PIŠE ROBERT FRANK

Sudbina medulinskog ljubavnika Buića u rukama je čudnog IDS-a i Davora Buršića


Motivi supruga Davora Buršića da zbog bračne prevare urbi et orbi objavi detalje nimalo ugodne priče, nama i nisu posebno važni. Čak nam je to i nebitno. Za društvenu higijenu puno je važnija spoznaja i njegova teza da se novcem poreznih obveznika neki općinski načelnik možda rasipa kako bi zadovoljio svoju intimnu družicu koju onda suptilno favorizira kod dodjele poslova s određenom financijskom koristi

Da li je Glas Istre prešao granicu dobrog ukusa kad je u svojem subotnjem broju objavio intimnu ispovijest poduzetnika Davora Buršića koji tvrdi kako je tvrtka Shark, čiji je suvlasnik sa svojom bračnom družicom, dobila jedan građevinski posao od investitora Općine Medulin zato što mu je supruga u intimnoj vezi s tamošnjim načelnikom Goranom Buićem? Jesmo li to smjeli objaviti? Ima li negdje u toj priči interesa javnosti koji opravdava indiskrecije poput informacije tko koga ševi?

Da li je očito prevareni muž supružničke probleme trebao rješavati u tišini i unutar svoja četiri zida ili je imao pravo na javnu osvetu prokazujući suprugu i načelnika kao ljubavni par koji si potencijalno namješta lukrativne poslove?

Pitanja oko objave   ovog teksta u našem listu je puno, a mogućih odgovora je deset puta više. No, jednoznačnog i jedino ispravnog odgovora, prihvatljivog cijeloj zajednici koja se ili naslađuje ljubavno-političkim problemima općinskog načelnika ili se zgražava otvorenošću prevarenog supruga, jednostavno nema.

Javnim istupom u našem listu te diskreditacijom svoje supruge i načelnika Medulina Gorana Buića, suvlasnik tvrtke Shark Davor Buršić nesumnjivo je doživio određenu osobnu satisfakciju. Javno im je vratio milo za drago i tako ljubavni par izranjavao najmoćnijim oružjem.

Osveta nije prepreka

Njegova motivacija za iznošenjem prljavog obiteljskog rublja, koja je vjerojatno vezana uz najniže strasti i nečasne osvetničke pobude, za naš list nije bila ni najmanja prepreka kod objave teksta koji je izazvao goleme reakcije. Sasvim logično i opravdano postavlja se pitanje gdje je tu pozicija Glasa Istre? Da li je povrijeđeni Davor Buršić ružno iskoristio i zloupotrijebio Glas Istre kad je preko naših stranica napakostio ljubavnom paru kojeg čine njegova supruga i dobar obiteljski poznanik ili čak prijatelj? Zašto smo mi to objavili? Hoćemo li i ubuduće prevarenim supružnicima omogućavati da koriste naš list u razračunavanju s preljubnicima iz svoje spavaće sobe i iz kruga bliskih osoba?

Motivi supruga Davora Buršića da zbog bračne prevare urbi et orbi objavi detalje nimalo ugodne priče, nama i nisu posebno važni. Čak nam je to i nebitno. Za društvenu higijenu puno je važnija spoznaja i njegova teza da se novcem poreznih obveznika neki općinski načelnik možda rasipa kako bi zadovoljio svoju intimnu družicu koju onda suptilno favorizira kod dodjele poslova s određenom financijskom koristi. Upravo zbog sumnje Davora Buršića u takvu vrstu pogodovanja, u kojem je i sam (in)direktno sudjelovao, Glas Istre je objavio ovu priču. On, dakle, tvrdi kako je firma Shark, u kojoj je i direktor i manjinski vlasnik, a supruga većinski vlasnik, na određeni način možda bila privilegirana dobivanjem posla koji je on kao prevareni suprug, kad je shvatio dimenziju ljubavničke veze supruge i načelnika, brže bolje i naprasno raskinuo kako ga se ne bi prozivalo za pogodovanje. U tom grmu leži zec. Poanta ove priče iz perspektive Glasa Istre je razotkrivanje potencijalno namještenih poslova u čijoj su pozadini, kao što je ovdje slučaj, ponekad i ljubavni odnosi.

