program traje do 16. srpnja

U Rovinju otvoren 20. BaRoMus Festival. Nastupio Gudački orkestar Acoustic Project Strings

| Autor: Glas Istre
(Foto: BaRoMus Festival)

(Foto: BaRoMus Festival)


Iznimno dojmljivim koncertom vrhunskog Gudačkog orkestra Acoustic Project Strings otvoren je u Rovinju jubilarni 20. BaRoMus Festival upravo na Svjetski dan glazbe, u petak navečer, u crkvi sv. Franje. Bila je to prava glazbena svečanost za rođendansko izdanje festivala kojeg već dva desetljeća vodi maestro Domagoj Terzić, utemeljitelj i umjetnički direktor BaRoMusa.

Pomno odabirući i predstavljajući svojoj vjernoj publici koncerte vrhunskih međunarodno priznatih glazbenih umjetnika, maestro Terzić je za 20. BaRoMus, koji traje do 16. srpnja, odabrao šest koncertnih dragulja koji pokazuju svu raskoš i stilsku raznolikost klasične glazbe.

Pokazalo je to i koncertno otvaranje obljetničkog BaRoMusa uz Gudački orkestar Acoustic Project Strings, čije umjetničko vodstvo potpisuje skladatelj i kontrabasist Dubravko Palanović, a koncertni majstor je Marco Graziani. Naime, posebno emotivno ozračje donijela je izvedba skladbe Dubravka Palanovića Rovinjski Concerto grosso, za gudače i čembalo. Ova Palanovićeva kompozicija koja je praizvedena 2019. na 15. BaRoMusu, a nastala je upravo za tu prigodu, bila je prava koncertna čestitka 20. jubilarnom festivalu i njegovoj vjernoj publici.

Riječ je o skladbi snažnog karaktera u kojoj Palanović vrlo suptilno, nenametljivo provlači elemente istarske ljestvice, a njena izvedba bila je i vrhunac koncertne večeri koju je obilježila snažna sinergija vrhunskih glazbenih umjetnika i publike. Bio je to i svojevrsni hommage BaRoMusu koji je prije dva desetljeća počeo kao festival barokne glazbe te je tijekom vremena evaluirao u važnu festivalsku instituciju čiji je temelj izvrsnost glazbenika koji se predstavljaju na njegovoj koncertnoj pozornici.

„Posebnost kasnobarokne forme concerto grosso vezana je uz Rovinj i po tome što je u Rovinju rođen začetnik ove forme skladatelj i orguljaš Francesco Spongia, koji je djelovao u Veneciji, između ostalog i kao orguljaš u crkvi sv. Marka. Upravo je to bio i razlog zbog kojeg smo 2019. naručili Rovinjski Concerto grosso“, kazao je Domagoj Terzić te uz festivalsku obljetnicu na otvaranju istaknuo želju da BaRoMus nastavi svoje uspješno trajanje kao važna kulturna činjenica te da u svojoj budućnosti na radost svoje vjerne publike preraste u instituciju koja će ući u okrilje nacionalnih glazbenih festivala.

Visoku razinu pripremljenosti te sklad ansambl Acoustic Project Strings pokazao je i u nastavku koncerta kada su izvedena djela Josepha Haydna Koncert za violinu i orkestar u G-duru te Petra Iljiča Čajkovskog Serenada za gudače u C-duru.

Bio je to još jedan dokaz da je riječ o jednom od najboljih domaćih komornih orkestara koji mogu ravnopravno nastupati na bilo kojoj svjetskoj koncertnoj pozornici. Članove Acoustic Project Stringsa odlikuje snažna kreativna i interpretativna energija, a u Rovinju su nastupili u sastavu: I. violine: Marco Graziani ( koncertni majstor), Elena Roce, Alina Gubajdulina, Davide Albanese; II. violine: Val Bakrač, Ivo Jukić, Marin Maras; viole: Aleksandar Jakopanec, Lucija Brnadić; violončela: Petar Kovačić, Oliver Đorđević; kontrabas: Dubravko Palanović.

Svoje su dojmove nakon koncerta izrekli Dubravko Palanović i Marco Graziani.
„ Drago mi je da sam imao priliku pisati za BaRoMus Festival na narudžbu maestra Domagoja Terzića i pritom sam ostvario svoju već dugo prisutnu želju da skladam jedno neobaroknu skladbu i upravo je Rovinjski Concerto grosso idealan tip te kompozicije koju sam uvijek želio napisati i evo praizvedena je na 15. BaRoMus Festivalu. Posebno mi zadovoljstvo predstavlja da smo ovu skladbu snimili prošle godine te je objavljena na mojem autorskom albumu u izdanju Cantusa i večeras je ponovno izveli na otvorenju jubilarnog 20. BaRoMus Festivala te se nadam da smo publici prenijeli jednu lijepu energiju.

Što se tiče BaRoMus Festivala posebno me veseli dugogodišnja i plodna suradnja s maestrom Domagojem Terzićem. Ja u BaRoMus Festivalu vidim put kako bi se novi festivali i visoka kultura trebala razvijati, a to je put kakav u današnje vrijeme nije lak. Jedan cilj koji bi si BaRoMus Festival trebao zadati je njegova institucionalizacija i mislim da je BaRoMus Festival na putu da se to svakako i ostvari, kazao je Dubravko Palanović.

„Veliko mi je zadovoljstvo da sam uspio zajedno s Gudačkim orkestrom Acoustic Project Strings nastupiti na jubilarnom 20. Izdanju BaRoMus Festivalu. Prekrasna je crkva, prekrasna publika, evo stvarno poseban doživljaj ovdje svirati. Hvala maestru Domagoju Terziću što nas je pozvao“, kazao je Marco Graziani.

U nastavku 20. BaRoMus Festivala u ponedjeljak 24. lipnja s početkom u 21 sat u rovinjskoj crkvi sv. Franje nastupit će Duo Leskovar – Filjak, kojeg čine violončelistica Monika Leskovar i pijanistica Martina Filjak, međunarodno priznate glazbenice koje su nastupale na najznačajnijim svjetskim koncertnim pozornicama i festivalima. Izvest će djela B. Berse, S. Rahmanjinova, M. de Falla i A. Piazzole.


BaRoMus Festival održava se zahvaljujući potpori Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Istarske županije, Grada Rovinja, Turističke zajednice grada Rovinja i Adris grupe.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini