ZAGREB

Počinje festival kratkometražnog filma Postira Seaside Film Festival

| Autor: Hina
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Međunarodni festival kratkometražnog filma Postira Seaside Film Festival u svom se trinaestom izdanju održava od 25. do 31. srpnja na Braču.

Program se realizira na dvjema slikovitim festivalskim lokacijama, postirskoj Pjaci i obližnjoj plaži Prja. Pet večeri prikazivat će se međunarodni kratki igrani filmovi, a jedna je rezervirana za hrvatske kratke filmove.

Filmovi u međunarodnoj konkurenciji i u Midnight Shorts konkurenciji natjecat će se za nagrade publike. Prikazivanje hrvatskih filmova bit će revijalnog karaktera.

Prve večeri prikazuje se grčki film "Nothing Holier Than a Dolphin" Isabelle Margara, dobitnik nagrade publike na festivalu kratkih filmova Clermont-Ferrand, te dansko-grenlandski film "Ivalu" redatelja Andersa Waltera, nominiran za Oscara, snimljen u spektakularnim grenlandskim pejzažima.  

Iduće večeri slijede, među ostalim, norveški "Night Ride" Eirika Tveitena, dobitnik nagrade na prestižnom Tribeca Film Festivalu i također nominiran za Oskara te španjolska komedija "Las Visitantes" Enriquea Buleoa. 

Kako je najavljeno, trećom večeri završit će  međunarodni natjecateljski program u kojem se filmovi bore za Zlatnu srdelu, nagradu postirske publike. 

U toj je večeri ove godine fokus stavljen na manjine, a među odabranim filmovima je i brazilski "Big Bang" Carlosa Secunda, dobitnik Zlatnog leoparda na Locarno film festivalu. 

Četvrta večer, zadnja na glavnoj festivalskoj lokaciji podno postirskog kampanela, donosi domaći program

Tu su "Plima" Eve Vidan, nagrađen za najbolji kratki film na Trieste Film Festivalu, "Siročka" Sare Alavanić o životu djevojčice kada odnosi u kući nisu baš najtopliji, "Snjeguljica", režijski prvijenac glumice Lane Barić, "Mediteraneo" Jakova Torića, filmski esej o životu u malom mjestu na obali i "Nije pristojno plesat po grobu" Ane Šiškov, komedija o obitelji koja priprema kuću za nadolazeću sezonu.

Tri domaća filma prikazat će se i u drugoj programskoj sekciji koja je na rasporedu petog i šestog dana festivala. Svi dolaze iz Splita - "Priroda i društvo" Julija Jurage; "Muke“ Eme Carević  i "Sprovod" Šime Šituma, i ulaze u borbu za "Crnu srdelu" u međunarodnoj Midnight shorts konkurenciji. 

Iz tog dijela programa izdvaja se i finska komedija "Primal Therapy" Santtua Salminena, koju predstavlja partnerski Cottbus Film Festival, te "The Man who was basically  bad at everything" Erika Schmitta.

"Postirski filmski festival uvijek je bio dobitna kombinacija ljetnog kulturnog osvježenja, uživanja u atmosferi 'malog mista' i kvalitetnog filmskog programa. Vjerujemo da će tako biti i u ovom sretnom trinaestom izdanju", poručuju organizatori.

PSFF je nekomercijalan festival, s besplatnim ulazom.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum