PRVA POST KORONSKA PREMIJERA

#OSTANIMO ODGOVORNI TEATRA NARANČA: Edukativno, duhovito i zabavno

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Teatar Naranča (Dejan ŠTIFANIĆ)

Nova je to edukativna predstava Teatra Naranča nastala u vrijeme pandemije COVID-19 u želji da se kod djece na kreativan način, nenametljivo i kroz igru osvijesti važnost pridržavanja mjera s kojima ćemo morati svakodnevno živjeti kako bismo spriječili ponovno širenje virusa

Uz poštivanje svih epidemioloških mjera u nedjelju navečer na terasi Zajednice Talijana upriličena je prva post koronska predstava Teatra Naranča, prigodno naslovljena "#Ostanimo odgovorni".

Nova je to edukativna predstava Teatra Naranča nastala u vrijeme pandemije COVID-19 u želji da se kod djece na kreativan način, nenametljivo i kroz igru osvijesti važnost pridržavanja mjera s kojima ćemo morati svakodnevno živjeti kako bismo spriječili ponovno širenje virusa.

Kraća forma

Premda je riječ o manjoj formi, o kraćoj predstavi koja traje pola sata i tu su prisutne dvije glumice - uprizorenje je bilo i više nego uspješno jer je bilo i poučno i zabavno, uz duhovite replike i dosjetke, te stalno prisutnu didaktičku komponentu koja je bila nenametljiva, ležerna, a ipak itekako prisutna.

Djeca su mogla pratiti doktoricu Keti u snimanju edukativnih video-klipova namijenjenih djeci o važnosti održavanja osobne higijene i usvajanja novih navika prilikom odlaska u vrtić ili školu te u igri sa svojim prijateljima.

No, budući da je ta doktorica čitavo to vrijeme radila od kuće, tu su bili prisutni i drugi problemi, primjerice njezine kćerka koja joj nije davala mira. Međutim, na kraju joj je upravo kćerka pomogla da ostvari te edukativne video-klipove, i da pokaže najmlađima važnost higijene i preventivnih mjera. Taj dio rada od kuće bio je posebno zanimljiv odraslim osobama u publici, koji su se sjetili kako im je to bilo raditi kući s djecom.

Sve je to prikazano na ležeran način, spontano, uz igru, da djeci čitavo vrijeme bude zanimljivo i da im ne padne koncentracija.

Katja Rabar i Mathilde Vukosavljević "ušle" su u te svoje uloge i nisu bile niti u jednom trenutku naporne ili dosadne, štoviše, bile su simpatične i vrlo su lijepo ukomponirale tu "dozu" savjeta i preporuka uz dosjetke, humor i igru. Nije nedostajalo niti songova te scenskog pokreta - iako sve u malom, u mini formi.

Predstava je nastala na temelju smjernica za prevenciju i kontrolu virusa COVID-19 u obrazovnim ustanovama koje su napravili Svjetska zdravstvena organizacija, UNICEF i Međunarodni pokret Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.

Uskoro "Tri sestre"

Dakako, bilo je neobično vidjeti stolice prema epidemiološkim mjerama posložene, za razliku od vremena kada je dvorana narančastih stolica nekadašnjeg Pionirskog doma bila prepuna. No, iz Naranče ne miruju te će u nedjelju, 8. lipnja u 19 sati upriličiti predstavu "Tri sestre" prema Čehovu, s kojom su gostovali na porečkom Zlatnom zubu i koja je trebala biti upriličena u Puli upravo kada je počela karantena, tako da će to biti svojevrsna premijera.

Svakako cjelokupnom timu Naranče idu pohvale i za djelovanje u tim ne lakim vremenima.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum