NAJNOVIJE


RAZGOVOR UOČI PREMIJERE NOVE PREDSTAVE

MATIJA FERLIN: Sve dok postoji ugnjetavačka vlast, Antigona ostaje - aktualna


U slijedu njezinih misli i njezinog zakona, ljubav Antigone prema bratu, njegovoj duši, njegovom dostojanstvu ne preza ni pred čim. Njezina ljubav postaje otpor, otpor politički čin, a politički čin smrt i na koncu smrt ljubav. Loop aktualan do danas

"Staging a Play: Antigone", nova predstava Matije Ferlina u koprodukciji Mediteranskog plesnog centra i slovenskog Emanata, premijerno će se predstaviti u petak 15. i u subotu16. lipnja u Mediteranskom plesnom centru u Svetvinčentu, gdje je projekt realiziran u sklopu Rezidencijalnog programa.

Ovaj projekt koreografa i izvođača Matije Ferlina nastavak je višegodišnjeg scenskog istraživanja izvedbenih praksi kroz dva autorska koncepta: solo-izvedbe kojom se bavio u seriji radova "Sad Sam", i koncepta proširenih koreografskih uprizorenja u projektima pod zajedničkim nazivom "Staging a play".

Odabirom Antigone kao ishodišta, Ferlin se odlučuje za još radikalniji i kompleksniji pristup ideji proširenog koreografskog uprizorenja, pri čemu dramska lica i njihove funkcije svodi na jedno izvođačko tijelo i jedan glas, zadržavajući narativ drame i logiku dramskih situacija. Dramaturgiju Sofoklove "Antigone" potpisuje Goran Ferčec, dok ostatak autorskog time čine scenograf Mauricio Ferlin, glazbenik Luka Prinčič te oblikovatelj svjetla Saša Fistrić.

Ulaz je moguć uz obaveznu rezervaciju putem e-maila petra@svetvincenatfestival.com. Ulaz se ne naplaćuje, a iz Mediteranskog plesnog centra pozivaju na doniranje iznosa kojom će se potpomoći pokrivanje troškova izvedbi te razvoj kontinuiranog programa Mediteranskog plesnog centra. Dva dana uoči premijere, razgovarali smo s Matijom Ferlinom.

- Antigona je simbol moralnog sukoba između ljudskih i božanskih zakona. Ona se odlučuje za potonje po cijenu života jer je pokreće ljubav. Što po Vama čini Antigonu aktualnom i od prvih izvedbi u 5. stoljeću prije nove ere?

- Dok ugnjetavački i izrabljivački sistem vlasti postoji, Antigona će ostati aktualna. Antigona je lik koji u svojoj složenosti snažno simbolizira otpor koji je bez sumnje potkovan tradicijom, to jest ljubavlju dok joj suprotstavljeni Kreont, možda još tragičniji lik od nje same, negira tu istu tradiciju pod izlikom demokracije. U svojoj jadikovki Antigona u jednom djelu govori kako ne bi ni radi rođenog muža, niti radi rođenog djeteta postupila ovako. Opravdava tu svoju tvrdnju kroz riječi: "Umre li mi muž, drugoga bih našla, umre li mi dijete, drugome bi rodila, no kako da moji mrtvi roditelji u svijetu sjena stvore brata drugoga?" To je slijed njezinih misli i njezinog zakona gdje ljubav prema bratu, njegovoj duši, njegovom dostojanstvu ne prezire pred ničim...(Zoran ANGELESKI)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU OD SRIJEDE 13.LIPNJA


Podijeli: Facebook Twiter