O Medulinu se sve zna

Naravno da se podrazumijeva da Glas Istre nikada neće objaviti ničiju intimu i ljubavne odnose ukoliko u tome nije zastupljen javni interes i javni novac. Ljudi se naprosto vole ili ne vole, spajaju ili razdvajaju. To su relativni, nepredvidivi i promjenjivi životni procesi. Sporna situacija nastaje kad je u nečijoj ljubavničkoj vezi zastupljen novac poreznih obveznika. Problem je ako se takav odnos potpomaže i suportira javnim sredstvima. Čim postoji opravdana sumnja u tako nešto, zadatak je našeg lista, koliko god to bilo neugodno, ispitati sve okolnosti slučaja. Tu onda reagiraju mediji, kao četvrta i najneovisnija grana vlasti. Poštenija, ili barem puno manje nepoštena od tri priznate.

Zgražanje dijela lažno puritanske javnosti koja objavom ove priče u svom sljepilu potpuno krivo prepoznaje novinarsko žutilo u najmanju je ruku licemjerno, i to zato jer su baš u Medulinu općepoznate još puno gore stvari o tome tko kome što namješta, tko se kako obogatio, tko je s kime i tko je koga zaposlio. Da li je sve to začinjeno sa seksom ili bez seksa - pitanje je izbora ili okolnosti. U ovako intimnim pitanjima pristojnost nalaže da se sa strane ne prosuđuje i ne osuđuje. A opet, i ta je intima nedodirljiva i sveta samo ako se u ljubavne odnose ne umiješa porezni novac. Onda ono što je tajno, legitimno postaje javno. Tada se podrazumijeva da se u ime istine i poštenja sve propitkuje do najsitnijih detalja.

Porezni novac za privatne potrebe

U krajnje neugodnoj situaciji u kojoj se našao, načelnik Buić nekoliko je stvari očito zanemario. Za njega kao političara vrijede drugačija pravila ponašanja i standardi nego za običnog građanina. Njemu nije dozvoljeno ono što je dozvoljeno ljudima koji su van politike. Očekivanja od osoba plaćenih javnim novcem, kojim ujedno raspolažu bez posebne kontrole, izuzetno su velika. Letvica je postavljena jako visoko. Bavljenje politikom nije ili ne bi smjelo biti profitabilan posao ili korištenje javnog novca za privatne interese. Politika je davanje, a ne uzimanje. Političari se odriču, u razvijenim su demokracijama tihi i ponizni, nenametljivi, skromni i posvećeni općem cilju. Oni su servis svih građana, a ne šerifi koji dijele pravdu po osobnim preferencijama. Neke od tih postavki načelnik Medulina je zanemario ili podcijenio. Buić bi sebe, dignitet funkcije koju obnaša i žensku osobu s kojom je prema tvrdnjama njenog muža u nježnom ljubavnom odnosu, najbolje zaštitio da tvrtku Shark nije uključivao u posao koji financira Općina čiji je šef. Zakazao je, a nije trebao, morao je pokazati veličinu, a ispao je malen.

Ako je točno ono što o javnom pozivu za taj posao kaže Buršić, Buić je stvarno pao na gluposti. Senzibilizirana javnost koja ne dopušta prevare već inzistira na poštenju političara odmah bi ga osudila, prst njegove sudbine okrenula bi dolje, dok nije isključeno da mu medulinska, s pobjedničkim i spasonosnim palcem prema gore, sve oprosti. Možda još kao frajer postane junak dana, tjedna, mjeseca i godine, a Buršić predmet sprdnje, slabić i gubitnik. Ipak, moguće je da će se Buića najbliži suradnici odreknuti zbog kontaminacije ljubavnom situacijom koja prijeti urušavanjem sustava. IOno što ga možda može spasiti je činjenica da je raznim uslugama zadužio mnoge Medulince koji će mu zbog svojih interesa pomoći ostati na vlasti. Sudbina Buića odsad je manje u njegovim, a više u rukama neodlučnog IDS-a. No, pravi gospodar načelnikove sudbine je njegova sjena Davor Buršić, Bandićev Dario Juričan.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini