ZAGREB

Za nagrade Srce Sarajeva natječu se i hrvatski filmovi

| Autor: Hina
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Za nagrade Srce Sarajeva u Natjecateljskim programima 29. Sarajevo Film Festivala, koji će se održati od 11. do 18. kolovoza, natjecat će se 49 filmova, od čega njih 13 realizirano u hrvatskoj produkciji ili koprodukciji. 

U Natjecateljskom programu igranog filma regionalnu premijeru imati manjinska hrvatska koprodukcija "Lost Country" Vladimira Perišića, koji je svjetsku premijeru imao u svibnju na prestižnom festivalu u Cannesu.

Debitantski dugometražni igrani film "Ekskurzija" Une Gunjak, koji također nastaje u manjinskoj hrvatskoj koprodukciji, u Sarajevu imat će gala projekciju, izvan konkurencije. 

U Natjecateljski program dokumentarnog filma uvršteno je čak deset hrvatskih produkcija i koprodukcija, a neki od njih u Sarajevu će imati svoju svjetsku premijeru.

To su "Dan, 365 sati" Eylem Kaftan, "Što da se radi?" Gorana Devića, "Tijelo" Petre Seliškar, "Zagrljaj" Miroslava Mandića, "Vilinski vrt" Gergőa Somogyvárija, "Dezerteri" Damira Markovine, "Dosje Labudović: Nesvrstani" Mile Turajlić, "Horror Vacui" Borisa Poljaka, "Valerija" Sare Jurinčić i "Između revolucija" Vlada Petrija.

U sklopu natjecanja kratkometražnog filma prikazat će se igrani film "Prava istina priče o šori" Andree Slaviček, koji je također u svibnju imao svjetsku premijeru u Cannesu.

Kratkometražni igrani film "Niska trava" Davida Gaše regionalnu premijeru imat će u sklopu Natjecateljskog programa studentskog filma. 

U četiri natjecateljske selekcije – igranog, dokumentarnog, kratkog i studentskog filma – 22 filma će zabilježiti svjetsku, dva međunarodnu, 22 regionalnu i tri bosanskohercegovačku premijeru.

Filmovi su odabrani nakon što je selekcijski tim pogledao 935 filmova: 200 dugometražnih igranih, 235 dokumentarnih i 500 kratkih i studentskih filmova.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater