodatnim informacijama odazvali odmah. Tako sam skupio ogromnu količinu novih podataka koje je trebalo uvesti, organizirati, opisati, nabaviti slikovno - dokumentarni materijal. Slijedio je višegodišnji rad, usklađivanje, pisanje, provjeravanje podataka, oblikovanje redoslijeda, dizajn…. Neki podaci su došli čak i ove godine, pred sam kraj zaključivanja monografije, tako da posla bilo zaista mnogo, kaže Borkovsky. (L. JELAVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter