NAJNOVIJE


MEMORIJALNA IZLOŽBA

POVODOM STOTE GODIŠNJICE ROĐENJA POZNATE KERAMIČARKE Hommage Sonji i cijeloj obitelji Zelenko


Nadasve lijepo druženje i podsjećanje na prve dane umjetničkog stvaralaštva i kontinuiteta, priredila je u Grožnjanu obitelj Zelenko, brat Rok i sestra Nina, oživljujući sjećanje na roditelje, prije svega na njihovu majku, veliku slovensku keramičarku Sonju Rauter Zelenko u povodu stote obljetnice njenog rođenja. Sonja i muž Karel Zelenko bili su jedni od osnivača grožnjanske likovne kolonije sredinom šezdesetih prošlog stoljeća, kao izvora nastanka i proglašenja Grožnjana Gradom umjetnika 1965. godine. Njihova djeca Rok i Nina nastavili su umjetničku lozu, jednako kao i njihovi potomci, pa je obitelj Zelenko rijedak primjer umjetničkog kontinuiteta u proteklim desetljećima.

Treća dimenzija

- Priča s obitelji Zelenko i Grožnjanom počela je 1964. godine, godinu dana kasnije Grožnjan je proglašen gradom umjetnika, a 1966. otvorena je ova mala Galerija Z, prvi otvoreni atelje. Ovo je hommage prije svega Sonji, a onda cijeloj obitelji Zelenko, rekla je na otvaranu memorijalne izložbe Narcisa Bolšec Ferri, prva voditeljica grožnjanske galerije Fonticus, u vrijeme kada je Sonja Rauter Zelenko još bila aktivna. U Galeriji Z postavljeni su Sonjine keramičke figure i Karelovi portreti supruge Sonje nastali između 1951. i 1978. godine, a mnogi od njih nisu do sada bili ni izlagani javnosti. Galeriju Z danas vodi kćer Nina Zelenko.

U Galeriji Porton je postavljena izložba tek dijela radova i ostalih članova obitelji pod nazivom "Treća dimenzija" u kojoj su prezentirani portreti Sonje Rauter Zelenko, Karelove skulpture, fotografije Nine Zelenko, reljefi Roka Zelenka, keramika njegove supruge Leonide Bernetič Zelenko, njihovi sinovi Marko i Martin predstavili su se keramikom i skulpturama, a tu su i fotografije Andrej Sekulovića, još jednog iz obitelji umjetnika.

- Svi se u obitelji bavimo raznim stvarima, pa smo izložbu posvetili trećoj dimenziji, svi smo napravili nešto plastično. Željeli smo sačuvati uspomenu na naše početke, a stota obljetnica rođenja moje majke prilika je da to napravimo. Grožnjan je za nas više mjesto memorije nego stvaranja, pa nastojimo tu memoriju i zadržati, rekao je gostima Rok Zelenko.

Generacijski kontinuitet

- Obitelj Zelenko je obitelj koja je djelovala, koja djeluje i koja će djelovati u Grožnjanu, koja će ga umjetnički obilježiti na takav način da će mnogo godina trebati proći da ih nitko neće nadmašiti, ni pojedinačno, još manje obiteljski, dodala je Narcisa Bolšec Ferri.

- Zadovoljstvo je biti sudionikom ovakvih događanja, najprije što u nekim prostorima u Grožnjanu više nisu izložene one prave, izvorne umjetnine, nego drugi proizvodi, što me žalosti i zabrinjava. S druge strane, još je važnije što je obitelj Zelenko pokazala generacijski kontinuitet koji je nužan i potreban Grožnjanu da bi sačuvao svoj imidž grada umjetnika. Želim da se u obitelji Zelenko ta praksa zadrži što duže, da se održi kontinuitet, jer članovi obitelji Zelenko simbolički predstavljaju cijeli umjetnički Grožnjan, zahvalio se obitelji načelnik Općine Grožnjan Claudio Stocovaz.

Kiparica i keramičarka Sonja Rauter Zelenko rođena je 1918. u Novom Mestu, a nakon što je diplomirala na likovnoj akademiji u Pragu, udala se 1950. godine za umjetnika Karela Zelenka s kojim je imala dvoje djece. U Grožnjanu su dvoje mladih umjetnika obnovili jednu kuću iz 16. stoljeća, zatim i otvorili kultnu Galeriju Z gdje su priređivali izložbe. Njena prva djela nastala su u glini sredinom tridesetih prošlog stoljeća. Puno je izlagala, a najviše osamdesetih godina. Umrla je 2010. godine i sahranjena u Ljubljani.

Strast za stvaranjem

- Sonja je na tako jedan upečatljiv način obilježila život u Grožnjanu, sve ono što je radila bilo je ultramoderno, njezine keramičke skulpture svatko bi imao u svojem posjedu. Lijepo je poznavati takve ljude kakvi su u obitelji Zelenko. Od ovoga što oni rade nitko se nije obogatio, ali od strasti koju imaju nitko nije pobjegao, nije želio pobjeći, želio je živjeti u strasti za stvaranjem, sažela je Narcisa Bolšec Ferri svoje dojmove o obitelji Zelenko, jednom od simbola Grada umjetnika. (Napisao i snimio Luka JELAVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter